2 Aralık 2019 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 2 Aralık 2019 Pazartesi

-Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Liderler Zirvesi için yarın Londra’ya gidecek. Zirvede, S-400 konusu da gündeme gelecek. Erdoğan-Merkel-Macron ve Johnson’un katılacağı Suriye konulu dörtlü zirve de Londra ziyareti sırasında gerçekleşecek

 

-2020 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücret zammını belirlemek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk asgari ücret ile ilgili, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alıp ortak noktada buluşması temel gayemiz. Alt sınırı daha ideal bir noktaya getirmek istiyoruz" dedi.

 

-Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptığı açıklamada, "Bizim 2035’lere kadar hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyacımız var çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Buna göre de yüksek öğretimle bağlantısını da kontenjan sınırlaması biçiminde de ele alıyoruz" dedi.

 

-Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ,Aile Hukuku Çalıştayı’na katıldı.Aile içi ve kadına karşı işlenen şiddete karşı her zaman mücadele edeceklerini belirten Gül, Eskişehir'de boşandığı erkek tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan'la ilgili de konuştu. Arslan'ın defalarca kolluğa, emniyete, yargıya ihbar ve şikayette bulunmasına rağmen eski eşi tarafından katledildiğini belirterek, "Ayşe Tuba Arslan, bugün aramızda olabilirdi "dedi.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 tartışmaları sonrası bütün ülkelerin Türkiye'den patriotlarını çektiğini, ancak İspanya'nın patriotlarını çekmeyen ve süreyi uzatan tek ülke olduğunu belirterek, "İspanya, bu konuda Türkiye'nin tek gerçek dostu oldu" dedi.

 

-Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, devletin içerisinde deşifre olmamış FETÖ'cülerin olduğuna inandığını söyledi.

 

-İYİ Parti Uşak İl Başkanı Naci Yıldırım görevinden istifa ettiğini bildirdi. Yıldırım, “İstifamın ardından Kadın Kolları Başkanımız, Disiplin Kurulu Başkanı ile asil ve yedek olmak üzere 35 yönetim kurulu üyesi istifalarını verdi. Başkanlık görevinden ve görevlerimizden istifa ettik. Partiden istifa etmedik. Bunu özellikle belirtmek isterim.” dedi.

 

-Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni parti çalışmalarına hız verdi. Kurmaylarıyla Bolu'da iki günlük bir kampa giren Davutoğlu'nun, tüzük ve parti programına son noktayı koyacağı ve partisini de 16 Aralık'ta ilan edeceği öğrenildi.

 

-Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Biz gelir gelmez denk bütçe gerçekleştireceğiz. Bir kuruş ilave borç almayacağız. Her sene 100 milyar dolar ilave kaynak üreteceğiz. 100 milyar dolar ilave kaynağın yarısını borçları ödemede, yarısını da milletin hizmetini görmekte kullanacağız" dedi. Erbakan, bazı çevrelerin, partisinin AKP'ye katılacağı yönündeki iddialara da tepki gösterdi.

 

-Cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın fenalaştığı ve kendisine acil olarak müdahale edildiği ortaya çıktı.Demirtaş’ın kardeşi Aygül Demirtaş’ın sosyal medya hesaplarından duyurduğu olayı Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da teyit etti. Geçtiğimiz hafta salı günü yaşanan olayda Demirtaş fenalaşarak bilinci kapalı bir şekilde hücresinde bulundu. İlk müdahalenin ardından acilde Demirtaş’ın EKG’si çekilerek kapsamlı müdahale ve tedavi için kliniğe sevki istendi. Aradan geçen sürede Demirtaş’ın hastaneye sevk işlemi için henüz bir gelişme yaşanmadığı öğrenildi.

 

-İzmir’in Bergama'da Belediye, Koza Altın Madeni İşletmeleri'ne karşı açılan çevre davalarından çekilmesi tepki doğurdu. Bergama'nın eski belediye başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, mevcut başkan AKP'li Hakan Koştu'yu 'halkına ihanet etmekle' suçladı. Gönenç, Koştu için “Bu saatten sonra halkın değil kayyumun belediye başkanıdır” dedi.

 

-AKP'li İstanbul Üsküdar Belediyesi'nde Gençlik Akademisi'nin kurucu müdürlüğünü yapan ve 8 yıl belediyede çalışan Veysel Kömürcü (41), belediyede dönen yolsuzlukları ‘ifadem ve ihbarımdır' diye anlattı.Birkaç defa Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'le görüşerek yolsuzlukları anlatan Kömürcü, “Benden kimse kol kırılır yen içinde kalır dememi beklemesin” ifadesini kullandı.

 

-Uludağ’da dün akşam zirveye çıkan Mert Alpaslan ve Efe Sarp isimli 2 dağcı kayboldu. Kar yağışının ve soğuk havanın etkili olduğu zirvede geceden beri seferber olan ekipler dağcıları arıyor.

 

-Bölücü terör örgütü YPG/PKK'ya yönelik kasım ayında düzenlenen operasyonlarda, aralarında kırmızı kategoride aranan Beraat Afşin'in de bulunduğu 86 terörist etkisiz hale getirildi.

 

-İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri havadan ve karadan trafik denetimi gerçekleştirdi. Uygulama sırasında, kural ihlali yapan sürücüler, polis helikopteriyle tespit edilerek yerdeki ekiplere bildirildi.

 

-İstanbul'da, Bahçeşehir'den Esenyurt'a gitmek için minibüse binen iki kız kardeş, "Tehlikeli araç kullanıyorsunuz, korkuyoruz" diyerek uyardıkları şoförün saldırısına uğradı.Yakalanan şoför Ünal Erdemir, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şoför Erdemir’e, trafik birimlerince son bir hafta içinde defalarca ayakta yolcu taşımaktan ve tehlikeli araç kullanmaktan dolayı ceza kesildiği öğrenildi.

 

-Edirne, insanların suratına yakıcı sıvı atıp kaçan psikopatı konuşuyor! Henüz kimliği belirlenemeyen şüpheli, annesiyle birlikte yürüyen üniversiteli genç kızın suratına sıvı attı. Birkaç saat sonra kentin farklı bölgesinde ortaya çıkan zanlı, bindiği minibüsteki yolculara da aynı şekilde saldırıda bulundu. Sıvı suratına gelen vatandaşlar yanma acısıyla hastaneye kaldırıldılar. Bölgede bulunan tüm güvenlik kameralarını incelemeye alan polis ekipleri, olayın yaşandığı bölgede poşete sarılıp yol kenarına atılmış şüpheli bir şişe buldu. Olay yeri inceleme ekipleri tarafından incelenmek üzere şişeye el konulurken, yaşanan olaylarla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

 

-İstanbul'da barajlarda doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor. Barajların havadan çekilen görüntülerinde kurak mevsimin de etkisiyle su miktarındaki azalma göze çarpıyor.  Ancak İSKİ'nin verilerine göre su oranı artan barajlar da var. Darlık, Ömerli, Alibeyköy barajlarında neredeyse yarıya düşen doluluk oranı Sazlıdere barajında artarken Terkos barajında nisbeten azalmış gözüküyor.

 

-Türk güvenlik kaynakları, "Türkiye'nin Baltık savunma planını kabul etmeyerek, NATO'ya 'şantaj' yapmadığını belirterek, Ankara'nın İttifak kapsamında tam veto yetkisinin bulunduğunu da hatırlattı.

 

-Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 8 Ocak'ta Türkiye'ye geleceğini duyurdu.

 

-Son seçimlerde yönetimi sağcı Yeni Demokrasi Partisi'ne bırakan SYRIZA, Başbakan Miçotakis'i yerden yere vurdu. SYRIZA tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Miçotakis'in Türkiye karşısında yatıştırıcı bir tutum sergilemesinin yanlış olduğu öne sürüldü.

 

-Polonya'da binlerce kişi, sindirilmeye çalıştıklarını söyleyen yargıçlarla dayanışmak için sokaklara çıktı.Ülke genelinde yüzden fazla kentte sokağa çıkan protestocular, Polonya Devlet Başkanı  tarafından yapılan bir yargıç atamasını sorguladığı için görevden alınan yargıc ın göreve iadesini talep ediyor.

 

-Karışıklığın devam ettiği Irak'ta kritik bir gelişme yaşandı... Irak Meclisi, Başbakan Adil Abdülmehdi'nin istifasını kabul etti.

 

-ABD'nin Güney Dakota eyaletinde meydana gelen   tek motorlu küçük uçak kazasında 2'si çocuk 9 kişi öldü.3 kişinin ise yaralı olarak kurtarıldığını açıklandı.

 

-Venedikliler şehrin ikiye bölünmesi için yapılan referanduma düşük katılım göstererek geçersiz olmasını sağladı. Böylece anakarada bulunan Mestre ile Venedik ve ona bağlı 11 ada tek bir belediye altında kalmaya devam edecek.

 

-Telefon sahiplerinin yıllardır alışık olduğu SIM kartların tarihe karışacağı açıklandı. SIM kartları artık göremeyecek olan telefon kullanıcıları şaşkınlıklarını gizleyemedi. iPhone XS serisiyle gelen eSIM teknolojisi artık herkesi ilgilendirir hale geldi. Çıkan haberler sonrası eSIM'in ne anlama geldiği, hayat değiştirecek bir değişim olup olmadığı tartışılıyor. .Telefona takılan küçük beyaz plastik kartlar olarak tanıdığımız SIM kartların aksine, eSIM, elimizle dokunabileceğimiz fiziki bir kart değil. Akıllı telefonunuza iliştirilecek küçük bir çipten ibaret olacak.

 

2 Aralık 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.88 artarak 107.841, Dolar %0.16 artarak 5.7583, Euro %0.04 artarak 6.3386, Altın %0.15 azalarak 270.15, Petrol %2.58 artarak 62.05, Bono %0.41 artarak 12.19'dan işlem gördü.

 

3 Aralık 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 10, İstanbul 14, İzmir 18, Antalya 19, Edirne 9, Bursa 15, Kastamonu 10, Sivas 8, Trabzon 13, Erzurum -1, Van 9, Diyarbakır 12, Hatay 17, derece olacak.

OGÜNhaber