15 Ocak 2020 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 15 Ocak 2020 Çarşamba

-Mısır polisi AA Kahire ofisini basarak dört çalışanı gözaltına aldı

Anadolu Ajansı Kahire ofisine baskın düzenleyen Mısır polisi, 1'i Türk vatandaşı, 4 çalışanı gözaltına alarak, bilinmeyen bir yere götürdü. Dışişleri Bakanlığı, AA'nın Kahire Bürosu’na Mısır güvenlik güçlerince baskın düzenlenmesi ve çalışanlarından bazılarının gözaltına alınmasını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Mısır makamlarından AA'nın gözaltına alınan ve biri vatandaşımız olan çalışanlarının derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verilerek, "Bu pervasız tutumda basın özgürlüğünde hassas görünen Batılı ülkelerin Mısır'daki ihlallere göz yummasının payı bulunmaktadır." denildi.

-AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen Kardeş Belediyeler İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan açıklamasında "Dün 5 yeni belediye başkanımızın AK Parti’ye katılımını gerçekleştirdik. Bu sayının önümüzdeki günlerde artacağına inancım tamdır. Yüreğinde vatan millet sevdası olan herkese kapımız açıktır" ifadelerini kullandı.

-Türkiye Belediyeler Birliği'nin düzenlediği Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongre ve Sergisi Ankara'da ATO Congresium'da düzenlendi. Toplanının açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan'ı salonun bulunduğu binanın girişinde belediye başkanları karşıladı. Kanal İstanbul ile ilgili aralarında sert tartışmalar yaşanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında samimi anlar yaşandı. İmamoğlu Erdoğan'a bir zarf verdi. İmamoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada verdiği mektubun Kanal İstanbul'la ilgili olduğunu açıkladı. İmamoğlu, "Mektubu okudu, çünkü yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya'da Türk askerinin görevine ilişkin olarak "Değişen sayıda personelimiz halen Libya'da danışmanlık yapıyor. Libya'da savunma-güvenlik işbirliği ofisi kuruldu. Libya eğitim işbirliği timi görev yapıyor" diye konuştu.

-CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aksaray Muhtarlar Buluşması'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Mahallelinin fakirini iki kişi bilir. Siz yardımlarınızı neden muhtarlar aracılığıyla yapmıyorsunuz?" diyerek hükümeti eleştirdi.

-Bir vatandaş, Sultanbeyli Belediyesi'ni ziyaretinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun önünü keserek "Selahattin Demirtaş ve Sakine Cansız'ın kitabını neden satıyorsunuz?" sorusunu yöneltti.İmamoğlu, "Sen yanlış biliyorsun. Tam bilgi yok" ifadelerini kullandı.Fransa'da öldürülen terörist Sakine Cansız'ın kitabının satılmasına da değinen İmamoğlu, "5 yıldır satılıyormuş. Gelen şikayetlerden sonra yasakladık" şeklinde konuştu.

-AKP’nin imar planlarına ilişkin davaların ivedi yargılama usulüyle görülmesinin önünü açan, kaçak yapılarla ilgili düzenlemeler getiren yasa teklifi tartışmaya yol açtı.Teklifin geriye dönük olarak işletilmesini isteyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Aksi halde bu yasa, kaçak yapıları affetmenin ötesine geçemez. İstanbul’daki tahmini 500 milyar dolar olan rantın devletin kasasına girmesi sağlanmalı” dedi.

-Wikipedia Türkiye'de erişime açılıyor.ANayasa Mahkemesi gerekçeli kararı açıkladı. Wikipedia Türkiye'de erişime açılıyor. Karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) ulaşınca Wikipedia açılacak. Wikipedia’ya 29 Nisan 2017'den beri Türkiye'den erişilemiyor.

-Libya'daki isyancı grubun medya organları, Hafter'in masadan kalkmasının gerekçelerini sıraladı: Türkiye'nin Libya'da ateşkese öncülük etmemesi, Türkiye'nin Trablus yönetimiyle imzaladığı anlaşmanın yürürlüğünün durdurulması ve yine meşru hükümetin imzalayacağı anlaşmalarda kendisine müracaat etmesi! Yerel kaynaklar ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin devreye girmesiyle Moskova'daki zirvenin çöktüğünü belirtiyor.

-

Libya'daki isyancı grubun medya organları, Hafter'in masadan kalkmasının gerekçelerini sıraladı: Türkiye'nin Libya'da ateşkese öncülük etmemesi, Türkiye'nin Trablus yönetimiyle imzaladığı anlaşmanın yürürlüğünün durdurulması ve yine meşru hükümetin imzalayacağı anlaşmalarda kendisine müracaat etmesi! Yerel kaynaklar ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nin devreye girmesiyle Moskova'daki zirvenin çöktüğünü belirtiyor.

-Rusya Başbakanı Medvedev, hükümetin istifa edeceğini duyurdu. Reuters haber ajansının son dakika gelişmesi şeklinde duyurduğu haber Rus ajanslarına dayandırıldı. Haberlerde, Rusya Devlet Başkanı Putin'in yeni hükümet için karar vereceği belirtilirken, Başbakan Medvedev'in de Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olarak atandığı belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diğer sorumlulukların yanı sıra parlamentoya başbakan seçme yetkisini vermek istediğini söyledi.

-Amerikalı bilim insanları, Afrika pençeli kurbağalarından aldıkları kök hücrelerle tamamen canlı hücrelerden oluşan ilk robotları yaptı.Yaralarını kendileri iyileştirebilen ve bir haftayla 10 gün arasında canlı organizmalar gibi ölen  "Xenobot" adlı robotların, tıkanan damarların açılması, okyanusların mikro plastiklerden arındırılması ya da zehirli maddelerin bulunup yok edilmesi gibi alanlarda kullanılacağı belirtiliyor.

15 Ocak 2020 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; 15 Ocak  Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.22 azalarak 121.153, Dolar %0.08 artarak 5.8859, Euro %0.27 artarak 6.5637,  Altın %0.38 artarak 293.68, Petrol %0.09 artarak 64.50,Bono %1.71 azalarak  10.37  'dan işlem gördü.

16 Ocak 2020 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 7, İstanbul 10, İzmir 13, Antalya 17, Edirne 8, Bursa 12, Kastamonu 7, Sivas 3, Trabzon 10, Erzurum -3, Van 0, Diyarbakır 9, Hatay 13, derece olacak.

OGÜNhaber