2 Nisan 2020 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 2 Nisan 2020 Perşembe

- Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Profesörü Cemil Taşçıoğlu son yolculuğuna uğurlandı. Cenazeye oğlu Onur Taşçıoğlu, ailesi ve yakınları katıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında maskeli ve sosyal mesafe korunarak cenaze namazı kılındı. Cemil Taşçıoğlu Türkiye'de ilk koronavirüs vakasına teşhis koyan doktordu.

- Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı yurtlarda barınan ve Mart ayı yurt ücretlerini vermiş 380 bin öğrencinin ödediği ücretlerin iade edilmeye başlandığını açıkladı.

- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Kur'an kursu öğreticilerinin de ek ders ücreti ödemelerini bu süreç boyunca yapmaya devam edeceğiz" dedi.

- Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı dünya genelinde 47 bin 256’ya, virüs bulaşan hasta sayısı ise bir milyon kişiye yaklaşarak 937 bin 567’ye yükselirken; 194 bin 311 kişi de tedavi edildi. Bu verilere göre son 24 saatte 4 bin 911 kişi yaşamını yitirdi, 77 bin 386 kişide daha virüs tespit edildi.

- Korona virüs salgını can almaya devam ediyor. Salgının en çok yayıldığı ülkelerden İspanya’da son 24 saatte 950 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 10 bin 3 oldu.

- Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Covid-19) salgının başladığı Çin’in Guangdong bölgesinde yer alan Shenzhen şehrinde, köpek ve kedi eti satışı ve tüketimi 1 Mayıs’ta yasaklanıyor. Alınan yasak kararının ardından kentin kedi ve köpek eti tüketiminin yasak olan Çin’deki ilk kent olacak.

- ABD istihbaratının hazırladığı raporda Çin'in yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin vaka ve ölü sayılarını olduğundan az göstererek salgının gerçek boyutlarını örtbas ettiği iddiası yer aldı. Gündeme bomba gibi düşen rapor, Beyaz Saray'a sunuldu.

- Uşak Valisi Funda Kocabıyık, kentin en işlek bölgelerinden İsmet Paşa Caddesi'nde incelemelerde bulunduğu sırada "sosyal mesafeye" dikkati çekmek için söylediği sözlerine ilişkin, "Yanlış anlaşılmış olmak beni üzer, böyle bir yanlış algı var ise kusurumuz affola" ifadesini kullandı. Vali Kocabıyık ayrıca seslendiği noktaya uzak olduğu için seslendiğini de sözlerine ekledi.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün akşam paylaştığı verilere göre Isparta'daki vaka sayısı 268'e yükseldi. Aynı saatlerde sosyal medya hesabından açıklama yapan AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, "İlimizde şu an 268 pozitif vaka vardır. Ancak bu vakaların 245’i misafir ettiğimiz umreden dönen vatandaşlarımızdır" dedi. Ancak Özel bir süre sonra attığı tweet'leri sildi. 16 Mart'ta üç ayrı uçakla Isparta'ya getirilen ve KYK Erkek Öğrenci Yurdu'nda karantina altına alınan 586 umre ziyaretçisinin karantina süresi 30 Mart'ta dolmuştu.

- Rüştü Reçber'in eşi Işık Reçber yaptığı açıklamada eşinin son durumunu açıkladı. Işıl Reçber, 'Rüştü, şu an yoğun bakımda ve tedavisi devam ediyor. Ateşi kontrol altına alındı. Gelişmeler iyi yönde. Hastalık çok ani gelişti.' dedi.

- 2 Nisan 2020 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.05 artarak 89.130, Dolar %0.50 azalarak 6.6690, Euro %0.57 azalarak 7.3114, Altın %0.49 azalarak 341.48, Petrol %10.06 artarak 27.23, Bono %4,31 artarak 12.34'den işlem gördü.

- 3 Nisan 2020 Cuma günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 10, İstanbul'da 9, İzmir'de 16, Antalya'da 18 derece olacak.
OGÜNhaber