2 Ekim 2019 Çarşamba Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 2 Ekim 2019 Çarşamba

- Milli Savunma Bakanı Akar, "F-35 olmuyorsa Hürkuş’u yaptık, kendi milli muharip uçağımızı da yaparız, yapacağız. Patriot olmuyorsa 'Siper'i yapıyoruz, kendi hava savunma sistemimizi daha da geliştireceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: "Toplu iş sözleşmesinde geçici işçilerimizle alakalı bir söz vermiştik. Hamdolsun sözümüzü tuttuk, geçici işçi kardeşlerimizin 2019 yılında çalışma sürelerini 9 ay 29 güne kadar uzattık. Emekçi kardeşlerimiz ve ailelerine hayırlı uğurlu olsun."dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Saat 13:30'da kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu'nun canlı yayını TBMM Tv tarafından saat 13:55 sıralarında kesildi. CHP lideri, Türkiye’deki Suriyeliler ile ilgili “Güvenlik sağlanınca mültecilerin dönüşü teşvik edilmeli” dedi. İktidarı dış politikasını eleştiren Kılıçdaroğlu “Türkiye Ortadoğu’da bir bataklığa saplanmış durumdadır. Türkiye’yi bu bataklıktan çekip çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı.

- AK Parti’nin kurucularından Faruk Çelik'in önceki gün dile getirdiği 'cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi' önerisi dün TBMM 27'nci dönem 3'üncü yasama yılı açılışı töreninde geniş yankı buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya ilişkin soruya bir kaç saat arayla iki farklı yanıt verse de teklife yeşil ışık yaktı.

- İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, THY'nin Hamidiye su ile yaptığı sözleşmeyi iptal etmesinin ardından üç devlet kurumunun da Hamidiye su ile olan sözleşmelerini iptal ettiklerini açıkladı.İBB Meclisi'nin CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı Hamdiye'ye iki bakanlık, Milli Saraylar ve Vakıfbank'ın da boykot uyguladığını ilk kez açıkladı.

- Suudi gazeteci Gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda vahşice katledilişinin yıl dönümünde anıldı. Uluslararası sivil toplum kuruluşları, düşünce platformları ve insan hakları örgütleri, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 1. ölüm yıl dönümünde katledildiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde anma etkinliği düzenledi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı törende Kaşıkçı anısına yapılan anıtın da açılışı gerçekleştirildi.

- 25 Eylül sabahı Adana'nın Yüreğir ilçesinde Çevik kuvvet polislerini taşıyan servise teröristler tarafından düzenlenen bombalı saldırıda, 1'i polis memuru 5 kişi yaralanmıştı. Saldırının ardından polis ekipleri, teröristlerin yakalanması için olayın meydana geldiği bölgede güvenlik kamerası görüntülerini inceledi.Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından saldırıyı gerçekleştiren Fırat Şeran ve Ozan Sökmen isimli teröristlerin kaldıkları hücre evi tespit edildi. Emniyetin çağrılarına uymayan teröristler, polislere ateş açtı ve çatışma çıktı. Çatışmada 2 terörist ölü olarak ele geçirildi. Teröristlerle çıkan çatışma sırasında 2 özel harekat polisi hafif şekilde yaralandı.

- Konya merkezli 7 ilde Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda aralarında avukatların da bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin terör örgütü soruşturması kapsamında ihraç edilen ya da eşleri tutuklanan aileler için himmet toplayıp, maddi ve gıda ile hukuki yardım yaptığı ileri sürüldü.

- İstanbul'da son yılların en büyük uyuşturucu operasyonu gerçekleştirildi. İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 1 ton 800 kilo skunk, yangın tüpleri içine gizlenmiş 60 kilogram eroin, kokain ve reçine esrar ele geçirildi.

- Midilli adasındaki Morya mülteci kampında çıkan yangın ve ardından başlayan protestolar sonrası Türkiye'ye 2020 sonuna kadar 10 bin mülteci gönderme kararı alan Yunanistan'dan peş peşe Türkiye açıklamaları geliyor. Komşu artan göçmen yükünü üzerimize yıkmak için Türkiye'ye daha fazla mali destek verilmesi çağrısında bulunuyor.

- ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Demokrat rakibi Joe Biden'ı soruşturmaları konusunda bu ülkeye baskı yaptığı iddialarının ardından hakkında başlatılan azil soruşturması hakkında Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.Trump, hakkında başlatılan azil soruşturmasına ilişkin, "Şu anda olanların bir azil değil, bir DARBE olduğu sonucuna varıyorum." değerlendirmesini yaptı.

- Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Cubeyr, İran'la diyalog için ülkesinin şartlarını açıkladı.Suudi Arabistan'ın, "İran'la görüşme isteğini bildiren bir mektup göndermediğini" vurgulayan Cubeyr, ülkesinin diyalogla ilgili şartlarını, attığı tweetlerde:"Teröre destek vermeyi, kaos, yıkım politikalarına ve Arap ülkelerinin içişlerine müdahaleyi durdurun. Kitle imha silahları ve balistik füze programlarının geliştirilmesini durdurun. Normal bir devlet gibi davranın, terörü destekleyen isyancı bir devlet gibi değil.''ifadelerine yer verdi.

- Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin sabah saatlerinde iki füze fırlattığı belirtildi.Füzelerden birinin yerel saatle 07.20 sıralarında Doğu Denizi'nin ortalarına, diğerinin ise Japonya'nın doğusundaki kıyı illerinden Shimane yakınlarına düştüğü açıklandı.Füzelerin türünü tespit edemeyen Güney Kore ordusu yetkilileri, olası yeni bir füze denemesine karşı hazırlıklı olduklarını ifade etti.

- Türkiye'de de kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği kelimelik benzeri oyunda güvenlik açığı bulundu. Words with Friends isimli oyunun hackerlar tarafından siber saldırıya uğradığı ve oyunu oynayan 218 milyon kişinin bilgilerinin çalındığı ortaya çıktı.Yetkililer 218 milyon kişinin isimlerinin, e-posta adreslerinin, kullanıcı adlarının ve daha birçok verilerinin çalındığını duyururken şirket, “Words with Friends’i oynayan kullanıcılarımızın şifrelerini değiştirmeleri, güvenlik açısından çok önemlidir. Lütfen değiştirin” açıklamasını yaptı.

- 3 Ekim Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları Ankara ve İstanbul 28, İzmir ve Antalya 27 derece olacak.
OGÜNhaber