10 Temmuz 2019 Çarşamba, Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 10 Temmuz 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek’te gerçekleşen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirve Toplantısı sonrası Türkiye’ye dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Ali Babacan ile ilgili olarak; 
'' Birçok insanla görüştüklerini, çeşitli görüşmelerle bazı adımlar attıklarını anlattı. Kendisine “Parti mi kuracaksınız?” dedim. “Şu anda düşünmüyoruz ama bir platform olarak çalışıyoruz” dedi. Dedim ki ‘Bak Ali Bey, eğer senin bu kabineye katkı verme noktasında yaptığınız çalışmalar varsa, vereceğiz bilgiler varsa biz bunlardan istifade ederiz. Malum ben sana partide danışmanlık teklif ettim, kabul etmedin.” Daha ileri gidiyorum; Özbekistan Başkanı benden orada devletin yapılanmasında eleman istedi. Ali Bey’i teklif ettim. Maalesef oraya da evet demedi. Bizim dava arkadaşlığımızda bir şey var. Dava terk edilmez. Burada sonuna kadar hizmet söz konusudur. Ali Bey, AK Parti içinde belki de Türkiye’de en genç yaşta bakanlık görevlerine gelen birisidir. Anlaştığımız anlaşamadığımız birçok konu olmuştur. Bunlardan en önemlisi de faiz meselesidir. ''dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirilmesine ilişkin, “Sayın Başkan’ın kendine has birçok tasarrufu olmuştur ve bu tasarruflar neticesinde de maalesef ağır bedeller ödendi. Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu” açıklamasında bulundu. 

ABD'nin S400 açıklamasına Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, "ABD tarafını ilişkilere zarar verecek yanlış adımlar atmaktan kaçınmaya davet ediyoruz. ABD'nin yaptığı açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump'ın görüşmesinin ruhuyla bağdaşmıyor" ifadesini kullandı. Yapılan açıklamada, "S400'ler için ABD'ye teknik bir çalışma grubu kurulmasını önerdik ancak bu teklifimize halen yanıt alamadık" ifadesi yer aldı.

-Dışişleri BakanlığıKıbrıs konusunda Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias´ın verdiği bir mülakatta, ülkemizin Doğu Akdeniz´de uluslararası hukuka uygun olarak yürüttüğü faaliyetleriyle ilgili ifadeleri yadırgadığını duyurdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada "Ya zenginlikler hakça paylaşılır, ortak çözüm bulunur ya da Türkiye olarak KKTC'nin haklarını savunmaya devam edeceğiz"dedi. 

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı'nın da aralarında bulunduğu 10 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri Meclis´e geldi.

-Hak-İş Konfederasyonunun ATO Congresium’da düzenlenen 14. Olağan Genel Kurulu’na katılan  Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu, asgari ücret belirlenirken açlık sınırının esas alındığını belirterek, “Hedef açlık sınırını ortadan kaldırmak değil, yoksulluk sınırının altında geliri bitirmek ''dedi. 

-İsviçre’nin Ankara Büyükelçiliğinde düzenlenen milli gün resepsiyonuna katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ODTÜ’de tartışmalara yol açan ve ağaçların kesildiği yurt için ‘’Ümitliyim, çözüm bulunacak” ifadelerini kullandı. 

-İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda, Jandarma Komutanlığı'nda görevli 28 asker hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, "TSK'da deşifre olmayan FETÖ'cü sayısı darbe girişimine katılanlardan daha fazla" açıklaması geldi.

-Şule Çet'in ölümüyle ilgili görülen davanın 3'üncü celsesi sona erdi. Mahkeme heyeti, sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.Duruşma nedeniyle, Ankara Kadın Platformu, Kadın Meclisleri ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri, Ankara Adliyesi önünde toplandı ve basın açıklaması yapıldı. 

 -Pendik D-100 Karayolu'ndaki araca saldırı olayına ilişkin tutuklanmalarına karar verilen Hasan Sel ve Hüseyin Sel hakkında, 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Sel kardeşlerin şikâyeti üzerine Yunus Emre Bahçıvan hakkında başlatılan soruşturmada ise takipsizlik kararı verildi.

-10 Temmuz 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.86 artarak 97.641, Dolar % 0.29 artarak 5.7502, Euro % 0.37 artarak 6.4532,  Altın % 0.15 azalarak 257.29, Petrol % 2,31 artarak 65.64, Bono % 0.73 artarak 19,29 dan işlem gördü. 

-11 Temmuz 2019 Perşembe günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara 29 ,Antalya 36, İstanbul 25  ve İzmir 32 derece olacak.
OGÜNhaber