13 Eylül 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 13 Eylül 2019 Cuma

- AK Parti'de kesin ihraç talebiyle Merkez Disiplin Kuruluna sevk edilen eski başbakan Ahmet Davutoğlu, parti üyeliğinden istifa etti.Davutoğlu açıklamasında "Yeni bir siyasi hareketi inşa etmek bizim için tarihi bir sorumluluktur. Bu çerçevede hangi siyasi görüşle mensup olursa olsun bu ülke için sorumluluk hisseden herkesi birlikte çalışmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Aydın Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Metin Yavuz,yaptığı açıklama da, "Kirli ittifak içerisinde olduklarından dolayı bir kez ifade etmiştim. O dönemde bazı kesimler ne demek istediğimi anlamamış olabilir. Ama geldiğimiz nokta da haklılığım ortada. Bu yüzden bir kez daha net bir şekilde ifade ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, PKK’nın siyasi uzantısı olan HDP ile kirli ittifak içerisinde olan CHP’den kurtarmalıyız’’ dedi.

- Çocukları dağa kaçırıldığı için Diyarbakır HDP binasının önünde oturma eylemi başlatan ailelerin sayısı 11’nci gününde 26’ya yükseldi. Oturma eylemine katılan acılı anne Fatma Bingöl, HDP’nin çocukları zorla eylemlere götürdüğünü belirterek, "Biz çocuklarımızı birileri dağa götürüp öldürsün diye büyütmüyoruz. Çocukları böyle yoldan çıkarmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

- Diyarbakır'ın Kulp ilçesi kırsalında PKK'lı teröristlerce düzenlenen hain saldırı sonucu 7 kişi şehit olmuş10 kişi de yaralanmıştı. Gelen son dakika bilgisine göre saldırıyla ilgili, HDP İlçe Başkanı ve Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü gözaltına alındığı öğrenildi.

- Zonguldak merkezli 4 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturmada 2'si kadın 9 kişi yakalandı.

- Mardin kırsalında terör örgütü PKK'ya yönelik 12 ayrı noktada yürütülen operasyonda 3 uzun namlulu silah, 4 el bombası, 2 roketatar, 3 dinamit parçası, el yapımı patlayıcı düzenekleri ile çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi. Ele geçirilenler arasında İHA'lardan ve termal kameralardan korunmak için kullanılan şemsiyeler dikkat çekti.

- Boşnaklar için söylediği çirkin sözler nedeniyle İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemsinde yargılanan Rasim Ozan Kütahyalı’ya "halkın bir kesimini sosyal sınıf din mezhep cinsiyet bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 10 ay hapis cezası verildi. Mahkeme iyi hal indirimi uygulamadı.

- ABD ve Türkiye'nin ortak mutabakata vardığı Fırat'ın doğusundaki güvenli bölgeyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. ABD ve Türk askerlerinin ortak devriyelerinin de başladığı bölgeye, 150 ABD askerinin daha gönderilmesi için hazırlık yapıldığı öne sürüldü.

Esad rejimi ve Rusya tarafından önceki hafta bombalı saldırılara maruz kalan İdliblilerin güvenli bölgelere göçü, kentte ateşkes ilan edilmesine rağmen 2 haftadır sürüyor.Suriye’nin İdlib kentinde yapılan bombalı saldırıların ardından evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın noktadaki güvenli alanlara göç eden İdliblilere, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri erzak yardımında bulunuyor.

- Son günlerde sık sık İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşebileceğini dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine ABD Başkanı Donald Trump,"Size İran'ın bizimle görüşmek istediğini söyleyebilirim." ifadesini kullandı.

Bahamalar'ı vuran Dorian kasırgası nedeniyle bin 300 kişinin hala kayıp olduğu bildirildi.Kasırganın vurduğu bölgelerde arama çalışmaları devam ediyor.

- İspanya´da da günlerdir devam eden şiddetli yağışlar sele neden oldu. Albacete bölgesinde ise 2 kişi, içinde bulundukları aracın, sel sularında sürüklenmesi sonucu hayatını kaybetti.

- TEM Otoyolu Altınşehir mevki Edirne istikametinde oksijen yüklü tanker devrildi. Kazada ilk belirlemelere göre 1 kişi yaralandı. Kazanın ardından Edirne istikametine tüm şeritler trafik akışına kapatılırken, trafikte yoğunluk oluştu. Tankerin kaldırılmasının ardından trafiğe açıldı. 

- İstanbul Esenyurt'ta anneannesinin evinde kalan 6 yaşındaki C.D. evde bulduğu silahla oynarken kendini vurdu. Ağır yaralanan çocuğun hayati tehlikesi devam ediyor.Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

- Mühendislik Fakültesi mezunu olan Alper Sarısan, 3 yıl önce 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi sırasında gazi oldu. Yaralarının iyileşmesi için evde dinlendiği sırada internetten araştırarak ,tek personelli uçaklara merak salan Sarısan, 3 yıl önce evinin balkonunda kendi uçağını yapmaya başladı.Masrafların tamamını tek başına üstlendiğini söyleyen Sarısan, uçağın yüzde 70'lik bölümünün bittiğini ifade etti.

13 Eylül 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.74 artarak 102.714, Dolar %0.20 artarak 5.6694, Euro %0.41 artarak 6.2930, Altın %0.71 artarak 274.77, Petrol %0.12 artarak 60.47, Bono  sabit değerinde kalarak 15.27 den işlem gördü.

- 14 Eylül  Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara 27 ,İstanbul 28, İzmir 29, Antalya 30 derece olacak.
OGÜNhaber