1 Temmuz 2020 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri...

Haber Turu 1 Temmuz 2020 Çarşamba

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak için sosyal medyada yapılan çirkin yorumlara tepki gösterdi. Erdoğan, sosyal medya platformlarının kontrol altına alınacağını söyleyerek hukuki düzenleme üzerine çalıştıklarını belirtti.Öte yandan Erdoğan: 'Sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz' dedi.

- AB'nin zorunlu olmayan seyahat kısıtlamalarının bugünden itibaren kaldırılmasının tavsiye edildiği listede Türkiye'ye yer verilmemesi tepki gördü. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Hayal kırıklığı duyuyoruz. Türkiye’nin koronavirüsü salgınıyla mücadele kapsamında aldığı önlemler, yaptığı çalışmalar ve başarısı ortadadır" denildi.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ana kadar 6 kişinin cansız bedenine ulaşılan Van'ın Çarpanak Adası yakınlarında batan tekne ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, teknede 55-60 civarında kaçak göçmenin bulunduğuna yönelik bir değerlendirmeye ulaşıldığını belirterek, olayla ilgili şu ana kadar 11 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

- ABD Savunma Bakanlığı, F-35'in bazı parçaları için 2022'ye kadar Türk şirketleri ile çalışmaya devam edeceğini açıkladı.

- Giresun'un Bulancak ilçesinde 5 gün önce kaybolan ve dün öğleden sonra cansız bedeni evine 7 km mesafede dere içinde bulunan 7 yaşındaki İkra Nur Tirsi'nin ilk otopsi raporuna göre derede boğularak öldüğü belirlendi. Küçük kızın boğulduğu deredeki su seviyesinin çok düşük olması, üzerindeki elbiselerinde derede sürüklenme ibaresinin olmaması minik kızın derede birileri tarafından boğulduğu şüphesi uyandırıyor.

- ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Fauci, "Şu anki vaka eğilimi durdurulmadığı takdirde günlük vaka artışı 100 bine ulaşırsa şaşırmam." dedi.

- Çin Ulusal Meclisi'nin, Hong Kong özerk bölgesinde protestoların başlamasına neden olan Ulusal Güvenlik Yasası'nı kabul etmesinin ardından bugün gerilim üst seviyedeydi.... Yasa kapsamında bulunan bayrağa saygısızlık suçlamasıyla ilk kişi gözaltına alındı. Bu kişi, "Hong Kong Bağımsızlık" yazan bayrak taşıyordu.

- 17 Temmuz'da sona eren işten çıkarma kısıtlaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla 1 ay daha uzatıldı. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk daha önce yaptığı açıklamada kısa çalışma ödeneğine son verilip kısıtlamanın 3 ay daha uzatılacağı bilgisi verilmişti. Kısa çalışma ödeneği bir ay daha uzatılırken işten çıkarma da bir ay süreyle daha yasaklandı.

- Airbus, 2021 yaz sonuna kadar yaklaşık 15 bin kişiyi işten çıkaracak. Airbus yaptığı açıklamada, işten çıkarma kararının düşen talep nedeniyle alındığını, koronavirüs krizinden kaynaklı olarak talebin son aylarda yüzde 40 düştüğünü belirtti.

- İnternet devi Google, Facebook'un bünyesinde bulunan WhatsApp ve Instagram kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir değişikliğe gitti. Google yaptığı açıklamada otomatik olarak yapılan Instagram yedeklemesi ile WhatsApp yedeklemesi durduracağını açıkladı.


- 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü borsa piyasaları, BIST %0.82 azalarak 115.566, Dolar %0.04 artarak 6.8559, Euro %0.25 artarak 7.6785, Altın %0.12 artarak 392.93, Petrol %1.96 artarak 42.08, Bono sabit değerinde kalarak 9.38'den işlem gördü.

- 2 Temmuz 2020 Perşembe günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 32, İstanbul'da 31, İzmir'de 38, Antalya'da 36 derece olacak.
OGÜNhaber