16 Eylül 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 16 Eylül 2019 Pazartesi

- Suriye başlıklı üçlü liderler zirvesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde yapıldı.

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi için Ankara’da bulunan İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Amir Hatami’yi Milli Savunma Bakanlığında askeri törenle karşıladı.Tören sonrasında Bakan Akar ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Hatami ikili görüşmeye geçti.Yapılan görüşmede ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

- Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 3 eski milletvekili ile istifa etmesinden sonra AKP’de istifalar gelmeye devam ediyor.Sosyal medya hesabından ‘siyasi parti üyeliğiniz sonlandırılmıştır’ belgesi paylaşan isimlerden eski belediye başkanı Emin Özden, “Allah bir daha 1994’de oğluma ismini verecek kadar politik bir faniyi şaşırtıp sevdirmesin. Yanılmışız rabbim affetsin” notunu paylaştı.

- Çocukları dağa kaçırılan ailelerin HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önündeki oturma eylemi devam ediyor. Aile sayısı 35'e yükseldi.

- İBB iştiraki şirket tarafından işten çıkarıldığını iddia eden bir grup, CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde eyleme başladı. KHK'yla işten atılan bir kişi ise AKP Ankara İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yaparken gözaltına alındı.

- Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, haziran ayında işsizlik oranı 2,8 puanlık artışla yüzde 13 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre 938 bin kişi artan işsiz sayısı toplamda 4 milyon 253 bin kişiye ulaştı.

- İstanbul'da 746 polisin katılımıyla haklarında kesinleşmiş hapis cezası ve arama kararı bulunan kişilere yönelik operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 912 adrese giren ekipler 89 kişiyi gözaltına alındı.

- İran Devrim Muhafızları, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 250 bin litre dizel yakıtı kaçak olarak götürdüğü iddiasıyla Basra Körfezi'nde bir tankere el koydu.

- Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi, ana omurgasını terör örgütü PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) karşı Birleşmiş Milletler'e flaş bir mektup gönderdiğini duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; SDG ayrılıkçı terörist grup olarak tanımlandı.

- Suudi Arabistan'a ait petrol tesislerinin vurulmasının yankıları sürerken, bölgede tansiyonu yükseltecek açıklamalar birbiri ardına geliyor. Husiler, tesislerin hâlâ hedef olduğu ve her an vurulabileceğini açıkladı.

- Rize’de sol bacağının kesilmesine neden olan kanser hastalığına karşı yürüttüğü mücadele azmi ile tanınan ve sosyal medya fenomeni haline gelen Neslican Tay (20), yoğun bakıma alındı. Takipçileri genç kızın sağlığına kavuşması için dualarla ve iyi dilekleriyle destek veriyor.Hastane direktörü Özer Koca’dan Neslican Tay'ın son durumuna ilişkin açıklama geldi. Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada "#neslicantay için değerli hocalarımız ve ekip arkadaşlarımız elinden geleni yapıyor. İnşallah Neslican bir kez daha ne kadar güçlü olduğunu bizlere gösterecek" ifadelerini kullandı.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, İstanbul’a bir Cumhuriyet Müzesi yapmak üzere hazırlıklara başladıklarını açıkladı. Polat, “İstanbul ve Türkiye genelinde cumhuriyetin kuruluş ve milli mücadele yıllarına odaklanmış bir müze yok. Bu alanda bir fikri çalışmamız var. Yeni müze projemiz yarışma ve benzeri katılımcı süreçlerle hayata geçirilecek” dedi.

- 16 Eylül 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.57 azalarak 102.484, Dolar %0.52 artarak 5.7126, Euro %0.16 artarak 6.3043, Altın %1.62 artarak 276.64, Petrol %10.76 artarak 66.65, Bono %0.65 artarak 15.43 den işlem gördü.

- 17 Eylül Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 27 , İzmir ve Antalya 31 derece olacak.
OGÜNhaber