14 Ekim 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 14 Ekim 2019 Pazartesi

 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti öncesi İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda önemli değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Şu an itibarıyla Kobani'de Rusya'nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Münbiç konusunda ise şu anda biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız'' dedi.


- Barış Pınarı Harekâtı kapsamında bir skandal çağrı da Merkel'den geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la telefonla görüşen Merkel, askeri operasyona son verilmesini istedi. Erdoğan'dan Merkel'e yanıt gecikmedi; "Bana bir şeyi izah edin, biz sizinle NATO'da müttefik miyiz? Değil miyiz? Yoksa terör örgütünü NATO'ya aldınız da benim haberim mi yok!'' diye Merkel'e cevap veren Erdoğan; '' Bir taraftan terörle mücadele nasıl yapılır' bunun tartışmalarını yapıyoruz, öbür taraftan geliyorsunuz şu anda bu terör örgütünün yanında yer alıyorsunuz." ifadelerini de cevabına ekledi.

 

- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabı Twitter üzerinden, “Musul, Rakka ve Deyrizzor yerle bir edilir ve binlerce sivil öldürülürken seslerini çıkartmayalar, Barış Pınarı Harekatının başarısı karşısında panik halinde ‘operasyonu durdurun’ çağrıları yapıyor, Türkiye’yi yaptırımlarla tehdit ediyor” dedi.

 

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Barış Pınarı Harekatı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, Barış Pınarı Harekatı Türkiye'nin bir meşru müdafaa hakkıdır. Bu doğal bir hakkımızdır." dedi.,

 

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK komuta kademesi ve MİT Başkanı Hakan Fidan, dün gece MSB'de gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldi. Gelen anlık bilgilerin değerlendirildiği toplantının fotoğrafları basına servis edildi.

 

- Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye'de devam eden operasyona ilişkin siyasi partilere bilgi veriyor. Akar ilk olarak İYİ Parti'ye gitti, Meral Akşener ile görüştü.

 

 - Ankara’da üst solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezine geldi. 21 gün sonra makamına gelen Bahçeli büyük bir coşkuyla karşılandı. 

 

- Barış Pınarı Harekatı'nda Tel Abyad ilçe merkezinin tamamı kurtarıldı. Harekatta 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolü sağlandı.  Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 550'ye yükseldi. Güvenlik kaynaklarınca, Ayn el Arab'ın güneyindeki Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gözetleme noktasının boşaltıldığı bildirildi.

- Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’na yönelik ABD medyasına açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper ”Bizimle Kore’den Afganistan’a kadar birlikte savaşan, uzun dönemli NATO ortağımız Türkiye’ye karşı Orta Doğu’da bir savaş başlatamayız. Bizim için böyle bir durum söz konusu değil.” İfadelerini kullandı.

 

- ABD'li Senatör Lindsey Graham, 'Barış Pınarı Harekatı' dolayısıyla Türkiye'ye yönelik tehditlerini sürdürüyor. Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Suriyeli Kürtlere yönelik zalim saldırısı için hesap verme günü yaklaşıyor. Kongre'de İran yaptırımlarından bu yana en ciddi etkiyi yaratacak yaptırımların uygulanması için Başkan'la birlikte yapılan çalışmalara liderlik ediyorum" dedi.

 

- Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamalarıyla tepkileri üzerine çeken KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mesajının çarpıtıldığını savunan Akıncı, "Kastım PKK filan değil. Türkiye ile Suriye arasında en kısa zamanda diyalog ve diplomasi kanalları açılsın istiyorum." dedi.

 

- Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu bir çocuk hayatını kaybetti, 33 kişi kurtarıldı

 

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, EURO 2020 Elemelerindeki Fransa-Türkiye karşılaşmasını tüm kent ekranlarında yayınlanacağını duyurdu. Bu akşam saat 21:45'de Paris'te oynanacak olan Fransa-Türkiye milli maçı İstanbul'daki tüm kent ekranlarından canlı olarak izleyebilirsiniz.

 

- 14 Ekim 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %4.68 azalarak 94.393, Dolar %0.83 artarak 5.9325, Euro %0.83 artarak 6.5461, Altın %1.33 artarak 285.40, Petrol %2.05 azalarak 59.27, Bono %4.01 artarak 15.84 den işlem gördü.

 

- 15 Ekim 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 29, İstanbul'da 24, İzmir'de 27, Antalya 34 derece olacak.

OGÜNhaber