13 Kasım 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 13 Kasım 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılacak tarihi görüşme bu akşam saat 20:00 de Beyaz saray' da gerçekleşecek. Görüşme de Suriye konusunda varılan mutabakatın hangi ölçüde uygulandığı ve ABD'nin yeni dönemde YPG/PKK ile ilişkisi konularının öncelikli olarak ele alınması bekleniyor.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, IŞİD'li teröristlerin iadesiyle ilgili "Kimsenin teröristinin oteli değiliz. Almanya ve Hollanda alacaklarını teyit etti. Ayrıca yakın bir zamanda DEAŞ'ın önemli bir adamını Suriye'de ele geçirdik" dedi. Soylu, önümüzdeki günlerde FETÖ'ye karşı çok önemli bir operasyon yapılacağını da söyledi.

 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunan MHP lideri Bahçeli "Tarihi ziyareti tartışmaya açmak, peşin yargılarla sonuç çıkmayacağını iddia etmek, Türkiye’ye haksızlıktır. FETÖ/PKK/YPG/DEAŞ’ı önce projelendirip sonra da kiralık tetikçi olarak kullananlar Türk milletine boyun eğdiremeyecektir." dedi.

 

-Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği IAPC’nin 2019 Yılı Demokrasi Madalyası’nı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verdi. Madalya, 37 yıllık tarihini boyunca ilk kez bir belediye başkanına layık görüldü.

 

-CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'nun koruma polisleri İçişleri Bakanlığının talimatıyla çekildi. 'Korumasız' kalan Kaftancıoğlu ve Kavuncu karara tepki gösterdi.Kaftancıoğlu, “Yaklaşık 2 yıldır gece gündüz demeden birlikte çalıştığımız ve ailemden biri olarak kabul ettiğim emniyet müdürlüğünün çok kıymetli mensuplarına en içten teşekkürlerimi sunarım. Karara gelince, benim için teferruattır demirden korksaydım trene binmezdim” diye tepki gösterdi.

 

-Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "İttifaklar değişebilir, yeni ittifaklar kurulabilir.açıklamasının ardından, yeni parti çalışmalarını hızlandıran Ahmet Davutoğlu'nun ekibinde yer alan eski AKP Konya Milletvekili Ömer Ünal'dan yanıt geldi. Ünal, “Bizim herhangi bir ittifak arayışımız yok. Biz tek başına iktidar olmak için bu yola çıktık” dedi.

 

-Muş'ta terör örgütü PKK/KCK'ya yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle altı muhtar gözaltına alındı.Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 9 milimetre çapında 7 tabanca mermisi, 2 bölücü terör örgütünü simgeleyen bez parçası ve F serisi 1 dolar ele geçirildi.

 

-Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Yargıtaydaki 5 kişilik "danışma heyeti"nde yer alan eski Yargıtay üyesi Osman Yurdakul, silahlı terör örgütü üyeliğinden 11 yıl 16 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

 

-FETÖ medya yapılanmasının "darbe çağrışımı" davasında "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası alan ve adli kontrolle tahliye edilen Ahmet Altan hakkında, Başsavcılığın üst mahkemeye yaptığı itiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldı. Ahmet Altan hakkında, savcılığın itirazı üzerine, tekrar tutuklanması için verilen yakalama kararına Altan'ın avukatı itiraz etti. Adliyedeki işlemleri tamamlanan Ahmet Altan tutuklandı.

 

-İngiltere merkezli Financial Times, bu aksam Türkite saaatiyle  20:00'de gerçekleşmesi planlanan Trump-Erdoğan görüşmesi öncesinde kapsamlı bir analiz yayınladı. "Erdoğan, Trump'la yeni bir dönem arıyor" başlığının kullanıldığı analizde, "Washington'da Türkiye'ye bir antipati olmasına rağmen Trump ve Erdoğan sağlam bir ilişkiye sahip" yorumu yapıldı

 

-İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen komutanlarından Beha Ebu'l Ata'nın öldürülmesiyle başlayan gergin sürecin zaman alabileceğini belirterek, İsraillilerden "sabırlı" olmalarını istedi.

 

-Afganistan'ın başkenti Kabil'de bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 7 kişi hayatını kaybetti.

 

-ABD'de yapılan yeni bir yapay zeka çalışması tıp dünyasında ciddi bir tartışmaya sebep olacak gibi görünüyor. New Scientist'te yayınlanan makaleuye göre, kalp hastası insanların EKG sonuçlarına bakarak bir yıl içinde, hayatını kaybedecek insanları tespit eden bir makine öğrenme algoritması duyuruldu. Bu algoritma kardiyologların EKG sonuçlarına göre sağlıklı olduklarına inandıkları insanların ölüm riskini bile doğru bir şekilde hesaplıyor.Yapay zeka ile yapılan bu çalışmanın ardından, çalışma ile ilgili etik tartışmaları devam ediyor.

 

13 Kasım 2019 Çarşamba  günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.58 artarak 104.577, Dolar %0.35 azalarak 5.7583, Euro %0.41 azalarak 6.3387, Altın %0.06 artarak 271.13, Petrol %1.03 azalarak 61.42 Bono %0.08 azalarak 12.22 den işlem gördü.

 

14 Kasım 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; İstanbul 21, Ankara ve İzmir 20, Edirne 18, Antalya ve Bursa 21, Hatay 25, Erzurum -13, Kastamonu ve Sivas 18, Trabzon 22, Diyarbakır 21, Van 13 derece olacak.


OGÜNhaber