16 Ekim 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 16 Ekim 2019 Çarşamba

-Rus haber ajansı RIA, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gelecek ayın sonunda bir araya gelebileceğini duyurdu. Ajansın haberinde Putin'in dün gerçekleşen telefon görüşmesinde Erdoğan'ı davet ettiği belirtildi.

 

-ABD'nin hakkında yaptırım kararı verdiği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hakkında daha önce de verilen yaptırım kararına atıfta bulanarak "İlk yaptırımdan sonra mal değişiminde herhangi bir değişim yoktur, arz ederim." dedi.

 

-TBMM Genel Kurulu'nda Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin sunum yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir avuç terörist demografik mühendislik yaptı. PYD/YPG terör örgütü insanlığa karşı suç tanımında ne varsa hepsini hayata geçirdi. PKK ve türevlerini çok iyi tanıyoruz. Batı'nın ikircikli tavrını da çok iyi biliyoruz. Güvenli bölgenin oluşturulması konusunda ABD ile görüşmeler maalesef akim kaldı." dedi.İzliyoruz.

 

-Barış Pınarı Harekatı'nda 8. gün yaşanırken operasyonlar, Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinin kırsal kesimlerinde sürüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurları, kurtarılan yerlerde tahkimat yapıyor. MSB'den yapılan son dakika açıklamasında ise öldürülen terörist sayısının 637 olduğu bildirildi.

 

-Türkiye, terör örgütü PKK'nın şiddet içeren eylemlerinin Avrupa ülkelerinde devam ettiğini belirterek, bu ülkelerden Türk temsilciliklerinin, vatandaşlarının ve çıkarlarının korunması için tedbirlerin artırılması beklentisini yineledi.Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; “Türk toplumunun iş yerleri ve evlerine, camilerimize, temsilciliklerimize ve temsilcilik çalışanlarımıza yapılan terörist saldırılara duyarsız kalmanın izahı olamaz. İlgili ülkelerden, yurt dışındaki diplomatik ve konsüler temsilciliklerimizin, vatandaşlarımızın, personelimizin can ve mal güvenliğinin korunması ve Türk çıkarlarına halel gelmemesi için alınan tedbirlerin artırılması ve bu konuda azami hassasiyetin gösterilmesi yönündeki beklentimizi hatırlatıyoruz. Saldırganların tespit edilerek adalet önüne çıkartılmaları ve cezalandırılmalarının takipçisi olacağımızın bilinmesi gerekir.” ifadeleri kullanıldı.  

 

-Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin sosyal medyada kara propaganda yapanlara yönelik operasyonlarda yakalanan 186 zanlıdan 24'ü tutuklandı. Çalışmalar sonucu, 839 kişinin sosyal medya hesaplarından suç içerikli paylaşımlarda bulunduğu tespit edildi. Söz konusu hesaplardan 62’sinin Almanya, İngiltere ve Fransa’dan yönetildiği belirlendi.

 

-Van'da, terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, 2 çocuğu dağa götürmeye çalışan 4 kişi tutuklandı.  Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan çocuklar da ailelerine teslim edildi.

 

-CHP Şişli İlçe Başkanlığı, kendilerine DEV-GÜÇ adını veren grubun üyeleri tarafından işgal edildi. İlçe binasının pencerelerine pankart asıp slogan atan iki kişi polis tarafından gözaltına alındı.

 

-Reuters haber ajansı, Rus donanmasına ait bir devriye gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçtiği anların görüntülerini paylaştı. Vasily Bykov isimli geminin Akdeniz'e geçtiği belirtildi.

 

-Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili flaş  açıklama yaptı. Lavrov, "Batılı koalisyonların Suriye'deki hamleleri Kürtleri ayrılıkçılığa sürüklüyor" dedi.

 

-Pentagon, iki ülke arasındaki silah satışlarının Milli Savunma Bakanlığı'na yönelik yaptırımlardan etkilenmemesi için muafiyet hazırlanacağını duyurdu.

 

-ABD'de New York Güney Bölgesi Savcılık Ofisi'nin Halkbank hakkında para aklama, sahtecilik ve ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delme suçlamalarında bulunduğu öğrenildi.

 

-TÜİK Eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,4 oranında artarak 146 bin 903 oldu. İpotekli konut satışları ise önceki yılın aynı ayına göre %410,2 oranında artış göstererek 57 bin 811 oldu. Yaşanan bu artışta son dönemde düşen faizlerin etkili olduğu belirtiliyor.

 

16 Ekim 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.58 azalarak 93.753, Dolar %0.26 azalarak 5.9017, Euro %0.21 azalarak 6.5168, Altın %0.47 azalarak 280.29, Petrol %0.53 artarak 59.05 Bono %3.03 artarak 16.31 den işlem gördü.

 

17 Ekim 2019 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 25, İstanbul'da 23, İzmir'de 25, Antalya 28 derece olacak.

OGÜNhaber