Haber Turu 16 Mayıs 2019 Perşembe, Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 16 Mayıs 2019 Perşembe

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son şekli verilen yeni askerlik sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ayrıntılı sunum yaptı.Sunuma göre; yeni askerlik sisteminde kısa ve uzun dönem ayrımı kaldırılacak. Zorunlu temel askerlik eğitimi bir ay olacak. İlk kez yedek astsubaylık uygulaması getirilecek. Bedelli askerlikte yaş sınırı sona erecek.
 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi'nin kuruluş yıl dönümü nedeniyle Letonya'da temaslarda bulunuyor. Çavuşoğlu, Letonya Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında S-400'lere ilişkin açıklamada bulundu. "ABD'nin S-400'lerin F-35'lere tehdit oluşturduğu gibi bir iddiası var. Biz çok net bir şekilde ifade ettik bu sistem tamamen bizim kontrolümüzde olacak, NATO sistemlerine entegre edilemeyecektir. ABD'lilerin bu konudaki iddiaları gerçek olsaydı bu noktadaki bence S-400'lerin F-35'lerin teknolojisine yetişmiş olması gerekirdi. 
 
-CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Ben Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) güvenmiyorum. İstanbul seçiminde bizim rakibimiz artık YSK'dir. YSK, milletin iradesine darbe yapmıştır.' dedi.

 -CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM'de Meclis çalışanını rehin almak isterken etkisiz hale getirilen DHKP-C terör örgütü mensubu biri kadın 2 kişi ile ilgili, "TBMM'ye ziyaretçi olarak gelen bir kişi, kesici ve delici aletlerle nasıl içeri girebiliyor? Atatürk tişörtüyle vatandaş Meclis'e giremezken, demek ki terör örgütü üyeleri ve terör örgütü bağlantısı olan şahıslar, kesici ve delici aletle makamıma kadar girebiliyormuş. Olayın 5 saat sonra duyurulması asıl amacı gösteriyor" dedi
 
-Ordu'nun Aybastı ilçesinde 3 ay önce meydana gelen ve riskli olduğu gerekçesiyle 17 binanın tahliye edildiği Sağlık Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde yaşanan yeni heyelanda, daha önce boşaltılan iki katlı üç ev yıkıldı. Mahallede sağlam evlerde kalanlar, meydana gelen yeni heyelanla birlikte korku ve panik yaşayarak evlerini boşaltmaya başladı.

-CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan imzasıyla ; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ilişkin atama kararları bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.Atama kararlarına göre, BDDK Başkanlığına Mehmet Ali Akben, TMO Genel Müdür Yardımcılığına Ümit Orhan atandı.
 
-Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha önce kanunla belirlenen kursların kapatılmasını 1 yıl uzatarak, Haziran 2020'ye ertelediği öğrenildi. MEB'in kanunda değişikliğe giderek, kursları 1 yıl daha uzatacağı belirtildi.
 
-Türkiye İstatistik Kurumu, 2019 yılı nisan ayı konut satış verilerini açıkladı.Kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle ivme kaybeden konut piyasasındaki olumsuz hava nedeniyle ülke genelinde konut satışları nisanda bir önceki 2018’in aynı ayına göre yüzde 18.1 oranında azalarak 84 bin 303 oldu.Yabancılara satış yüzde 82 artış gösterdi

 -ABD Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu'nun Türkiye'ye F-35'lerin teslim edilmesini engelleyen tasarıyı görüşmesinin ardından Dışişleri Komisyonu’ndan da S-400 adımı geldi. Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin destek verdiği karar tasarısında Türkiye’ye S-400’leri almaktan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

 -ABD ile Venezuela arasında diplomatik ilişkilerin kesildiğini ve Viyana Sözleşmesindeki diplomatik ilişkiler kapsamında ABD'nin başkent Caracas'taki büyükelçiliği için üçüncü bir ülke olan İsviçre'yi ''koruyucu devlet'' olarak seçtiğini belirten Venezuela'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samuel  Moncada, ''Biz de Türkiye'yi hami devlet olarak önerdik. Teklifimize 'biz sizi tanımıyoruz' diyerek hayır dediler, Guaido'yu tanıdıklarını söylediler.'' dedi.
 
-ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei ve 70 bağlı ortaklığının kara listeye eklendiğini açıkladı. Bu şirketlerin hükümet onayı olmadan ABD şirketlerinden parça ya da teknoloji alması yasaklandı. Ayrıca ABD'li şirketlerin de "ulusal güvenlik riski oluşturan" yabancı şirketlerin telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmaları engellendi.
 
-Samsun'da yeni evli Gökhan ve Ayşenur Erçin çiftinin evinden gelen silah sesleri üzerine yakınları daireye koştu. Genç çifti kanlar içinde bulan yakınları polis ve sağlık ekipleri çağırdı. Polis, olay yerinde yaptığı incelemede kocanın eşini vurduktan sonra aynı tabancayla intihar ettiğini belirledi.  İntihar eden Gökhan Erçin'in ciftin yasadığı problemleri sebep gösterdiği, yazılı bir notu olay yerinde bıraktığı belirtildi

 -Kadıköy'de iddiaya göre cezaevinden yeni çıkan O. Ç isimli şahıs, evinin önünde eşi N.Ç isimli kadına defalarca kurşun yağdırdı. Yaralanan kadın hastaneye kaldırılırken, kadının olaydan kısa bir süre önce kucağındaki bebeği bırakması çocuğun hayatını kurtardı. Şahısn eşine kurşun yağdırdığı anlar güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.
 

-Şişli Maçka Parkı'nda Türk devletleri liderlerinin büstlerine baltalı saldırıda bulunan ve İki büstün yüz kısımlarına baltayla büyük zarar veren kişi olayı gören vatandaşların tepki göstermesiyle elindeki baltayı bıraktı. Vatandaşların ihbarıyla olay yerine gelen polis saldırganı gözaltına aldı.

 -16 Mayıs Perşembe  günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.87 artarak 88.137, Dolar %0.14 artarak 6.0098, Euro %0.39 artarak 6.7518,  Altın %0.60 azalarak 250.63, Petrol %0.60 artarak 72.20,Bono sabit değerinde kalarak 25,87 den işlem gördü.

-17 Mayıs 2019 Cuma günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıkları ; Ankara ve İzmir 30, Antalya 27, İstanbul 24,  derece olacak.
OGÜNhaber