19 Eylül 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda

Haber Turu 19 Eylül 2019 Perşembe

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD’ye yönelik eleştirilerde bulundu. Bakan Soylu, “40 yıldan fazla müttefikimiz olan aynı ülke, bugün PKK’ya açıkça silah hibe edebiliyor, ortak proje geliştiriyor, eğitim veriyor, Suriye meselesinde PKK/PYD ile ortak hareket ediyor ve güya onu ehlileştirmeye çalışıyor" dedi.

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üye ülkeleri ile çalışma yemeğine katıldı.

- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.Bahçeli: “Gazilerimize hürmet etmek yerine teröristlerden himmet bekleyenler iş birlikçidir”dedi.

- CHP Sözcüsü Faik Öztrak açıklamalarda bulunarak hükümeti sert bir dille eleştirdi; Öztırak ;'Uzunca bir süredir iktidar kendi çıkardığı ekonomik krizin sonuçlarını dış güçlere yıkmaktadır.Hiçbir şey yoktan var olmaz; varken de yok olmaz. Bu işler bu kadar kolay mı? Batan 46 milyar liranın hesabını kim verecek? Herkesi kucaklayan büyüme diyoruz, sürdürülebilirlik diyoruz, yandaşlar CHP'nin çözümü yok diyor. Derdin dermanı CHP'de. Borcu geri ödeyecek döviz bulamıyor. 17 yıldır geçmişimizi yediler, geleceğe de ipotek koydular.'' ifadelerini kullandı.

https://t24.com.tr/haber/chp-sozcusu-faik-oztrak-aciklama-yapiyor,840060
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı'‘Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok’ sözlerine CHP'den tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, iktidarın plansız ve popülist bir yaklaşımla "her ile bir üniversite" sloganı ile üniversite sayısını hızla artırdığını bunun da akademik öğretim ve araştırmada niteliksizleşmeyi beraberinde getirdiğini söyledi.

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 yıl sonra İstanbul’da gerçekleştirilen Avrupa Alüminyum Yüzey İşlemesi Birliği (ESTAL) Kongresi’ne katıldı. İstanbul’u 5 yıl içinde herkesin yaşamaktan mutlu olduğu bir kente dönüştürmek istediklerini vurgulayan İmamoğlu,Hem ülkemize hem bütün dünyaya seslenmiştik; ‘Her şey çok güzel olacak’ ya da başka bir dilde; ‘Everything will be all right’ diyerek, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

- AKP eski Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten manifesto gibi uzun bir açıklamayla partisinden istifa etti.İçten’in twitter’da yaptığı istifa açıklamasının bir bölümü şöyle;

“Bu süreç; başını kuma saklayanlardan, kapalı kapılarda gizli pazarlıklar yapanlardan, korkulardan, yasaklardan, baskılardan, gözü dönmüşlerden, adaletsizliklerden, yolsuzluklardan, yokluklardan, yetimleri ağlatanlardan, annelerin gözyaşlarından beslenerek ahkâm kesenlere karşı, halkımıza omuz vererek, adaleti üstün kılarak, güzelliklere kapı aralayacağımız bir süreç olacaktır.

- MHP art arda gelen istifa ve görevden almalarla ilgili bir açıklama yaptı. MHP Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda istifa ve görevden almalara ilişkin Yalçın, "İl başkanlığı görevini bırakan arkadaşlarımız; Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin tasvip ve himayelerinde, seçkin birer vazife adamı olarak teşkilatımızın bünyesindeki çalışmalarını sürdüreceklerdir" dedi.

- Ankara-Bilecik arasındaki Yüksel Hızlı Tren (YHT) hattını kontrol etmek amacıyla sabah saatlerinde yola çıkan tekli kompartıman tünelde raydan çıkarak duvara çarptı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Hasan Bektaş’ın aktardığına göre kazada makinistler Recep Tunaboylu ve Sedat Yurtsever öldü.

- Sason Belediyesi'nde çalışan işçiler, 31 Mart yerel seçimlerinde belediye AKP yönetimine geçince işten çıkartıldı iddiasıyla AKP Batman İl Başkanlığı’nın önünde oturma eylemine başladı.Olayı duyuran CHP Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar, eyleme polisin müdahale ettiğini, işçilerin gözaltına alındığını aktardı.

- Reuters haber ajansı, üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD'nin S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamasını beklemediğini açıkladı.

- Afgan yetkililer SİHA'yla düzenlenen hava saldırısında en az 30 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. DAEŞ'e ait sığınağın hedef alındığı ancak "yanlışlıkla" sivillerin vurulduğu belirtildi.

- ABD Başkanı Trump, İran'a olası bir müdahale konusunda, "Tek bir telefonla bir ülkeye girebiliriz. Bunun bugün olması şart değil. Yarın olur, iki hafta sonra olur." dedi.

- Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere düzenlenen saldırıyı üstlenen Husiler, Yemen'de Arap koalisyonunun saldırılarına devam etmesi halinde Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) de vurma tehdidinde bulundu.

- Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale’de 5 binden fazla isimle en fazla şehit veren il olan Bursa’ya, üzerinde dev ay yıldız bulunan Şehitler Anıtı kazandırdı.
Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa Valiliği iş birliğiyle yaptığı Mihraplı Şehitler Anıtı, bugün 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla törenle ziyarete açıldı.

- Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Erkekli Köyü Muhtarı Arif Uzun, 18 Ağustos’ta Kırıkkale’de bir kafede eski eşi tarafından öldürülen Emine Bulut adına kütüphane kurdu.Türkiye’de işlenen kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla böyle bir kütüphane kurduğunu ifade eden Erkekli Köyü Muhtarı Arif Uzun, kütüphanenin kurulmasında başta Sorgun Kaymakamı Bahadır Güneş ve İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı olmak üzere, belediye başkanları ile İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Ekinci ve öğretmenlerin de büyük katkıları olduğunu söyledi.

-
UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu ilk maçında temsilcimiz Galatasaray, Belçika ekibi Club Brugge ile karşı karşıya geldi. Jan Breydel Stadyumu'nda oynanan maçta sarı kırmızılılar sahadan 0-0'lık beraberlikle ayrıldı ve Devler Ligi'ne 1 puanla başladı. Galatasaray grubun ikinci maçında 1 Ekim Salı, Fransız ekibi Paris Saint-Germain'i konuk edecek.

- 19 Eylül 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.26 azalarak 100.644, Dolar %0.43 artarak 5.7015, Euro %0.87 artarak 6.3181, Altın %0.94 artarak 275.16, Petrol %2.19 artarak 64,99, Bono %1.00 artarak 15.19 dan işlem gördü.

- 20 Eylül Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 26 ,İstanbul 23 , İzmir 27 , Antalya 29 derece olacak.
OGÜNhaber