19 Ağustos 2019 Pazartesi Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 19 Ağustos 2019 Pazartesi

- Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin kontrol ettiği bölgeden, 10 numaralı gözlem noktasına top ve havan atışlarıyla saldırı düzenlendiğini, bir askerin hayatını kaybettiğini ve üç askerin yaralandığını bildirdi.
"Saldırıda bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üç kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralılarımızın tahliye işlemi tamamlanmış ve tedavilerine başlanmıştır. Saldırıyla ilgili olarak Rusya'nın Ankara Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığına çağrılarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş, saldırıların en ağır şekilde cezalandırılacağı iletilmiştir."

- İçişleri Bakanlığı; Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarını görevden aldı ve belediyelere kayyum atadı. Görevden alınan belediye başkanları ; 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde; Diyarbakır’da HDP adayı Adnan Selçuk Mızraklı oyların yüzde 62.93’ünü, Mardin’de ise HDP adayı Ahmet Türk, kullanılan oyların yüzde 56,24’sını, Van’da ise Bedia Ertan Özgökçe, yüzde 53.83’sını alarak başkanlık koltuğuna oturmuştu.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır, Van ve Mardin'de belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili olarak, "Yerinde ve önemli bir operasyon. Terörle mücadele kapsamında hükümetin ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun tasarruflarına desteğimiz tam" dedi.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına sert tepki gösterdi.İmamoğlu Twitter hesabıdan yaptığı açıklamada “31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez.” ifadesini kullandı.

- Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmasına bir tepki de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den geldi. Twitter hesabından bir mesaj yayınlayan Gül "Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının "bu şekilde" görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır."  dedi. Konuyla iligli yorum yapan bir diğer isim de Eski başbakan Ahmet Davutoğlu idi. Davutoğlu ; "Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir" yorumunda bulundu.

- Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.Hükümetin kendilerine 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 zamdan oluşan yeni teklifte bulunduğunu anımsatan Yalçın, ''Başkanlar Kurulumuz, sunulan teklifi, yeni bir teklifin sunulması yönüyle takdir etti fakat yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle de uzlaşmaya ve müzakereye uygun görmedi." diye konuştu.

- Hakkari, Şırnak ve Van'da terör örgütüne yönelik jandarma, emniyet birimleri ve güvenlik korucularının katılımıyla "Kıran Operasyonu" başlatıldı.129 timle gerçekleştirilen operasyonu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin yönetiyor.

- İstanbul'da cumartesi günü etkili olan kuvvetli yağış sırasında uyuduğu Unkapanı Köprüsü altında hayatını kaybeden evsiz kişinin kimliği belirlendi.Çevrede “Cici Baba” olarak bilinen kişinin 59 yaşındaki Sezai Güdek olduğu tespit edildi. Güdek’in ailesinin Ordu’da olduğu kaydedildi.

- İzmir'in Menemen ilçesinde yapılan operasyonda, 2 bin yıllık olduğu düşünülen 2 taş kitabe ele geçirildi. Jandarma olayla ilgili 3 kişiyi gözaltına aldı.

- Kapadokya bölgesini ziyarete gelen aralarında Çinli ve Endonezyalı turistlerin bulunduğu 90 turistin gıda zehirlenmesi sonrası hastanede tedavileri tamamlanan 57 turist taburcu edildi.

- Nevşehir'in Acıgöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.. Kaza yerine çok sayıda jandarma, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. 

- Cammu Keşmir Kontrol Hattı'nda Hint askerlerinin ateş açması sonucu iki sivil hayatını kaybetti, bir sivil yaralandı.

- İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria'da düzenledikleri gece baskınlarında 23 Filistinliyi gözaltına aldı.

- Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya bağlı özerk bölge Grönland'i satın alma fikrini "absürt" olarak nitelendirdi.

- 19 Ağustos 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0,76 artarak 96.461, Dolar %0.33 artarak 5.5979, Euro %0.42 artarak 6,2153,  Altın %0.73 azalarak 269.55, Petrol %0.56 artarak 58.97,  Bono %0.26  artarak 15.59 dan işlem gördü.

- 20 Ağustos  2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 26, İstanbul 28 ,İzmir 32 , Antalya 35 derece olacak.
OGÜNhaber