11 Aralık 2019 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 11 Aralık 2019 Çarşamba

-Sürgünün 75. Yılında Ahıska Türkleri Anma Programı'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1944 yılında Sovyetler tarafından sürgün edilen Ahıska Türkleri için şiir okudu.Konuşmasına tüm katılımcıları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sizleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, milletin evinde, bu gazi mekanda misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum” diye konuştu.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2019'un ilk 11 ayında 318 kadının cinayete kurban gittiğini açıkladı. Kadına yönelik aile içi şiddet olaylarının yüzde 80'inin bildirilmediğini söyledi.

 

-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu gündem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, "Türkiye F-35'in alternatiflerine açık, buna Rusya da dahildir" dedi. Çavuşoğlu, "ABD'de Türkiye aleyhine yaptırım kararı durumunda İncirlik ve Kürecik gündeme gelebilir" ifadesini kullandı.

 

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi hakkında açıklamalarda bulundu. "Ben hayatımda hiç dilsiz şeytan olmadım. Konuşacağız kardeşim. Beni bir kişi ikna edemez kardeşim" diyen İmamoğlu, "Beni bilim ve akıl ikna edecek. Bilim ve aklın yatmadığı hiçbir şeyin peşinden gitmeyeceğim. Bu bir siyasi mesele değildir" ifadelerini kullandı.

 

-MHP Genel Başkan yardımcısı Feti Yıldız, ‘’Polis, bekçi, çaycı, çorbacı FETÖ’cüler hakkında soruşturma açıldı ama ne hikmetse FETÖ’cü bir siyasetçi hakkında soruşturma yok’’ dedi.

 

-Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bütçe görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın fiziksel müdahaleye dönüşmesiyle birlikte oturuma ara verildi.AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan CHP söylemini eleştirdiği sırada, AKP Kars milletvekili Yunus Kılıç'ın, CHP sıralarına dönerek ‘Eşek gibi anırıyorsunuz' sözlerini sarf ettiği iddia edildi.Bunun üzerine CHP milletvekilleri yerlerinden kalktı. AKP milletvekillerinin de yerlerinden kalkmalarıyla, taraflar arasında kavga çıktı.

 

-Casusluk suçlaması ile yargılanan ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz'un tahliye talebi reddedildi.

 

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılı asgari ücretini belirlemek için ikinci toplantısını dün TÜRK-İŞ'in ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Komisyon haftaya salı günü TİSK'te üçüncü toplantısını yapacak, ayın son haftasındaki dördüncü toplantıda ise yeni asgari ücret belli olacak.

-Adana merkezli 3 ilde Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik şafak vakti operasyon düzenlendi.Biri doktor, 16 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu operasyonda çok sayıda şüpheli yakalandı.İzmir merkezli iki ilde de Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgütün kriptolu haberleşme programı 'ByLock' kullandıkları belirlenen 11 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

 

-Çocukları terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılan ailelerin evlatlarına kavuşma ümidiyle HDP'nin Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde 3 Eylül'de başlattığı nöbet 100.gününe girdi. Oğlu Mehmet Akar'ın PKK tarafından dağa kaçırılmaya çalışıldığını öne süren Hacire Akar'ın 22 Ağustos'ta başlattığı mücadele kader ortaklığı yaptığı annelere de örnek oldu. Hacire annenin evladına kavuşmasının ardından bayrağı devralan 5'i İranlı 63 aile yağmur, çamur demeden oturma eylemlerine devam ediyor.

 

-İstanbul polisi yılbaşı öncesi sahte içki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Sağlıksız ortamda sahte içki üretimi yapan bir imalathaneye düzenlenen baskında çok sayıda sahte içki ve etil alkol ele geçirildi. Yetkililer, içki alacak olanları uyararak Türkiye Tütün ve Alkol piyasası düzenleme Kurumu'nca hazırlanan mobil uygulamanın kullanmasını tavsiye etti.

 

-Balıkesir'de meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem anında kahvehanede olan vatandaşların kaçıştıkları anlar kameraya kaydedildi. Panik durumunda ne yapacağını şaşıran bazı vatandaşlar masanın altına girmeye çalıştı.

 

-Hakkari'de Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne ait aracın şarampole yuvarlanması sonucu üç polis memuru yaralandı.Yaralıları hastanede ziyaret eden Hakkari Valisi İdris Akbıyık, “Özel Harekat görevlilerimiz şehir merkezine inerken, aracın kayması sonucu trafik kazası yaptılar. Üç arkadaşımız hafif yaralı. Hayati tehlikeleri bulunmuyor” dedi

 

-Tunceli’de yapılan av kontrollerinde 51 kişiye toplam 81 bin 418 lira para cezası kesilirken çok sayıda tüfek ve kafese de el konuldu.

 

-Dünyanın önde gelen teknoloji ve iş üzerine yayın yapan internet sitelerinden ZDNet, Türkiye'den 455 bin kredi kartı bilgisinin çalındığını ve sanal ortamda satıldığını öne sürdü. Bu gelişmenin ardından üst düzey Türk bankacılık kaynakları, ZDNet'in iddiasını doğruladı.

 

-Türkiye ve Libya arasında Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine ilişkin varılan mutabakatın yankıları sürüyor. Libya'da Hafter güçlerine bağlı donanmanın komutanı Faraj el Mahdawi, Türkiye'yle ilgili ortalığı karıştıracak ifadeler kullandı. Mahdawi, Türk gemileri için vur emri aldığını söyledi.

 

-Suriye lideri Esad, ülkesini 8.5 yıldır harap eden iç savaş nedeniyle Avrupa’yı, Türkiye’yi ve ABD’yi suçladı. Avrupalı ülkeleri aşırılıkçıları finanse etmekle suçlayan Esad şunları söyledi:“Basit bir soruyla başlayalım. Bu sorunu kim yarattı? Avrupa’da neden mülteciler var? Çünkü Avrupa ve elbette ki ABD, Türkiye ve diğerleri tarafından desteklenen terörizm yüzünden. Fakat Avrupa, Suriye’de yaratılan kaosun ana oyuncusu. Yani ne ekersen onu biçersin.”

 

-Şubat ayında İstanbul'da yapılması planlanan Suriye zirvesi ile ilgili kritik bir iddia ortaya atıldı. Suriye'nin BM Temsilcisi Beşir Caferi Türkiye, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın gerçekleştireceği zirve ile ilgili olarak , "Türkiye bizi çağırmadı" dedi.

 

-İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede yaptırımlardan kaynaklı sorunların aşılması için müzakere dahil her türlü yöntemi kullanacaklarını ancak devletin kırmızı çizgilerinin aşılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

 

-ABD Başkanı Donald Trump'ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Washington'daki görüşmesinde, Rusya'yı ABD'de 2020'de yapılacak başkanlık seçimlerine herhangi bir müdahale girişimine karşın uyardığı bildirildi.

 

-Eren ve Fatih Özmen çiftinin sahibi olduğu global havacılık şirketi Sierra Nevada Corporation (SNC), Artemis Ay görevini desteklemek üzere NASA tarafından seçildi ve "Shooting Star" adı verilen kargo modülünün test versiyonunu NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ne gönderdi.Konuyla ilgili açıklama yapan SNC Başkanı Eren Özmen ise "Bilimde ve uzay keşiflerinde ilerleme kaydedilmesine imkân tanıyacak ve Ay’ın yüzeyi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmamızı sağlayacak bu anlaşmanın bir parçası olduğumuz için çok heyecanlıyız." dedi.

 

11 Aralık 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.09 artarak 108.105, Dolar %0.05 artarak 5.8085, Euro %0.12 azalarak 6.4362, Altın %0.16 artarak 273.87, Petrol %0.73 azalarak 63.87, Bono %0.50 azalarak 12.01'den işlem gördü.

 

12 Aralık 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 7, İstanbul 15, İzmir 16, Antalya 18, Edirne 12, Bursa 14, Kastamonu 7, Sivas 5, Trabzon 15, Erzurum 2, Van 6, Diyarbakır 9, Hatay 10, derece olacak.


OGÜNhaber