13 Aralık 2019 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 13 Aralık 2019 Cuma

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Piyasalar üzerindeki faiz baskısını bertaraf ettik." dedi. Albayrak, "Kamu bankaları 2020 yılına girmeden önce faiz oranını tek haneye düşürecek" ifadelerini kullandı.

 

-Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara’da Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) yönelik yürütülen operasyonlara ilişkin, 'Geçmiş zamanlarda da ifade ettiğimiz gibi değil Bylock, dumanla bile haberleşseler bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Tüm hücrelerine kadar bu mücadele kararlılıkla devam edecek' dedi.

 

-AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'ABD Senatosu’nun 1915 yılında Osmanlı Devleti’nde yaşanan olaylar hakkında asılsız iddiaları esas alan ve Türk-Amerikan ilişkilerinin iklimini zehirleyen kararını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz' dedi.

 

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan bir karar tasarısını kabul etmesini kınadıklarını söyledi.

 

-AK Parti Ordu İl Başkanı Halit Tomakin, AK Parti’de önemli görevlerde bulunduktan sonra partiden ayrılıp parti kuran ve AK Parti’ye zarar vermeye çalışanlara tepki göstererek, “Tarih hiçbir ihaneti affetmediği gibi bu ihaneti de affetmeyecek, milletimiz gereken dersi bu şükürsüzlere verecektir” dedi.

 

-İçişleri Bakanlığının terör arananlar listesi güncellendi. Muhammed Dahlan da listede 10 milyon TL ödüllü “kırmızı liste”ye girdi.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2020 yılı bütçesini 25 milyar 850 milyon TL olarak Meclis'e sundu. İBB’nin yeni stratejik planına göre, mevcut raylı sistem taşımacılığının toplu ulaşım içindeki payı % 20,6’dan % 30’a çıkartılacak

 

-Yeni partisi için kuruluş başvurusunu dün İçişleri Bakanlığına yapan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da Bilkent Otel'de tanıtım toplantısı düzenledi.Yeni partinin ismi "Gelecek Partisi" olarak açıklandı. Gelecek Partisi Genel Başkanı olarak ilk konuşmasını yapan Davutoğlu "Arkadaşlarımızla birlikte tarihin ve milletimizin önündeyiz. Bütün baskılara ve oluşturulmaya çalışılan korku atmosferine rağmen ülkemize müreffeh bir gelecek çizmek için bir araya geldik." dedi. Karaman Sarıveliler Belediye Başkanı Halil Kulak, Ahmet Davutoğlu'nun partisine geçti. Kulak'ın Davutoğlu'nun partisine katılması ile Gelecek Partisi ilk belediyesini de almış oldu.

 

-Ahmet Davutoğlu öderliğinde kurulan Gelecek Partisi’nin kurucular kurulu listesinde dikkat çeken isimler yer aldı. Bu isimlerden biri de 12 yaşında üniversiteye girip, 17 yaşında mezun olarak tarihe geçen İsmail Günaçar, oldu. Günaçar, Amerika Birleşik Devletleri'nde 12 yaşında üniversiteye girip, 17 yaşında mezun olarak tarihe geçmiş ve akademik başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de adından söz ettirmişti.

 

-Adnan Oktar organize suç örgütüne yönelik 167'si tutuklu 226 sanığın yargılandığı davada, 91 sanığın tahliyesine karar verildi.

 

-ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, ABD Senatosunda dün kabul edilen Ermeni tasarısına ilişkin "Amerikan yönetiminin pozisyonunun değişmediğini" bildirdi.

 

-İngiltere'de yapılan erken genel seçimde Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, resmen tek başına iktidara geldi. Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 364 sandayle kazanarak büyük bir farkla Avam Kamarası'nda çoğunluğu sağladı. Johnson, "Halk Muhafazakar Parti hükümetine güçlü bir yetki verdi, Brexit'i gerçekleştireceğiz" dedi.

 

-ABD Hava Kuvvetleri, Donald Trump yönetiminin yakın zamanda çekildiği Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması kapsamında yasaklı olan orta menzilli karada konuşlu bir balistik füzeyi denediklerini açıkladı. Rus yetkililer ise alarm durumuna geçtiklerini duyurdu.

 

-Avrupa Birliği (AB), Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı.

 

-Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "AB Konseyi olarak iklim değişimi ile mücadele konusunda bir anlaşma sağladık. Avrupa'nın 2050 yılına kadar iklimde dengenin sağlandığı ilk kıta olmasını istiyoruz." dedi.

 

-Almanya’nın Saksonya-Anhalt Eyaleti sınırları içinde kalan Blankenburg şehrinde 5 katlı bir apartmanda meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre en az 25 kişi yaralandı, 1 kişi de hayatını kaybetti.Bina büyük olduğu için tahliyeler devam ediyor. Bina içinde ölü ve yaralının bulunup bulunmadığı ise henüz netlik kazanmadı.

 

-Antarktika’da 14 ay geçiren bilim insanlarının durumu ‘yalnızlığın ve can sıkıntısının insan beyninin fiziksel yapısı üzerindeki etkilerini’ görme fırsatı yarattı. Araştırma İstasyonu’nda keşif yapan ve aylardır yalnızca buz kütleleri ile penguenleri gören 9 bilim insanının, göreve başlamadan önce ve 14 ay sonrasında MRI taraması yapıldı. Veriler karşılaştırıldığında beynin bazı kısımlarında, Antarktika’da geçirilen süre zarfında küçülmeler olduğu tespit edildi. En fazla küçülmenin ‘hipokampus’ adı verilen, beynin öğrenmede ve hafızada önemli rolü olan bölgesinde olduğu gözlemlendi. Uzmanlara göre   sonuçlar; monoton hayatın, toplumdan uzak ve soyutlanmış yaşamının beyin fonksiyonlarını olumsuz etkilediği görüşünü teyit eder nitelikte.

 

13 Aralık 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.95 artarak 111.158, Dolar %0.12 azalarak 5.7963, Euro %0.50 artarak 6.4817, Altın %0.15 artarak 274.02, Petrol %1.20 artarak 64.97, Bono %1.17 azalarak 11.83'den işlem gördü.

 

14 Aralık 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 12, İstanbul 15, İzmir 16, Antalya 15, Edirne 12, Bursa 14, Kastamonu 7, Sivas 5, Trabzon 15, Erzurum 2, Van 6, Diyarbakır 9, Hatay 10, derece olacak.

 

OGÜNhaber