1 Kasım 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 1 Kasım 2019 Cuma

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda konuştu. Erdoğan, "Suriye'deki güvenli bölgedeki şehri, gerekirse biz kuracağız" dedi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasımov ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye’deki günlük gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

- Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yeni çıkan yargı paketi çerçevesinde, 4 yıl 8 ay ceza aldığı dosyadan tahliye oldu.Ancak Demirtaş'ın başka dosyada tutukluluk hali devam etmesi nedeniyle ceza evinden çıkamayacağı belirtildi.

- 489 gün cezaevinde kaldıktan sonra dün tahliye edilen CHP PM Üyesi Eren Erdem, CHP İstanbul İl Merkezi’nde İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Erdem "Ne bugün korktum ne yarın korkacağım. Cezaevine bir CHP'li olarak girdim ve CHP'li olarak çıktım." dedi.

- Mayıs 2013'te başlayan Gezi Parkı eylemlerine finansal destek sağladığı iddiasıyla tutuklanan iş adamı Osman Kavala, cezaevinde ikinci yılını doldurdu. Bu vesileyle bir açıklama yayınlayan Kavala, kişi özgürlüğünün en temel insan hakkı olduğunu belirterek, "Bu olursa, hiç kimsenin, hiçbir siyasetçinin ya da kamu görevlisinin, bu kutsal hakka keyfi olarak müdahale etme yetkisine sahip olmadığı anlaşılacaktır" ifadesini kullandı.

- Soçi Mutabakatı’yla Rusya’ya verilen 150 saatlik sürenin tamamlanmasıyla, sınır hattının Suriye tarafında Rus askeri unsurları ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk ortak devriyesinin bugün yapılması bekleniyor. İlk devriyenin Mardin Kızıltepe’ye karşılık gelen ve örgütün ilk boşalttığı yer olan Derbesiye ile Amude civarında gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Eminönü’nde balık ekmek satan iş yerlerinin boşaltılması için ihtarname göndermişti. Balıkçılar ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararın iptali için İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Bugün ise yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Buna göre balıkçılar bir süre daha Eminönü'nde balık ekmek satmaya devam edecek.

- Zenginden daha fazla vergi alınmasını öngören tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre yıllık geliri 500 bin TL'den fazla olanlar artık daha fazla vergi ödeyecek. Tatile çıkan vatandaş 5 yıldızlı otelde kaldığı her gece için kişi başına ekstra 18 TL vermek zorunda kalacak. Dijital Hizmet Vergisi ile Türkiye'de iş yapan dev şirketler yüzde 7.5 vergi ödeyecek. Zamanında ödenmediği için getirilen vergi cezalarında yüzde 50'ye kadar indirim yapılabilecek. Futbolculara ve hakemler artık vergi ödeyecek. Yeni vergilerden Hazine'ye yılda 6 milyar TL girmesi öngörülüyor.

- AK Parti, 1. yargı paketinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından, uzun süredir kamuoyunda tartışılan “infaz indirimi” düzenlemesini öncelikli gündemine aldı. Bir süredir Adalet Bakanlığının üzerinde çalıştığı af yasası mahkum ve mahkum yakınlarının en çok merak ettiği konuların başında geliyor.AKP Sözcüsü Ömer Çelik tarafından yapılan açıklamalar af yasasının 2. yargı paketi ile gelebileceğini gösteriyor.

- İstanbul’da bir teknede uyuşturucu satıldığı bilgisini alan polis operasyon düzenlendi. Operasyonda, 4 kişi gözaltına alınırken, teknede ve şüpheli adreslerinde, çeşitli türde ve farklı miktarda uyuşturucu ele geçirildi.

- Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, perşembe günü Suriye devlet televizyonuna verdiği röportajda, ülkesinin nihai hedefinin "ABD askerlerinin aniden çekildiği, Kürtlerin kontrolündeki bölgelerde devlet otoritesinin yeniden kurulması" olduğunu, bu sırada "sahada oluşan yeni gerçekliğe saygı duyulacağını" söyledi.

- Yunanistan'da, hükümetin hazırladığı göçmenlerle ilgili yeni önlemler içeren yasa tasarısı parlamentoda onaylandı. Oylama öncesi mecliste sert tartışmalar yaşandı. Ana muhalefet lideri Çipras, hükümeti göçmen meselesini "Türk-Yunan" sorunu haline getirmekle suçladı.

- Dünya genelinde güvenlik tehditlerine karşı yeni sistemler geliştirilirken,Çin yüz tanıma sistemlerinde devrim yaratabilecek bir projeyi kullanmaya başladı. Metro ve havalimanı gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu alanlarda kullanılan kameraların, kişilerin stres seviyeleri ve buna bağlı olarak yaptıkları davranışları yüz ifadeleriyle birlikte analiz ederek olası bir tehdidi tespit ettiği belirtiliyor. Uzmanlar, sistemin tam olarak istenen seviyede olmadığını ifade ediyor.

- 1 Kasım 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.48 azalarak 98.029 Dolar %0.30 artarak 5.7297, Euro %0.05 artarak 6.3792, Altın %0.14 artarak 278.30, Petrol %0.67 azalarak 60.02 Bono %0.64 azalarak 12.66 dan işlem gördü.

- 2 Kasım 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara 13, İstanbul ve Edirne 17, İzmir 20, Antalya 23, Bursa ve Diyarbakır 18, Hatay 24, Erzurum 5, Kastamonu ve Sivas 11, Trabzon 14, Van 10 derece olacak.
OGÜNhaber