14 Mayıs 2019 Salı, Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 14 Mayıs 2019 Salı

-Hakkari'nin Irak sınır hattında bulunan Serabat üs bölgesine sızmaya çalışan PKK'lı teröristlerin açmış olduğu taciz ateşi sonrasında ilk belirlemelere göre 1 asker şehit oldu.Bölgede Hava destekli operasyon başlatıldı.

-Hakkari''nin İran sınırındaki Yüksekova ilçesine bağlı Alandüzü bölgesinde PKK'lı teröristlerin taciz ateşi sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Uzman Çavuş Volkan Demirci (25) için Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'nda tören düzenlendi. Şehit Uzman Çavuş'un cenazesi, törenin ardından memleketi Ordu'ya uğurlanmak üzere Yüksekova'ya gönderildi.

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Partili vekiller ile iftar programında konuştu. AK Partili milletvekillerine kesin talimat veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bayramda memlekete gitmek yok, bayramı burada kutlayacağız. Milletvekillerimiz kimseden yönlendirme beklemeden İstanbul'a giderek nerede akrabası, dostu, arkadaşı, nazının geçeceği kimse varsa tek tek arayıp destek istemelidir" diye konuştu

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. "İnançlara saygı duymak hepimizin ortak görevidir" diyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin 'özgürlükçü', AK Parti'nin ise 'yasakçı' bir parti olduğunu söyledi.

-CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, su ve toplu ulaşım fiyatında indirim tekliflerinin İBB Meclisi'nde kabul edilerek komisyonlara sevk edilmesine ilişkin, "Görevimizin başındayken talimatları yazmıştım ilgili kurullara. Bugün de CHP grubunun ısrarıyla diğer grubun da katılımıyla AK Parti, MHP ve İYİ Parti'nin temsilcileriyle meclisten komisyona havale edildi. Sanırım hızlıca önümüzdeki oturumda geri gelir ve kabul olur. Bizim tasarladığımız bir proje hayata geçmiş oldu." dedi

-CHP’li Umut OranYSK’nın iptal kararının tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirtti. "Karar usul açısından çok sorunlu" diyen Oran, YSK’yı, 4 yedek üyeyle karar almasının gerekçesini açıklamaya çağırdı.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Erdoğan-Putin görüşmesinde, ikili ilişkiler ve İdlib'deki son gelişmeler ele alındı, iki lider Soçi Mutabakatı'na bağlılıklarını teyit etti.

-FETÖ/PDY’nin silahlı kuvvetler yapılanmasına yönelik haklarında gözaltı kararı çıkarılan 14 şahsın yakalanması için Kocaeli merkezli 7 ilde operasyon başlatıldı.

-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim rakamlarını açıkladı. Buna göre sanayi üretimi Mart'ta aylık bazda yüzde 2,1 arttı, yıllık bazda yüzde 2,2 daraldı. 2019 yılı birinci çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %4,8 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise %1,7 arttı.

-ABD’nin Connecticut eyaletine bağlı New Haven şehrinde bulunan Diyanet Camisi’nin kundaklanmasına Mevlüt Çavuşoğlu sert tepki gösterdi. Ramazan ayından gerçekleşen saldırının dünyada artan İslam düşmanlığının yeni bir örneği olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Bu alçak saldırıyı yapanlar bir an önce bulunup cezalandırılmalı” dedi.

-ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Ramazan ayı dolayısıyla iftar yemeği verdi. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın da yer aldığı iftara, başkent Washington'da görev yapan Müslüman ülkelerin diplomatik temsilcileri katıldı

-İran'da kadınların zorunlu başörtüsü tamaya karşı direnişleri sürüyor. Kadınlar kamusal alanda başörtülerini tutuklanam pahasına çıkararak eylem yapıyorlar. Öğrenciler de Tahran rejiminin başörtüsü dayatmasına karşı birçok yerde eylem düzenliyor. Tahran Üniversitesinde öğrenciler ve rejim milisleri arasında kavga yaşandı. 

-ABD'nin Alaska eyaletinde Ketchikan bölgesi yakınında cruise gemisi yolcularını taşıyan iki deniz uçağının havada çarpışması sonucu 5 kişi öldü.

-İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nca dün, Esenler Tuna Mahallesi'nde 4 şüphelinin bulunduğu araca operasyon düzenlendi. Durdurulan araçta yapılan aramalarda 12 bin adet sahte 100 ABD Doları ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 şüphelinin işlemleri devam ediyor.

-Kayseri'de cezaevi firarisi Murat Altunoluk (26), polisin kendisini yakalamak için eve düzenlediği operasyonda 5'inci kattan düştü. Altunoluk'un polisi fark edince yatak odasının penceresinden atladığı öne sürüldü.

-14 Mayıs Salı  günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.62 artarak 87.677, Dolar %0.40 artarak 6.0342, Euro %0.33 azalarak 6.7817,  Altın %0.71 azalarak 251.48, Petrol %1.22 artarak 71.09, Bono %7.08 artarak 25.71'den işlem gördü.

-15 Mayıs 2019 Çarşamba günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve Antalya 30, İstanbul 25, İzmir 29  derece olacak.
OGÜNhaber