16 Ocak Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber turu 16 Ocak 2020 Perşembe

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz kararından dakikalar önce faizlerle ilgili önemli bir ipucu verdi. Erdoğan, "Faizin kademeli olarak inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. İnmesi gerekir dedik ve hamdolsun, indi, iniyor ve bugün de yine bir açıklama yapılacak" diye konuştu. Ardından Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan düşürerek yüzde 11.25'e çekti. Erdoğan konuşmasında Kanal İstanbul projesinin de çok yakında başlatılacağını söyledi.

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Libya'da savaşacak Suriyelilere Türk vatandaşlığı mı verilecek?" sorusu yöneltildi. Çavuşoğlu, bu soruya "O iddiaların hiçbirisi doğru değil" sözleriyle yanıt verdi.

- AA Genel Müdürü Şenol Kazancı, Kahire'de kaçırılan Anadolu Ajansı çalışanlarıyla ilgili son gelişmeleri canlı yayında anlattı. Sürece ilişkin bilgiler veren Kazancı, Mısır tarafından sızdırılan haberdeki fotoğrafları ilk kez gösterdi. AA ofisinin bir hücre evi olarak isimlendirildiğini söyleyen Kazancı, Türk bayrağı fotoğrafının da bulunduğu karelerin basına servis edildiğini anlattı.

- AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Kanal İstanbul projesine karşı çıkan CHP'lilerin, Kanal İstanbul güzergahında arsa kapattıklarını iddia etti. Özkan, bu bilgiye nereden ulaştığını, arsa aldığını iddia ettiği isimleri ise açıklamadı.

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin yargılandığı davanın istinaf aşamasında hakkındaki "ağırlaştırılmış müebbet" cezası kaldırılan, beraatına ve tahliyesine karar verilen ancak itiraz üzerine tekrar gözaltına alınan eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil'in emniyetteki işlemleri tamamlandı.

- 2020 yılı için bedelli askerlik ücreti 35 bin 54 TL olarak belirlendi. Kalıcı bedelli askerlik uygulamasının üzerinden bir yıl geçmeden bedelli ücretine 3.711 TL zam yapılmış oldu.

- Turizm taşımacılığı yapan şirketler ve şoförler, kesilen trafik cezalarının geç tebliğ edildiğini öne sürerek eylem yaptı. Grup, cezaları ve hız limitini protesto etmek için konvoy halinde İstanbul Havaalanı’na ilerledi.

- Batman’da sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret eden bir kişi tutuklandı.Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edildi. Hakim karşısına çıkan H.F., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

- İstanbul’da asit yağmuru beklentisi, vatandaşlarda tedirginliğe neden oldu. Konu hakkında uzmanlar gerekli önlemlerin alınmasının önemli olduğunu bildirdiler. Asit yağmurlarının ortaya çıkardığı en büyük problemlerin  göz, cilt ve akciğer hastalıkları olduğunu belirten uzmanlar, özelikle akciğer rahatsızlığı olanları, bu yağışların etkisiyle oluşan karbondioksit ve kükürt dioksit gazlarını solumamaları için kapalı alanlarda kalmaları konusunda uyarıyor.  Yağışlar bugün ve pazar günü etkili olacak.

- Suriye'nin resmi haber ajansı SANA,   Moskova'da Türkiye-Rusya-Suriye'den üst düzey isimlerin yer aldığı üçlü bir toplantı gerçekleştirildiğini duyurdu. Toplantıda Türkiye'yi Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan'ın temsil ettiği öne sürüldü. Suriye tarafında ise Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Tümgeneral Ali Memlük 'ün olduğu bildirildi.

- Türkiye ve Malezya'nın Keşmir'deki Müslümanlara yönelik açıklamalarının Hindistan'da rahatsızlık yarattığı ve Hint yönetiminin ticari olarak bazı kısıtlamalar getireceği öne sürülmüştü. Ajansa konuşan Hindistan hükümetinden yetkililer, "Hükümetimiz Türkiye'nin yaptığı açıklamaları hoş karşılamadı" diyerek ticareti sınırlama kararı aldıklarını duyurmuştu. Bugün ise Yeni Delhi yönetimi geri adım attı. Hindistan ticaret bakanı herhangi bir kısıtlamanın olmadığını söyledi.

- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, son dönemde Tahran-Washington hattında yaşanan gerilim devam ederken korkutan bir açıklama yaptı. Ruhani, İran'ın 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan önceki dönemden çok daha fazla zenginleştirilmiş uranyum sahibi olduğunu söyledi. Zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah yapımında kullanılan temel maddelerden biri.

- İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, İsrail'den Mısır'a doğal gaz ihracatının başladığını açıkladı. Anlaşmaya göre İsrail, Mısır'a 10 yıl boyunca 15 milyar dolar değerindeki 64 milyar metreküp gazı ihraç edecek.

- NASA'nın programını başarı ile bitiren 13 astronot Mars görevi için ilk adımı attı.Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Artemis programı için yetiştirdiği 13 astronot adayı programı başarı ile bitirerek mezun oldu.astronotlar 2024 yılında yapılması planlanan insanlı Ay görevinde ve 2030'lu yıllarda hayata geçmesi beklenen ilk insanlı Mars görevinde yer alacak.

- 16 Ocak 2020 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.13 artarak 122.308, Dolar %0.33 azalarak 5.8564, Euro %0.24 azalarak 6.5387, Altın % 0.16 azalarak 293.56, Petrol %0.34 artarak 64.22, Bono %0.58 azalarak 10.27'den işlem gördü.

- 17 Ocak 2020 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 9, İzmir 11, Antalya 15, Edirne 6, Bursa 9, Kastamonu 6, Sivas 3, Trabzon 10, Erzurum -2, Van -1, Diyarbakır 6, Hatay 9, derece olacak.

OGÜNhaber