1 Ekim 2019 Salı Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 1 Ekim 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyaca ünlü ikiz piyanistler Güher ve Süher Pekinel kardeşlerle bir araya geldi.Erdoğan, Pekinel kardeşlerle, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın 2019-2020 konser sezonunun açılışı dolayısıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde verilen özel konser sonrasında görüştü.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı son dakika açıklamasında "Yaz operasyonları dahilinde küçük ve büyük toplamda 12 bin 382 operasyon gerçekleştirildi. Kış operasyonlarımızın planlamasını yaptık. Bugün itibarıyla sonbahar ve kış operasyonlarımıza başlıyoruz" ifadelerini kullandı.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni yasama yılının başlaması dolayısıyla TBMM’de gerçekleşecek etkinliklere katılamayacak. Konuyla ilgili ilk açıklama   MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'dan geldi.  Akçay, "Sayın Genel Başkanımız istirahat ediyor. Tahlilleri periyodik olarak devam diyor. Durumu gayet iyi. Doktorlarının tavsiyesi doğrultusunda hareket edecek. Muhtemelen biz sayın genel başkanımızın istirahatini doktorların tavsiyesi doğrultusunda en iyi şekilde yapmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.

-AKP Adıyaman Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Burak Ekici partisinden istifa etti. Ekici, gerekçe olarak ise HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan annelere gerçekleştirdiği ziyaretten duyulan rahatsızlığı gösterdi.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 27. Dönem 3. Yasama Yılı çalışmalarına bugün başlıyor. İki buçuk aylık aranın ardından yasama çalışmalarına başlayacak Meclis'in ilk gündemi yeni yargı paketi olacak.

-Kasımda parti tabelasını asmaya hazırlanan Ahmet Davutoğlu, İstanbul’daki parti binasını seçti. Buradaki çalışmaları eski AKP’li Selim Temurci Temurci yürütüyor.

-İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kapatılan Kuleli Askeri Lisesi'nde FETÖ'nün bazı askeri öğrencilere "askeri öğrenci olamaz" şekline gerçeğe aykırı çürük raporu verdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı.Soruşturma kapsamında 17 tabip asker için gözaltı kararı verildi.

-Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY mensuplarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan 24 kişiye operasyon düzenlendi. Bursa merkezli 6 ilde yapılan operasyonda aralarında 6 polisin de bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı.

-İstanbul Altunizade metrobüs durağında sabah saatlerinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle bir özür mesajı yayınlayan İBB, yoğunluğa artan metro seferlerinin neden olduğunu, bu durumu çözmek için de yarından itibaren her metro seferi için Söğütlüçeşme’den 3 boş metrobüsün Altunizade durağına gönderileceğini duyurdu. 

-İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Gayrettepe'de bulunan binası da depremde hasar gördü. İstanbul'daki deprem çalışmalarının da yapıldığı binanın bir bölümünün tahliyesine karar verildi.

-İstanbul’un yıllardır tartışma konusu olan Bayrampaşa Otogarı’nın yönetiminin İBB’ye geçmesinin ardından metruk durumdaki alt katlarında yıkım başladı. Metruk bölümlerin yıkımının tamamlanmasının ardından alan temizlenip ışıklandırılacak. 

-Avrupa'nın en sakin ülkelerinden biri olan Finlandiya'nın doğusunda bulunan bir AVM'de saldırı meydana geldi. Yerel haber ajansları en az 9 kişinin yaralandığını açıkladı. Kuopio kentinde meydana gelen olayda bir kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Polis 1 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

-Hong Kong’da Çin’in 70. kuruluş yıl dönümünde hükümet karşıtı binlerce gösterici sokaklara döküldü.Polis protestoculara göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.

-Fars haber ajansı İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin kardeşine 5 yıl hapis cezası verildiğini duyurdu.

-Antartika'nın kuzeydoğusundaki Amery buz sahanlığında 315 milyar ton ağırlığında bir buz dağının kıtadan koparak ayrıldığı belirtildi.Amery buz sahanlığının kıtanın doğu bölümü için su boşaltma işlevi gördüğüne dikkati çeken bilim adamları sahanlıktan buz dağlarının kopmasının normal olduğunu, bunun küresel iklim değişikliğinden kaynaklanmadığını kaydetti.Gemicilik için risk oluşturabilecek buz dağı uydu takibine alındı.

-2 Ekim Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara ve İstanbul 28, İzmir 30, Antalya 29 derece olacak.

-1 Ekim 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.96 azalarak 104.021, Dolar %0.88 artarak 5.6975, Euro %0.84 artarak 6.2141, Altın %0.19 artarak 267.92, Petrol %0.93 artarak 59.80, Bono %0.72 artarak 13.98 den işlem gördü.
OGÜNhaber