14 Kasım 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 14 Kasım 2019 Perşembe

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyareti sonrasında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'tan son dakika paylaşımı geldi! Donald Trump, Instagram hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray ziyareti sırasında çekilen aile fotoğrafını paylaştı. Resimde Trump'ın eşi Melania Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da yer alıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan; ABD ziyaretinde Trump ile görüşmesine ilişkin "ABD ile yeni bir sayfa açmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ABD ziyaretinde eşlik eden Emine Erdoğan, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:"ABD Başkanı Sayın Trump'ın değerli eşi Melania Trump ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Yürütmekte olduğumuz sosyal sorumluluk projeleri hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Samimi ev sahipliği için teşekkür ediyorum."

 

-Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin "Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde önemli bir diplomatik başarı elde etmiştir" yorumunda bulundu.

 

-İçişleri Bakanlığı, Yunanistan'ın kabul etmemesi üzerine ara bölgede kalan ABD uyruklu DEAŞ'lı teröristin, ABD'ye gönderilmek üzere gerekli işlemlerinin başlatıldığını duyurdu. Öte yandan gelen son habere göre 1 DEAŞ'lının Londra'ya, 7 DEAŞ'lının da Berlin'e sınır dışı edildiği açıklandı.

 

-Diyarbakır’da çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığı iddiasıyla 73 gündür HDP il binası önünde oturma eylemi yapan aileler Kara Şehitliği’ni ziyaret etti. Duygulu anlar yaşayan ve şehit kabirlerine karanfil bırakan aileler, terör örgütü PKK ve destekçilerine tepki gösterdi.Ogunhaber kameraları da muhabirleri de oradaydı.GünMedya Grubu ve OgünHaber gönderdiği çelenkle annelerin yanındaydı.

 

-İstanbul Karaköy'deki ofisinin bulunduğu binanın önünde ölü bulunan İngiliz eski subayı James Gustaf Edward Le Mesurier'in sır perdesi aralanamadı. İntihar mı yoksa cinayete mi kurban gittiği netlik kazanamayan ajanla ilgili spekülasyonlar devam ederken, sürpriz bir gelişme yaşandı.  Ajanın eşi Emma Hedvig Christina Winber'e yurt dışına çıkma yasağı konuldu.

 

-Zonguldak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan eski İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, beraat etti.

 

-Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Müze kartın kapsamı genişlediğini belirterek "Türk vatandaşları Müzekart ile Milli Sarayları ziyaret edebilecek." dedi. ve  2020 yılında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile birlikte ülkenin tanıtım bütçesini 180 milyon dolara taşınmasının hedeflendiğini  açıkladı.

 

-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk ara tatilde öğrencilere yönelik "18-22 Kasım 2019 Ara Tatil Etkinlik Programı"nı hazırladı. Bu ilk ara tatil döneminde öğretmenler için de sanatsal, sportif, sosyal ve kültürel aktivitelerin yer aldığı mesleki çalışma programı hazırladı. Programda, öğretmenlerin, öğrenci ve velilerle katılabileceği sanatsal, sportif, sosyal ve kültürel faaliyetlere yer verildi.Okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki yaklaşık 18 milyon öğrenci, yarından sonra ilk ara tatile girecek.

 

-Gaziantep'teki Mehmet Ali Eruslu İlkokulu'ndaki Anma etkinliklerinde de çocukların Atatürk'e secde ettirildiği iddia edildi. Anma etkinliklerinde çekildiği belirlenen fotoğrafta 6 çocuğun elinde Atatürk posteri tutan bir çocuğun etrafında secde eder şekilde durmaları yer aldı. Fotoğraf sosyal medyada tepkilere neden olurken, "Rezalet görüntü" yorumlarına neden oldu. Okul Müdürü  , etkinlikle ilgili Milli Eğitim müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldığını belirtti.

 

-Dünya basını dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşmeyi dikkatle takip etti. Alman medyası basın toplantısında Erdoğan'ın Trump'a göre daha etkili olduğunu yazdı.

 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile dün gerçekleşen temasları Amerikan medyasının en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Görüşme New York Times’ta, Trump’ın “Onun büyük bir hayranıyım” sözlerine atıfta bulunularak, “Trump’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sıcak karşılama” başlığını kullandı.

 

-İç karışıklığın ve şiddetin 8 yılı aşkın bir süredir devam ettiği Suriye'de sıcak bir gelişme yaşandı... Rusya Savunma Bakanlığı, Kamışlı kentinde helikopter üssü kurmak için çalışmaya başladıklarını duyurdu.

 

-ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, 1915 Ermeni olaylarının Senato tarafından "soykırım" olarak tanınmasını öngören bir karar tasarısının oylanmasını bloke etti.

 

-İslami Cihad sözcüsü Musab el-Bureym, İsrail ile Mısır ara buluculuğunda Gazze'de ateşkesin sağlandığını ve bunun yerel saatle 05.00'te yürürlüğe girdiğini söyledi.

 

-ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir hava aracı modeliyle Venüs gezegenini keşfetmeye ve incelemeye hazırlandığını duyurdu. Buffalo Üniversitesi’nden bir ekibin oluşturduğu modelin, Venüs'te inceleme yapmayı daha olası bir hale getirdiği iddia edildi.

 

14 Kasım 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST%0.60 azalarak 104.199, Dolar %0.39 artarak 5.7600, Euro %0.26 artarak 6.3360, Altın %0.73 artarak 272.07, Petrol %1.15 artarak 63.09, Bono 0.57 azalarak 12.15 den işlem gördü.

 

15 Kasım 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 17, İstanbul Edirne Bursa 21, İzmir 22, Antalya 23, Kastamonu ve Sivas 18, Trabzon 22, Erzurum 13, Van 12, Diyarbakır 21, Hatay 25, derece olacak.


OGÜNhaber