10 Ocak Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 10 Ocak 2020 Cuma

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan'ın pazartesi günü Moskova’ya gideceği belirtildi.

-Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ'nün, binlerce masum insanın yaftalanmasını göze aldığını belirterek şunları söyledi: ''Herkesi bir torbaya doldurmak mücadeleyi sulandırır ve bundan da en çok FETÖ sevinir.''

-Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ülke genelindeki nargile kafelerin haftada en az bir kez denetlendiğini söyledi.Bakan Koca konuya ilişkin yaptığı açıklamada, rutin denetimlerin ülke genelinde kamu görevlilerinden oluşan yaklaşık bin 500 denetim ekibiyle 7 gün 24 saat esasına göre yürütüldüğünü belirterek, şunlar söyledi:

-Kanal İstanbul'un her yönüyle değerlendirildiği 'Kanal İstanbul Çalıştayı'nda konuşan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Bu bir İstanbulluya ders verme eylemidir. 31 Mart’ta Ekrem Başkanı seçtiniz beyefendinin sinirini bozdunuz. 23 Haziran’da bütün İstanbullu yeniden seçti iki kere sinirini bozdunuz. Bu Kanal İşi nereden çıktı? Sebebi sensin başkan. Kazanmasaydın olmayacaktı" dedi

-Kanal İstanbul Çalıştayı'nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Biz her alanda hükümetle iş birliği ve uyum içerisinde çalışmaya hazırız ve istekliyiz. Yalnız bizim tek bir şartımız var: Hiç kimse “ben bilirim, ben yaparım” demesin. Hiç kimse halka sesini yükseltmesin… Mevlana’yı dinlesin…" dedi.

-Gaziantep Valisi Davut Gül, şehirdeki valilik binasının Türkiye'deki en çirkin valilik binası olduğunu söyledi.Vali Gül, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden olan Şahinbey ve Şehitkamil hükümet konaklarının da Türkiye’deki en kötü hükümet konakları olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

-Türkiye güne, ülkenin iki kritik noktasında yaşanan kazalarla başladı. İstanbul Boğazı'nın Kilyos açıklarında bir tanker ile balıkçı teknesi çarpıştı. Batan teknedeki altı kişiden üçü kurtarıldı, üçünü arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Çanakkale Boğazı'nda yaşanan kazada ise Gelibolu-Çardak seferini yapan feribota bir balıkçı teknesi çarptı. Can kaybının yaşanmadığı olay sonrası litrelerce mazot denize aktı.

-Hatay'ın İskenderun ilçesinde Berfin Özek'e asit türü sıvı atması atarak yüzünün bir bölümünün yanmasına, sağ gözünü de kaybetmesine neden olan eski erkek arkadaşı Casim Ozan Çeltik, 'kasten yaralama' suçundan 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili çok sert tepki göstermişti ve Çeltik hakkında bir namussuz, bir alçak ifadelerini kullanarak mahkemenin verdiği cezayı az bularak tepki göstermişti.   Olayın mağduru 20 yaşındaki Berfin Özek, Erdoğan'ın sözleriyle ilgili "Heyecan ve mutluluktan konuşamıyorum. Çok sevindim" dedi.

-Diyarbakır'da HDP il binası önünde oturma eylemi yapan ailelerden Kadran ailesi, 6 yıl önce PKK tarafından kaçırılan çocukları İbrahim Halil Kadran'a (21) kavuştu. Örgütten kaçıp güvenlik güçlerine teslim olan Kadran, ailesiyle buluşturuldu.

-Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen Kıran-11 operasyonunda 2 ton 80 kilo esrar ile 30 kilo amonyum nitrat ele geçirildi.

-Kars'ın Kağızman ilçesi Paslı köyünde kaybolduktan 7 gün sonra cesedi bulunan Sedanur Güzel'in davasında iki sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi

-ABD ve İran’ı savaşın eşiğine getiren gerginlik bir nebze de olsa durulurken, İran’dan sert açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün yaptığı gerginliği yatıştırıcı açıklamasının ardından Washington yönetimi İran ile ciddi müzakereler yapmaya hazır olduğunu bildirdi. ABD basınında yer alan haberlere göre, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsicisi Kelly Craft, BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu mektupta, ülkesinin “uluslararası barışın ve güvenliğin daha da tehlikeye girmesini veya İran rejiminin tansiyonu tırmandırmasını önlemek amacıyla” müzakerelere hazır olduğunu yazdı.

-ABD Başkanı Donald Trump, 3 Ocak'ta Irak'ta silahlı insansız hava aracı (SİHA) saldırısıyla öldürülen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani (62) ile ilgili çok tartışılacak bir iddia ortaya attı. Trump, Tümgeneral Süleymani'nin ABD Büyükelçiliği'ni havaya uçurmayı planladığını öne sürdü. Bir Pentagon yetkilisi de Trump'ın iddiasını teyit etti.

-İran resmi haber ajansı IRNA, başkent Tahran'da düşen ve 176 kişinin hayatını kaybettiği uçağın kara kutusunun bugün açılacağını duyurdu. Reuters ise Ukrayna Havayolları'na ait uçağın kara kutu incelemesinde Fransız BEA şirketinden uzmanların da yer alacağını aktardı.

-Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, İdlib Gerilimi Azaltma Bölgesi’nde bugün Moskova saatiyle 14.00’te (TSİ ile aynı) ateşkes ilan edildiğini duyurdu.

-ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Güney Koreli diplomat Chung Eui-Yong, Trump'un kendisine Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'a iletmesi için bir doğum günü mesajı verdiğini ve kendisinin de mesajı ilettiğini belirtti.

-Bilim insanları kanserin 1 saniyeden daha kısa sürede tedavi edilebileceğini açıkladı!

Pensilvanya Üniversitesi Abramson Onkoloji Merkezi’nden bilim insanları tüm tedavi sürecinin bir saniyeden daha az sürdüğü proton radyasyon tedavisi yönteminin etkinliğini doğruladı. Abramson Onkoloji Merkezi karşılaştırmalı bir çalışma yürüterek, flaş tedavisinin foton radyasyon terapisine kıyasla yan etki riskini yaklaşık üçte iki oranında azalttığı sonucuna ulaştı.

-10 Ocak 2020 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.52 artarak 118.604, Dolar %0.19 artarak 5.8776, Euro %0.03 azalarak 6.5215, Altın % 0.21 artarak 293.25, Petrol %0.37 artarak 65.60, Bono %2.34 azalarak 11.29'dan işlem gördü.

-11 Ocak 2020 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 5, İstanbul 10, İzmir 15, Antalya 18, Edirne 11, Bursa 13, Kastamonu 9, Sivas 3, Trabzon 10, Erzurum -5, Van -2, Diyarbakır 9, Hatay 14, derece olacak.

OGÜNhaber