12 Şubat 2020 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 12 Şubat 2020 Çarşamba

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti TBMM grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakan Vekili Gent Cakaj ile görüştü. İki bakan arasında ortak basın toplantısı düzenlenmesi bekleniyor.

- Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Ak Parti grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kadir Şeker davası hakkında değerlendirmelerde bulundu.

- Türkiye, İngiltere ve ABD; Yemen'de savaş suçları ve işkence şüphesiyle Birleşik Arap Emirlikleri üst düzey yetkililerinin tutuklanması için başvuruda bulundu. Bugün yapılan başvuruda, Birleşik Arap Emirlikleri ve paralı askerlerinin 2015 ve 2019'da Yemen'deki sivillere karşı işkence ve savaş suçlarından sorumlu oldukları ifade edildi.

- ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Dışişleri Bakanlığına geldi. ABD tarafından Jeffrey'in Türkiye ziyareti öncesinde de bir açıklama geldi. O açıklamaya göre; İran, Rusya ve Esad'a çağrı yapıldı. Türkiye'deki görüşmeye dönük ise Suriye'deki krize yönelik ortak bir çözümün nasıl bulunacağının ele alınacağı belirtildi.

- Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Türk bayrağını yırtan ırkçı Yunan vekil Lagos'a, 4 günlük parlamento çalışmalarının askıya alınmasını içeren hak mahrumiyeti ve 7 günlük mali kesinti uygulanması yönünde ceza verildiğini açıkladı.

- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, İdlib'deki son durumla ilgili şaşırtan açıklamalarda bulundu.  "Suriye'deki sivil katliamlarının durdurulması gerektiğini yüksek sesle söylemeye devam edeceğiz, fakat İdlib'e askeri olarak müdahale edeceğimizi sanmıyorum." dedi.

- Türk ve Alman polisi, kendilerini savcı ve polis olarak tanıtarak Alman vatandaşlarını dolandıran şebekeye yönelik ortak operasyon düzenlendi.

- Bursa'nın Gemlik ilçesinde 9 yaşındaki Suriyeli Muhammed Hüseyin'in, evinde ölü bulunmasının ardından başlatılan geniş çaplı soruşturma devam ederken, 14 yaşındaki abla Hamide Hüseyin'in de işkence mağduru olduğu ortaya çıktı.

- Suriye'de Esad rejimi ve Rusya'ya ait savaş uçakları Halep'in batısındaki Kefr Amma köyündeki yerleşim bölgelerine iki hava saldırısı düzenledi. Halep'teki sivil savunma yetkilileri saldırıda 4 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 sivilin de yaralandığını açıkladı. Saldırı nedeniyle 2 evin tamamen yıkıldığı ifade edildi.

- ABD askerleri, Suriye’nin Haseke bölgesinde kendilerini durduran Esad rejimi güçleriyle yaşadıkları arbedede Esad birliklerine bağlı 1 askeri öldürdü. Gerginliğin ardından ABD uçakları Esad'a bağlı 2 noktayı vurdu.

- Koronavirüs salgınında ölü sayısı artmaya devam ediyor. Çin’de yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle can kaybı 1114’e, teyit edilen vaka sayısı 44 bin 653’e yükseldi.

- Suriye'nin İdlib kentinin hemen karşısında bulunan Hatay Oğulpınar Sınır Karakolu önünde haber nöbeti tutan gazeteciler örnek davranış sergiledi. Soğuk havada üşüyen iki yavru köpeğe süt verip, ateş yakarak onları ısıttılar.

- 12 Şubat 2020 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.99 artarak 120.988, Dolar %0.45 artarak 6.0437, Euro %0.35 artarak 6.5955, Altın %0.25 artarak 304.24, Petrol %2.26 artarak 55.23, Bono %0.92 artarak 11.02'den işlem gördü.

- 13 Şubat 2020 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 4, İstanbul 11, İzmir 17, Antalya 18, Edirne ve Bursa 13, Kastamonu 2, Sivas -1, Trabzon 8, Erzurum -2, Van 0, Diyarbakır 1, Hatay 5, derece olacak.

OGÜNhaber