19 Aralık 2019 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 19 Aralık 2019 Perşembe

-Cumhurbaşkanı Erdoğan Kuala Lumpur Zirvesi'nin açılışında konuştu. İslam coğrafyasının geleceğini 5 ülkenin ağzına bırakan sistemin artık miadını doldurduğunu ifade eden Erdoğan,"Türkiye'yi susturmak, sesini kısmak için iftira, darbe, ekonomik terör dahil her türlü yolu denediler. Bunların hiçbirisine boyun eğmedik" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan , konuşmasında İdlib'den 50bin kişinin daha topraklarımıza geldiğini belirtti.

-Malezya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ikili görüşme gerçekleştirdi.Görüşme, basına kapalı olarak yapıldı.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi ile şehrin su kaynaklarında büyük kayıp yaşanacağı iddialarını ilk kez doğruladı ve ”32.7 milyon metreküp su kaybı olacak” dedi.

-Kanal İstanbul projesinin ihanet olacağını savunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, projenin yapılamayacağını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, "İstanbul'un tarihini, kimliğini korumak zorundayız. Bu kadim şehrin bütün sorunlarını çözmek zorundayız. İhanet yetmiyormuş gibi ihanetin katmerlisi yapılmak isteniyor. ''açıklamasında bulundu.

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi'yle ilgili açıklamalarda bulundu. "Hangi devlet yetkilisi çıkıp size Kanal İstanbul projesini anlattı?" diye soran İmamoğlu, "Ne bu acele , 'kazmayı vuracağız' ne kazması bu " ifadelerini kullandı.

-Ziraat Bankası'nın Simit Sarayı'nın devri için yaptığı başvuruya rağmen böyle bir başvuru olmadığı konusunda açıklamalar gelmeye devam ediyor. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç genel kurulda söz alarak Simit Sarayı konusunu anlatmak istediğini söyledi. Bilgiç, "Ziraat Bankası'nın bu firmaya ilişkin Katılım Bankası üzerinden ya da portföyü üzerinden tesis etmiş olduğu herhangi bir işlem yoktur" dedi.

-CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, gazilerin emeklilik hakkının ‘çalışabilir durumda oldukları’ gerekçesiyle geri alındığını ve maaşlarının da kesildiğini belirtti. Kararı, “Şimdi bu 377 gazi emekli olmak için 60-65 yaşını bekleyecek. İtibardan tasarruf yapılmazken, bu uygulama vicdanları yaralıyor ”diye eleştirdi.

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla enerji kimlik belgesi olmayan bina ve bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama yapılamayacağını açıkladı.

-Çevre sempozyumunda konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'ın tartışma yaratan sözleri gündem oldu. Yılmaz, "Makam sahibi olmak için ya imam hatipli ya da Trabzonlu olmak gerekiyor" dedi.

-1 Aralık'ta zirveye doğru yürüyüş yaparken kaybolan ve sonrasında cansız bedenleri bulunan 2 kişinin, dağcı Mert Alpaslan ve Efe Sarp'a olduğu kesinleşti.

-Ağrı'da geçen yıl kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan Leyla Aydemir'in ölümüyle ilgili tutuklanan baba Nihat Aydemir'in amcasının oğlu Mehmet Ali Aydemir, 'mevcut delil durumu, tutuklulukta geçen süre, dosyasın gelmiş olduğu aşama' dikkate alınarak 17 ay sonra tahliye edildi. Davanın tek tutuklu sanığı ise minik Leyla'nın amcası Yusuf Aydemir.

-Yaklaşık bin 500 atın faytonlara koşulduğu Büyükada'da, tedavisi olmayan Ruam hastalığına yakalanan 81 at itlaf edildi. Kaymakamlık, Adalar'da karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışının durdurulduğunu açıkladı. Büyükada'da kazılan ve gizemi çözülemeyen iki büyük çukurun da "İtlaf edilen atlar için hazırlandığı" ortaya çıktı.

-Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Libya'yla vardığı anlaşma sonrası bölgede sular ısınmaya devam ediyor. The Times'ın iddiasına göre Yunanistan, Türk gemileri ve insansız hava araçlarına karşı, ABD ve İsrail'den silahlı insansız hava aracı almaya hazırlanıyor.

-ABD Başkanı Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisinde yapılan azil soruşturması oylamaları sonuçlandı. Soruşturmaya ait iki madde de oy çokluğu ile kabul edildi. Azil kararının ardından Başkan Donald Trump'tan ilk açıklama geldi. Trump "Demokratlar seçim zaferimi hükümsüz kılmaya çalışıyor" açıklamasında bulundu.

-Azil soruşturması kapsamında Trump'ın görevinden alınmasına bir adım daha yaklaşılırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı ve Senato ile ilgili açıklamalarda bulundu.Putin, “Trump’ın başkanlığının sona geldiğinden emin değilim. Onun hakkındaki iddialar uydurulmuştu. Senato’nun da Trump’ı görevinden alacağını sanmıyorum” ifadesini kullandı.

-İngiltere'nin sancılı bir şekilde Avrupa Birliği'nden ayrılma süreci ile ilgili tartışmalar devam ederken geçen hafta düzenlenen seçimlerden zaferle ayrılan Başbakan Boris Johnson bugün düzenlenen tören ile göreve tekrar başlıyor.

-Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ile gözlemlenen güneş tutulması, 2019 yılında üçüncü kez meydana gelecek. İlk ikisi Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşen güneş tutulmasının üçüncüsü için kısa bir süre kaldı.26 Aralık 2019 tarihinde “Halkalı Güneş Tutulması” olacak. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulma genel zaman ile 03.34-07.01 saatlerinde gerçekleşecek.Bu tutulma güneşin %97sini örtecek.

-19 Aralık 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.09 artarak 110.671, Dolar %0.22 artarak 5.9391, Euro %0.34 artarak 6.6133, Altın %0.09 artarak 281.50, Petrol %0.12 artarak 66.25, Bono %1.07 azalarak 11.98'den işlem gördü.

-20 Aralık 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 9, İstanbul 14, İzmir 17, Antalya 19, Edirne 11, Bursa 18, Kastamonu 13, Sivas 6, Trabzon 17, Erzurum 5, Van 11, Diyarbakır 15, Hatay 18, derece olacak.
OGÜNhaber