Birçok medeniyetin başkenti olmuş, uğruna şiirler yazılmış, savaşlar yapılmış güzel İstanbul'umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılını kutluyoruz.

İstanbul'un kurtuluşunun 94.yılını kutluyoruz

İstanbul, 1453 yılından Birinci Dünya Savaşının sonuna kadar Osmanlı İmparatorluğunun başkentliğini yapmıştır.

Savaşın sonunda İtilâf devletleri (İngiltere, Fransa, İtalya) tarafında 16 Mart tarihinde önce denizden gemilerle abluka altına alındı. Daha sonra da gemilerden karaya çıkan düşman askerleri tarafından işgal edildi. Kanlı işgal hareketi sırasında çok sayıda sivil, asker ve görevli vatandaşımız öldürüldü. Hükümet daireleri, kışlalar işgal edildi, meclis kapatıldı.

O günlerde İstanbullular çok acı günler yaşamışlardır. O günleri yaşayan yurttaşlarımız, olayı anlatırken hâlâ gözyaşlarını tutamamaktadırlar. Tüm bu olanlara karşılık, Padişah ve hükümeti çaresizlik içinde, olaylara seyirci kalmıştır. Çünkü işgalci devletlerle imzalanan anlaşma ile Osmanlı Devleti’nin askeri ve siyasi etkinliği kalmamış; güçsüz, bunalım içinde ve kişiliksiz bir kukla durumuna düşürülmüştür.

Oysa o günlerde Türk halkı, Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa önderliğinde tüm düşmanlara karşı Ankara’dan kurtuluş mücadelesi vermekteydi. Kurtuluş Savaşımız zaferle sonuçlanınca Atatürk’ün de dediği gibi; düşman gemileri geldikleri gibi güzel İstanbul’umuzu terketmek zorunda kaldılar. İstanbul’u Türk ulusunun yılmaz direnci ve mücadelesi kurtarmıştır.

Düşmanı yurttan kovan şanlı ordumuz, 6 Ekim 1923 tarihinde Refet Paşa komutasında İstanbul’a girdi. Bu tarihten sonra İstanbul’da yeniden Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır.

Cumhuriyet döneminde her yönüyle hızlı bir gelişme gösteren İstanbul, bugün dillere destan doğal güzellikleriyle, tarihin derinliklerinden gelen uygarlığın en güzel eserlerine, büyük hastanelere, üniversitelere ve modern yapılara sahiptir. Boğazda nadide bir gerdanlık gibi uzanan İstanbul Boğaz Köprüsü Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bir uygarlık anıtı ve ulaşımı her yönden kolaylaştırmış olan büyük bir yardımcıdır.

Her yıl 6 Ekim’de bu güzel kentimizin kurtuluşunu kutlarız ve her defasında İstanbul’u kurtaran Kahramanları andıkça göğsümüz gururla kabarır.
OGÜNhaber