16 Aralık 2019 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 16 Aralık 2019 Pazartesi

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün gece 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak tanıyan ABD tasarısıyla ilgili açıklamaları dünya medyasının gündemine bomba gibi düştü. Erdoğan, hükümete yakın bir televizyon kanalına verdiği mülakatta, Temsilciler Meclisi ve Senato'dan geçen tasarının müttefiklik ilişkileriyle bağdaşmadığını söylerken, "Gerekirse İncirlik ve Kürecik'i kapatırız" dedi

 

-Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Gebze-Halkalı hattında görev yapan 245 adet makinistten 160’ının İŞKUR aracılığı ile işe alındığını açıkladı.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, zabıta ve itfaiyeyi ziyaret etti. İBB’ye ait bazı gayrimenkullerde çok sayıda işgalci bulunmasına tepki gösteren İmamoğlu “ Orayı, birilerinin mafyacılık oynayacağı yerler haline getirtmeyeceğiz kardeşim. Bu kadar net. İstanbul’u, kimsenin işgal etmesine müsaade etmeyeceğim." dedi.

 

-İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, TBMM genel kurulunda dikkat çeken bir konuşma yaptı. Yargıya müdahalelerin olduğun belirten Bahşi, “Kim tahliye olacak kim tutuklu kalacak diye, özel yetkili duruşmaların savcıları duruşmadan önce tutuklular için SMS’le talimat alıyorlar” dedi.

 

-AKP'den istifa eden eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kurduğu Gelecek Partisi adına açılan sahte Twitter hesabından, “Sayın Burhan Kuzu'nun siyasi yaşamına Gelecek Partisi'nde devam edeceği yönündeki haberler tamamen asılsızdır. Kendisinin bu konuda girişimleri olmuştur ancak Kurucular Kurulumuz Sayın Kuzu'nun talebini reddederek kendisine cevap mektubumuzu iletmiştir. Kamuoyuna duyurulur” paylaşımı yapıldı.Burhan Kuzu ise, “Önce yalan haber yap ahlaksızca ben de hadi sende deyince böyle yazın öyle mi?Asıl ahlaksızlığı siz yaptınız.Olmayan bir şeyi neden uyduruyorsun?Ülkenin geleceğini yalan ve iftira üzerine mi inşa edeceksiniz?” açıklamasında bulundu.

 

-İran'dan Türkiye'ye giren PKK'lı terörist Aziz Oruç'a yardım ettikleri öne sürülen HDP Doğubayazıt İlçe Başkanı Abdullah Ekelik ile eski bir HDP belediye meclis üyesi tutuklandı

 

-Birbirlerine yönelik ağır hakaretlerle mahkemelik olan eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki davadan Gökçek'i üzecek bir karar çıktı. Mahkeme Gökçek'in açtığı 50 bin TL'lik tazminat davasını reddetti.

 

 

-İngiliz eski istihbarat subayı Le Mesurier'nin İstanbul'da ölü bulunmasıyla ilgili Adli Tıp raporu belli oldu. Rapor hazırlanırken kan ve doku örneklerinin incelendiği, kanında uyku ilaçlarından başka bulguya rastlanılmadığı ve doku örneklerinden de farklı bir DNA çıkmadığı belirlendi.Raporda İngiliz ajanın düşerek öldüğü belirtildi.

 

-Devlet içerisinde Fethullahçı yapıyı araştırdığı sırada, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitiren Necip Hablemitoğlu soruşturması kapsamında, katil zanlılarından olduğu değerlendirilen, Özel Kuvvetler Komutanlığından atılma eski bir yüzbaşı olan N.G.B. Ukrayna’da yakalandı. 'Komutan' lakaplı N.G.B.'nin kamuoyunda ‘sauna çetesi davası’ olarak bilinen davada da adının geçtiği öğrenildi.

 

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), seçim döneminden itibaren en çok tartışılan konuların başında gelen kiralık araçlar için bugün ihaleye çıktı. İBB tarafından canlı olarak da yayınlanan 2020 yılı kiralık araç ihalesine 2 teklif sunuldu. 2 teklif de geçerliliği olmadığı için ihale sonuçlanamadı.

 

-TOKİ sosyal konut projesi için başvuru süreci bugün başladı. TOKİ tarafından 100 bin sosyal konut yapılacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuş, aylık 894 liradan başlayan taksitler ve 240 aya varan vadelerle ev sahibi olma imkanı sunulacağı açıklanmıştı. Düşük taksitli konut almak isteyen vatandaşlar TOKİ 100 bin konut projesi başvurusu için araştırmaları yoğunlaştırdı. Başvuru toplanacak TOKİ projeleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir şehirleri de yer alıyor.

 

-İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi. Henüz kimlik yenileme işlemini gerçekleştirmeyen milyonlarca kişi için bir açıklama yapan bakanlık,eski nüfus cüzdanlarının kullanımının 2023 yılına kadar devam edeceğini belirtti.' dedi.

 

-Uludağ'a zirve tırmanışı yaparken 1 Aralık 2019 gecesi kaybolan amatör dağcılar Mert Alpaslan ve Efe Sarp'ı arama çalışmaları, 15'inci günde de devam ediyor. 3 gündür olumsuz hava koşullarının hakim olduğu, arama-kurtarma personelinin sayısının azaltıldığı ve hava destekli çalışmaların ara verildiği Uludağ'da, hava şartlarının normale dönmesiyle, bu sabah 200 kişilik ekip, Küreklidere Şelalesi'nde arama çalışmalarına başladı. Çalışmalara, gün içerisinde helikopterin de destek vereceği bildirildi.

 

-Ankara DSİ Genel Müdürlüğü binasının üçüncü katında sabah saatlerinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine sevk edilen çok sayıda itfaiye ekibi kısa sürede yangını söndürdü.

 

-Türkiye'nin KKTC'ye gönderdiği ilk insansız hava aracı (İHA) Bayraktar TB2 Geçitkale Hava Üssü'ne ulaştı.

-ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Filistin-İsrail sorununa "çözüm bulmak" amacıyla hazırladığı öne sürülen "Yüzyılın Anlaşması" planını İsrail'de mart ayında yapılacak seçimler öncesinde açıklayabileceği bildirildi.

 

-İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Basra Körfezi'ndeki tüm ihtilafları ve çatışmaları barışçıl yollarla çözmeleri gerektiğini belirterek, Suudi Arabistan'ın Katar'ı abluka altına alarak yanlış hesap yaptığını savundu.

 

-Geçen haftalarda Finlandiya'nın en genç başbakanı olarak göreve başlayan Sanna Marin, Finlandiya ile Estonya arasında gerilim yarattı. Estonya İçişleri Bakanı Mart Helme, "Bir kasiyerin başbakan olduğunu görüyoruz ve diğer sokak aktivistleri ve cahil insanlar hükümete girdi" ifadesini kullandı.

 

-Hollanda'da iklim protestocuları, Schiphol Havalimanı'nın bir bölümünü işgal etti. Acil durum ilan eden polis, havalimanına giren eylemcilerden 26'sı gözaltına alındı.

 

-Avrupalı bilim adamları  CHEOPS adını verdikleri, Güneş Sistemi Dışındaki Gezegenleri Tanımlama Uydusunu, Fransız Guyanası’ndan 17 Aralık’ta fırlatacak. Avrupa Uzay Dairesi şimdiye kadar Güneş sistemi dışında 4 bin kadar gezegen keşfedildiğini, teleskobun amacının yeni gezegenler keşfetmek değil, keşfedilen gezegenlerle ilgili daha fazla bilgi öğrenmek olduğu belirtti. 2020 yılının Mart ve Nisan aylarında bilimsel veri toplamaya başlayacak olan teleskobun ilk keşiflerinin gelecek yazdan önce yayınlanması bekleniyor.

 

16 Aralık 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.72 artarak 111.276, Dolar %0.58 artarak 5.8466, Euro %0.80 artarak 6.5155, Altın %0.54 artarak 277.48, Petrol %0.34 artarak 65.44, Bono %0.25 artarak 11.86'dan işlem gördü.

 

17 Aralık 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 9, İstanbul 15, İzmir 18, Antalya 20, Edirne 14, Bursa 18, Kastamonu 12, Sivas 9, Trabzon 14, Erzurum 2, Van 8, Diyarbakır 9, Hatay 17, derece olacak.

OGÜNhaber