19 Mart 2020 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 19 Mart 2020 Perşembe

- Yeni tip corona virüs ile mücadele konusunda TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerini bilgilendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugüne kadar 10 bini geçen test yaptıklarını belirterek ''Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde yarın sabah itibarıyla olma ihtimalini yüksek gördüğümüz hızlı tanı kiti devreye girmiş olacak. Bütün ülkeye yaymak üzere bir planlama yaptığımızı buradan müjdelemek istiyorum'' şeklinde konuştu.

- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların tatil edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin bizim hazırlıklarımız var, senaryolarımız var” dedi. Selçuk, LGS ve YKS'nin ertelenmesiyle ilgili de, "Eğer sağlık koşulları gerektirirse ertelenebilir" açıklamasını yaptı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye yönelik alınan tedbirlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak, 'Kısa süre içindeki etkilerine baktığımızda küresel ekonomiye, her ülke kendi ekonomisine karşı tedbirler alıyor. Dün açıklanan paket iş dünyası ile istişare sonucu oluşturuldu. Çok dinamik, etkili, hızlı adımlar atmamız gereken canlı bir süreç. Ciddi bir rahatlama getirecek 3 aylık pencere açtık.' dedi.

- Koronavirüs, Çin dışında dünya genelinde de yayılmaya devam ediyor. İtalya’da hızla yayılan virüs, Avrupa’da da vakaların yükselmesine neden oldu. İtalya’da virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 978’e yükselirken; vaka sayısı da 35 bin 713’e çıktı. İtalya’da son 24 saatte, 475 kişi hayatını kaybederken; vaka sayısı 4 bin 207 arttı. Virüsün çıktığı Çin'de ilk kez hiç vaka gelmedi.

- Her konuda son sözü söyleme yetkisine sahip dini lider Ayetullah Ali Hamaney, İran için yeni yılın başlangıcı niteliğindeki Nevruz'un arifesinde yeni bir af hamlesi yaptı. İran'da koronavirüsle mücadelede Hamaney'den 10 bin mahkuma daha af çıkartacak.

- Petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş sonrası fiyatlar 18 yılın en düşük seviyesine indi. Bir litre ham petrol, litrelik pet şişe sudan daha ucuz hale geldi.

- Corona virüsü risk grubu içinde bulunan 60 yaş üstü vatandaşların İstanbul’da toplu taşıma araçlarını kullanma oranları yüzde 40’lar seviyesinde düştü. Ancak uyarılara rağmen toplu taşıma araçlarını kullanmaya devam eden vatandaşlar da dikkat çekiyor. İBB’nin verilerine göre, 17 Mart Salı günü risk grubundaki 60 yaş ve üstü toplam 121 bin 253 kişi, 313 bin 253 kez toplu taşıma araçlarını kullandı.

- Eski Kara Kuvvetleri Komutanı 79 yaşındaki Aytaç Yalman corona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Başhekimlik, "Aytaç Yalman'ın corona virüs nedeniyle öldüğü kanaati oluşmuştur" açıklamasında bulundu. Aytaç Yalman'ın eşi Belma Yalman da corona virüs tedavisi görüyor.

- Almanya'da siyasetçi Cem Özdemir ile AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier'in Kovid-19 testi pozitif çıktı. Ünlü Diyetisyen Ender Saraç da, koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındı.

- Adana'da, yaklaşık 10 bin kişiye asılsız corona virüsü mesajı atan Çukurova İlçe Müftülüğü'nde görevli memur A.T., 'halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak' suçundan tutuklandı. A.T., arkadaşına şaka yapmak istediğini, mesajın yanlışlıkla toplu halde atıldığını iddia etti.

- 19 Mart 2020 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.52 azalarak 85.135, Dolar %0.90 artarak 6.5380, Euro %0.47 azalarak 7.0409, Altın %0.47 artarak 311.16, Petrol %4.94 artarak 26.11, Bono %9.73 artarak 12.18'den işlem gördü.

- 20 Mart 2020 Cuma günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 8, İstanbul'da 13, İzmir'de 16, Antalya'da 17 derece olacak.
OGÜNhaber