17 Ocak Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 17 Ocak 2020 Cuma

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Ankara'da kendisine verdiği mektupla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Reep Tayyip Erdoğan, "Bu mektup gizli bir mektup. Kendisi açıkladı mı bilmiyorum ama mektubun içeriği şahsa özel o yüzden benim içeriği açıklamam doğru olmaz" dedi.-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Libya'da savaşacak Suriyelilere Türk vatandaşlığı mı verilecek?" sorusu yöneltildi. Çavuşoğlu, bu soruya "O iddiaların hiçbirisi doğru değil" sözleriyle yanıt verdi.

- Gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, muhalefete yüklenirken, dış politikaya ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. MHP lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2017’de yaptığı “AKP’de 120-180 arasında bylock kullanan vekil var" açıklamasını hatırlatarak şunları söyledi: "O Bylock'çuları İstanbul Başsavcılığı’na götür ver. Eğer vermiyorsan hakkında suç duyurusunda bulunacağız, gel tıpış tıpış ayaklarınla bunların isimlerini ver."- AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, Kanal İstanbul projesine karşı çıkan CHP'lilerin, Kanal İstanbul güzergahında arsa kapattıklarını iddia etti. Özkan, bu bilgiye nereden ulaştığını, arsa aldığını iddia ettiği isimleri ise açıklamadı.

- CHP Parti Meclisi, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında Genel Merkez’de toplandı.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerde asgari ücretin net 2500 TL olacağını açıkladı.ve Cumhurbakanına soruLr yöneltti ;'2010’da Kaddafi’nin elinden İnsan hakları ödülünü ve 250 bin dolar aldın. 10 yıldır bu parayı nereye harcadın diye soruyorum.'diyen Kılıçdaroğlu ' 2,5 milyon insana istihdam sağlayacağız dedi Albayrak. Erdoğan da diyor bunu. Nerede istihdam? Sözünün arkasında duran kim? Sözünün eri olan kim? Sözün eri biziz belediyelerimizde asgari ücret 2bin 500 tl yapacağız dedi.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, Kanal İstanbul ÇED Raporu'nu bugün itibarıyla onayladıklarını açıklamasının ardından konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Tüm hukuki haklarımızı kullanacağız. İstanbul'a yapılan bu ihanetin geri dönüşü yok" dedi.

 

- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 37'nci Olağan Kurultayı'nı 28-29 Mart tarihinde yapacağını duyurdu .

- 7 asil 4 yedek olmak üzere toplam 11 üyeden oluşan YSK’da Başkan Sadi Güven ile üyeler görev sürelerinin 23 Ocak’ta dolacak olması nedeniyle yüksek yargıda seçim heyecanı yaşanıyor.Oylama sonucunda Yargıtay 21. Hukuk Dairesi Üyesi Ahmet Yener salt çoğunluğun üzerinde oy alarak, YSK üyesi seçildi. Diğer 5 üyenin belirlenmesi için Danıştay ve Yargıtay'da oylamalara gelecek hafta devam edilecek.

- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İstanbul Fatih'te siyanürle intihar eden dört kardeşin elektriğini kesen firmaya 888 bin 397 TL ceza verdi.

- Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki batı ve güney kırsalına kara saldırısı başlattı. Saldırı altındaki yerleşimlerden, Türkiye sınır hattına yakın bölgelere göç başladı. Gelen son bilgilerine göre, hedef alınan bölgede, Halep ile Lazkiye'yi bağlayan ve Halep, Hama, Humus ile Şam üzerinden Ürdün'e uzanan stratejik M5 otoyolu bulunuyor.

- 19 Ocak'taki Berlin Konferansına fikir değiştirerek katılma kararı alan General Halife Hafter'in ateşkese sıcak baktığı Almanya tarafından duyuruldu. Merkel de Libya ile alakalı bir açıklama yaparken, 19 Ocak'a günler kala Halife Hafter gece geç saatlerde "gizlice" Atina'ya gitti.Hafter'in Yunan yetkililerle temaslarda bulunmak üzere akşam saatlerinde "gizlice" Atina'ya geldiği belirtilirken, ülkeye geliş saati ve uçağın hangi havaalanına indiği konusunun güvenlik nedeniyle gizli tutulduğu ifade edildi. Öte yandan Miçotakis, Ankara ile Trablus hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın feshedilmemesi halinde, Berlin'den çıkacak her tür çözümü veto edeceklerini söyledi.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadı Duma tarafından başbakan adaylığı kabul edilen Mihail Mişustin'in yeni Rusya başbakanı olarak atanmasını öngören kararnameyi imzaladı. Böylelikle Putin tarafından bizzat önerilen Mişustin, ülkenin yeni başbakanı olmuş oldu.

- İran lideri Ali Hamaney, Irak'taki ABD üssüne yapılan saldırıyı "ABD'nin itibarına ve süper gücüne yapılan bir saldırı" şeklinde niteledi. Gelen son dakika bilgilerine göre "Müzakere masasında oturanlar ile Süleymani'nin öldürülmesine ortaklık edenler aynı kişilerdir. Sadece elbise değiştiriyorlar." diyen Hamaney, "Müzakereden korktuğumuz yok ama ABD ile olmayacak." ifadelerini kullandı.

- Türk bilim insanı Betül Kaçar, Twitter hesabından Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturduğu ekibe kabul edildiğini duyurdu.ABD’deki Arizona Üniversitesi’nde Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi departmanında doçent olarak görev yapan Betül Kaçar, şu mesajı paylaştı: “Güzel bir haber. Kelimelere dökmekte zorlanıyorum ama şöyle: “Evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim.” Betül Kaçar, “Borcumuz biz kadınlara eğitim fırsatı ve eşitliği veren Cumhuriyet’e. Keşiflerimiz tüm insanlığıa hediye” ifadelerini kullandı.

- 17 Ocak 2020 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.28 artarak 121.342, Dolar %0.24 artarak 5.8708, Euro %0.13 azalarak 6.5225, Altın % 0.36 artarak 293.66, Petrol %0.59 artarak 65.01, Bono sabit değerinde kalarak 10.23'den işlem gördü.

- 18 Ocak 2020 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 4, İstanbul 9, İzmir 12, Antalya 16, Edirne 6, Bursa 9, Kastamonu 3, Sivas 3, Trabzon 9, Erzurum -2, Van -1, Diyarbakır 10, Hatay 13, derece olacak.

 

OGÜNhaber