18 Eylül 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 18 Eylül 2019 Çarşamba

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Erdoğan; "Rektör atama kriterlerini çok daha yükseğe çıkartarak adayları akademik ve idari bakımdan çok sıkı bir inceleme sürecinden geçireceğiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca, "Kredi veya burs olarak lisans öğrencilerimize aylık 500 lira ödüyoruz. Şimdi yeni tabii bir zam daha gelecek." dedi. ABD ile Suriye'de güvenli bölge çalışmalarına da değinen Erdoğan, 'İki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız' diye konuştu.

- Milli Savunma Bakanlığı, Pençe Harekatı'nda 4 ayda 111 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık, harekatta yeni bir safhaya geçildiğini de duyurdu.

- CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özkoç, saldırganların IŞİD üyesi olduklarını itiraf ettiklerini söyledi ve 'Çubuk saldırısından sonra elinde makineli dürbünlü silahlar bulunan bir şahıs İçişleri Bakanı Soylu’ya “Vur derse vururuz, öldür derse öldürürüz” diyor. Bununla ilgili suç duyurusu yapılmıştır. Fakat elini kolunu sallayarak sokaklarda dolaşmaktadır.' açıklamasında bulundu.

- Hükümete yakın medyada çıkan "Yargıda FETÖ hakimiyeti sürüyor" iddialarına 'isim telaffuz etmeden' değinen Adalet Bakanı Abdülhamit Gül sert konuştu. Gül "Daha düne kadar FETÖ’cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar bugün çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye kalkışmasınlar" dedi.

- Davutoğlu'nun istifasının ardından partisinden istifa eden AKP 26. dönem Konya milletvekili Ömer Ünal yeni parti ile ilgili tarih verdi. Yeni partinin Kasım ayında kurulacağını belirten Ünal, "Biz seferden sorumluyuz. Zafer ise Allah'ın takdiridir. Yeni partinin Kasım ayı içinde ilan edileceğini söyleyebiliriz" dedi.

- FETÖ’nün TSK yapılanması kapsamında, ankesör-sabit kontörlü hatlar kullanarak ‘örgüt içi iletişim kurduğu’ gerekçesiyle gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen tamamı muvazzaf 138 şüpheliden 111’i tutuklanırken, 27’sinin adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

- Tuzla Organize Sanayi bölgesindeki bir imalathanede yangın çıktı. Bir itfaiye aracının da zarar gördüğü yangın uzun süren uğraşlar sorunda kontrol altına alındı.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Valiliği, Beykoz’da kaçak yapıların yıkımı için harekete geçti. 31 Aralık 2017'den sonra usulsüz yollarla Beykoz’un birçok mahallesinde 110 civarı inşa edilen kaçak yapıların yıkımı için çalışmalar sabah saatleri itibariyle başladı.

- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırıya destek vererek, "Sizi uyarmak ve ders vermek için bir sanayi merkezini vurdular. Bölgedeki düşmanlar bu uyarıdan ders almalı ve savaşı sona erdirmeli." dedi.

- Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesinde petrol tesislerini hedef alan saldırıya ilişkin soruşturmaya destek için uzman ekip gönderme sözü verdi.

- Afganistan'da dün ardı ardına gelen iki bombalı saldırının ardından ABD'den bir açıklama geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Trump, Taliban bu tür saldırılarına devam ettiği sürece onlarla herhangi bir barış görüşmesi yapmayacağını açıkça ortaya koymuştur" denildi.

- UEFA Şampiyonlar ligindeki temsilcimiz Galatasaray grubundaki ilk maçta deplasmanda Belçika ekibi Club Brugge ile bugün karşı karşıya gelecek.

- 18 Eylül 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.09 azalarak 101.359, Dolar %0.38 azalarak 5.6785, Euro %0.66 azalarak 6.2744, Altın %0.32 azalarak 274.40, Petrol %0.60 azalarak 64.16, Bono %2.15 azalarak 15.05 den işlem gördü.

- 19 Eylül Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara,İstanbul ve İzmir 29 ve Antalya 30 derece olacak.
OGÜNhaber