10 Ekim 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 10 Ekim 2019 Perşembe

-Türkiye’nin harekâtla demografik yapıyı değiştireceği iddialarını reddeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz kimseyi istemediği yere zorla göndermeyiz. Bizim Kürtlerle herhangi bir sorunumuz yok” dedi. Partisinin genel merkezinde konuişma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ve Arap ülkelerine sert mesajlar verdi.  "Suudi Arabistan ve Mısır kendilerine baksın" diyen Erdoğan, "Eyy Avrupa Birliği bizim ordumuzu işgalci olarak nitelerseniz kapıları açarız 3.6 milyon mülteciyi size yollarız. Şimdi kalkmış para hesabı yapıyorlar. Siz daha önce söz verdiğiniz parayı verdiniz mi ki? Bu güne kadar 40 milyar dolar harcadık yine harcarız ama kapıları da açarız. Siz bu güne kadar samimi olmadınız ki zaten. 1963'ten beri bizi oyalıyorsunuz." diye konuştu. Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı'nda şu an kadar 109 teröristin öldürüldüğünü de açıkladı.

-Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son dakika açıklamada; "Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldü. Belirlenen hedefler ele geçirildi. Harekât planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor." denildi.

-Barış Pınarı Harekatı için olağanüstü toplanan CHP'nin MYK toplantısı sonrası konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, harekata ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'ın sözlerine tepki gösteren Özkoç "Biz oraya huzur için gidiyoruz diyen devlet adamı nasıl olur da fetih der?" diye konuştu.

-11 Ekim 2019 tarihinde Türkiye'ye yapacağı ziyaret hakkında açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; "NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO gündeminde yer alan muhtelif konular hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla 11 Ekim 2019 tarihinde ülkemizi ziyaret edecektir. NATO Genel Sekreterinin İstanbul’da, Sayın Bakanımızla ikili bir görüşme gerçekleştirmesi ve Sayın Cumhurbaşkanımızca kabul edilmesi öngörülmektedir."

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kopenhag’da düzenlenen “C40 Belediye Başkanları Zirvesi” öncesinde gerçekleştirilen basın toplantısında, ABD’nin Boston ve New Orleans, Polonya’nın Varşova başkanlarıyla birlikte kameraların karşısına geçti. İklim değişikliğinin yarattığı travmayı tüm dünyada olduğu gibi İstanbul’da da yaşadıklarını belirten İmamoğlu, “Bu konuda demokratik katılım çok önemli. Tümüyle yeni dönem anlayışımızı yüzümüzü tamamen halka çevirerek yürütüyoruz ve milyonlarca insanın katılımını sağlamaya çalışıyoruz. Sorumluluğumuz aslında Türkiye’nin tamamınadır” dedi.

-Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında Suriye Milli Ordusu(SMO), Tel Abyad'ın batısındaki El Yabse ve Tel Fander köylerini terörden arındırdı.

-Barış Pınarı Harekâtı'nda ikinci gün devam ederken Avrupa Komisyonu bir son dakika açıklaması yaptı. Avrupa Komisyonu sözcüsü katıldığı basın toplantısında, "AB'ye aday olan bütün ülkeler AB'nin dış siyaset politikasıyla aynı eksende hareket etmeli" dedi.

-ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'daki açıklamasında Türkiye'nin operasyonuna yeşil ışık yakmasıyla ilgili eleştirilere cevap vererek "Kürtler kendi toprakları için savaşıyor. Bize İkinci Dünya Savaşı'nda yardım etmediler. Örneğin Normandiya'da bize yardım etmediler. Başka birçok savaştan da bahsediliyor. Bize ancak kendi toprakları için yardım ettiler. Bu farklı bir şey" dedi.

-ABD merkezli Bloomberg yayın kuruluşu, Başkan Donald Trump'ın eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı Reza Zarrab davasının düşürülmesi konusunda ikna etmeye çalıştığını bildirdi.

-İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 14 Ekim Pazartesi Ekrem İmamoğlu başkanlığında “deprem” gündemi ile toplanacak. Meclis öncesinde yeni dönemdeki depreme hazırlık çalışmaları hakkında bilgi veren İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Dr. Tayfun Kahraman, İstanbul’daki tüm binaların röntgeninin yeniden çekileceğini açıkladı. Kahraman, İstanbul’da yeni belirlenen 859 acil toplanma ve 518 geçici barınma alanının uygunluğuna yönelik testler yapıldığını, sonucun kısa süre içinde vatandaşlarla paylaşılacağını söyledi.

-Büyük Ekoloji Mitingi'ne katılmak için İstanbul’dan Ankara’ya yürümek isteyen çevrecilerden 8 kişi gözaltın alındı. Gözaltına alınanlar arasında CHP İstanbul Eylem ve Etkinliklerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Murat Akbaş'ın da olduğu öğrenildi.
 
-BİST %1.19 azalarak 98.417, Dolar %0.14 artarak 5.8801, Euro %0.77 artarak 6.4938, Altın %0.41 artarak 285.36, Petrol %0.82 artarak 58.80, Bono 8.14 artarak 15.14 den işlem gördü.

-11 Ekim 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 25, İstanbul'da 24, İzmir'de 27, Antalya 33 derece olacak.


OGÜNhaber