33. Taşköprü Kültür ve Sarımsak festivali düzenlendi. Bu festivalde "En İyi Sarımsak Yetiştiricisi" seçildi. Türkiye'de siyah sarımsağı üreten ilk kişi olan Orhan Reis, festivalin en iyi sarımsağının seçiminde jüri koltuğundaydı.

Siyah sarımsağı Türkiye'de üreten ilk kişi

Gün Medya Grubu ve Atlas Global'in ana sponsorluğunda düzenlenen festivalde, siyah sarımsağı Türkiye'de üreten Orhan Reis, OGÜNhaber'e özel röportaj verdi. Röportajda; siyah sarımsaktan bahsedip, "En İyi Sarımsak Yetiştiricisi"ni seçerken nelere dikkat ettiklerinden bahsetti.



Siyah sarımsak hakkında sorduğumuz soruya Orhan Reis, "Siyah sarımsak bundan 20 yıl önce yurt dışında bulundu, biz ilk defa Taşköprü'de yaklaşık 5 yıl önce üretmeye başladık. Çiftçilerimizin 'beyaz altın' diye hitap ettiği sarımsağımıza, gizemli bir serüvenle siyah inciye dönüştürerek, siyah beyaz aşkını sarımsakta buluşturduk. Şu anda yapılan analizlere, yurt dışında yaptırdığımız analizlere istinaden siyah sarımsak, beyaz sarımsağa oranla besin değerleri çok yüksek ve inanılmaz derecede revaçta. Ayrıca siyah sarımsağın bazı hastalıklara iyi geldiği hocalar tarafından kanıtlandı." diye konuştu.

33. Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali'nin sarımsağın tanıtılması ile ilgili ne gibi bir fayda sağladığını sorduğumuzda, "Şöyle söyleyeyim; yaklaşık 33.'sünü düzenlediğimiz Uluslararası Sarımsak Festivalimizde; sarımsağımızın çiftçilere, satışına, pazarlamasına çok ciddi faydaları bulunmakta. Özellikle sizlerin aracılığıyla sarımsağımızın kalitesi zaten dünyaca bilinmekte fakat bazen haksız rekabet dediğimiz, kaliteden çıkıp fiyat rekabetine gittiğimiz bu günlerde, Taşköprü sarımsağımızı sizler ve festivalimizin aracılığıyla tüm dünyaya duyuruyoruz." dedi.



"En İyi Sarımsak Yetiştiricisi"ni seçerken jürideydiniz, seçimde nelere dikkat ettiniz diye sorunca, "Öncelikle şunu söyleyeyim, bu festival kapsamında yapılmış bir yarışma ama Taşköprü'nün toprakları çok değerli, o yüzden burada yetiştirilen tüm sarımsaklar kaliteli lakin burada baktığımız; Taşköprü sarımsağının görselliği, kabuk sayısı, diş sayısı, homojenliği yani birbirine yakın mı bunun gibi değerlendirmelerle seçtik. Asıl önemli olan bu topraklarda yetişen ürünümüzün kaliteli olması. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun." dedi.
OGÜNhaber