13 Mayıs 2019 Pazartesi, Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 13 Mayıs 2019 Pazartesi

- Bağcılarda vatandaşlarla bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 23 Haziran seçimlerine değinerek, 'Amerika’sı da Avrupa’sı da Kandil’i de gözünü bu seçime dikmiş durumda. Herkesin tarafı belli. Allah şahit bizim tarafımız da belli. 50 gramlık oy pusulasıyla Türkiye’ye dışarıdan yön vermeye çalışanlara gerekli cevabı vermenizi istirham ediyoruz' dedi.

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Deniz Kurdu Tatbikatı’nın bugün başlayacağını kaydederek, 'Bu tatbikatlardaki amacımız Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkesi ve milletinin güvenliğini sağlamak, egemenlik, bağımsızlık, deniz hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak konusunda son derece azimli, kararlı ve buna muktedir olduğunu da göstermektir' dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli, İstanbul seçimlerine verdiği önemi ve Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’ın seçilmesine yönelik tüm gayretlerini gösterecekleri yolundaki sözü doğrultusunda ilk adımı "görevlendirme" aşamasında attı. En yakınındaki isim olan, Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Semih Yalçın, İstanbul Koordinatörü olarak atandı
 
AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, “Bu seçim neden iptal oldu?” sorusuna “Çünkü çaldılar” yanıtını vermişti. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yıldırım’ın sözlerine tepki gösterdi. Özel, “ Binali Yıldırım, rakibini tebrik edemeyen bir hazımsızdır. Kim neyi çaldı açıklasın? Ben söyleyeyim, İmamoğlu’nun mazbatası, ülkemizin 45 günü ve itibarı, İstanbullunun huzuru çalındı” dedi. Ekrem İmamoğlu da, Binali Yıldırım'a sert tepki gösterdi... Evinin mutfağında çektiği bir videoyu paylaşan İmamoğlu; 'Şu mübarek Ramazan ayında bile yalanla ve iftirayla konuşanları Allah’a havale ediyorum. 'Bakan olursun, Başbakan olursun, TBMM Başkanı olursun ama...'ifadelerini kullandı. 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kanser tedavisi gören manevi kızı Göknur Damat, İBB seçimlerinin iptal edilmesinin ardından Ekrem İmamoğlu‘na destek vermişti ve Kimliği belirlenemeyen bir şahıs, Göknur Damat’ı “Sen misin cesur yürek” diyerek baldırından bıçaklamıştı. Olayı duyan İmamoğlu bugün Damat’a geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. İmamoğlu burada 31 Mart seçimlerini kaybeden rakibinin sözlerine yanıt verdi ve "Türkiye'de demokrasi arızasını çıkardılar, Allah'ın izniyle 23 Haziran'da milletimizin aracılığıyla Soma  faciasının  5. yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’nın yıl dönümü olan 13 Mayıs’ın, ‘Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü’ ilan edilmesi için Meclis’e kanun teklifi sundu.
 
Bayburt-Trabzon arasında bulunan Soğanlı Dağı'ndaki yol açma çalışmalarını takip ederken Derebaşı Virajları'nda bastığı kar kütlesinin kopması sonucu uçuruma düşen AA Bayburt muhabiri Abdulkadir Nişancı'yı arama çalışmalarına yeniden başlandı.Çalışmalar 4'üncü günde Trabzon ve Bayburt tarafında eşgüdümlü yürütülürken, Abdulkadir Nişancı'ya ait telefon sinyaline ulaşılamıyor.
 
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi ve örgütün emniyet mahrem yapılanması içerisinde bulunan, vekil ve bağlı konumundaki eski polis memuru olan, 59’u kamudan ihraç edilmiş, 5’i açıkta olan toplam 64 şüpheli hakkında Ankara merkezli Antalya, Çorum, Mersin, Kayseri, Kırıkkale, Yozgat, Kahramanmaraş illerinde gözaltı kararı verildi.
 
- Ankara'da Yeniçağ Gazetesi Yazarı Yavuz Selim Demirağ'a evinin önünde saldırdıkları suçlamasıyla gözaltına alınan 6 kişi, serbest bırakıldı.

MİT operasyonuyla Suriye’den getirilen Reyhanlı saldırısının planlayıcılarından Yusuf Nazik, 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
 
- Çorum'un Kargı İlçesine bağlı Çal köyünde çıkan yangında, 11 kerpiç ve ahşap ev tamamen yandı. Can kaybı ve yaralananın olmadığı yangınla ilgili soruşturma başlatıldı

Kuzey Akım 2 Sözcüsü Jens D. Müller, doğal gaz boru hattının karaya çıkış noktası Almanya'nın Lubmin kasabasında Türk gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda projenin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini kaydetti. 2020’de devreye girmesi beklenen Kuzey Akım 2, Avrupa’da doğal gaz giderlerini düşürecek.Yıllık bazda 110 milyar metreküp doğal gaz, Rusya’dan Kuzey Akım 1 ve işletime alınması beklenen Kuzey Akım 2 sayesinde Avrupa’ya ulaşacak.
 
ABD Başkanı Trump, Twitter iletisinde Çin mallarına yönelik vergi artırımına misilleme yapılmaması uyarısında bulundu. Çin'in yıllardır ABD'den faydalandığını belirten Trump, bu nedenle ABD'nin ek vergilerine misilleme yapılmaması gerektiğini yoksa işlerin daha da kötüye gideceğini belirtti. 

- Çin Dışişleri Bakanlığıysa, ABD'nin 200 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına uygulanan gümrük tarifesini yüzde 25'e çıkarmasına yönelik kararına ilişkin, "Çin asla dış baskıya teslim olmayacak." dedi.

- Pakistan Maliye Bakanı Abdul Hafız Şaik, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 6 milyar dolarlık kurtarma paketi konusunda anlaştıklarını bildirdi.
 
Bodrum'da, zabıta memuru Ahmet Özbey (45), zamanında patlamadığı için kontrol etmek istediği ramazan topunun bu sırada patlamasıyla yaralandı. Hastaneye kaldırılan Özbey'in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.
 
- İstanbul Beylikdüzü’nde gece yarısı aracında, 13 yaşındaki erkek çocuğa cinsel istismarda bulunurken polislerce suçüstü yakalanan 27 yaşındaki Tolga K. (27) adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstismara uğrayan çocuk ise Çocuk Esirgeme Kurumu’na gönderildi.
 
13 Mayıs 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1,36 azalarak 87.327, Dolar %2.42 artarak 6.1277, Euro %2.45 artarak 6.8909,  Altın %2.01 artarak 252.41, Petrol %1.66 artarak 71.79, Bono  %2.34 artarak  24,93 den işlem gördü.

14 Mayıs 2019 Salı günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 27, İstanbul'da 23 , İzmir'de 30 , Antalya'da 28 derece olacak.
OGÜNhaber