2 Ocak Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 2 Ocak 2020 Perşembe

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Şehir ve Güvenlik Sempozyumu’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Site kültürü bizim kültürümüz değil. Ama maalesef şu an bir site kültürü ülkemizde egemen olmaya başladı'' dedi.

-TBMM Genel Kurulu, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi görüşmek üzere 14.00'de Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Buna göre; 290 vekili bulunan iktidar partisi AKP ile 49 vekili bulunan MHP ve 2 vekili bulunan Saadet Partisi ‘evet’ diyeceğini açıkladı. Meclis’te tek vekille temsil edilen BBP’nin de tezkereye destek vereceği öğrenildi.139 sandalyeye sahip CHP ile 39 milletvekiline sahip İYİ Parti, 62 milletvekiline sahip HDP, 2 milletvekiline sahip TİP ve bir milletvekiline sahip DP’in tezkere için hayır oyunu vereceği bildirildi.

-İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün saat 14.00'da TBMM Genel Kurulu'nda oylanan 'Libya Tezkeresi'ne hayır oyu vereceklerini açıkladı. Akşener, Türkiye'nin Suriye'de olduğu gibi bir Arap iç savaşının parçası olmaması gerektiğini belirterek, söz konusu tezkerenin ülkenin güvenliği açısından tehdit oluşturacağını dile getirdi.

-CHP ve İYİ Parti'nin Ümraniye Belediye Başkan adayı olan ancak seçilemeyen Cafer Aktürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) şirketlerinden Şehir Hatları A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanvekilliğine getirildi.

-TBMM'de Libya tezkeresi oylaması öncesinde, "Meclis Başkanı olağanüstü toplantı çağrısı yapabilir mi, yapamaz mı"? tartışması çıktı.CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Libya tezkeresi oylamasından önce bir itirazını kayda geçirdi.Özel; ara verme ve tatilde TBMM Başkanı’nın Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi olduğunu, oysa çalışmama kararı alındığını bu nedenle Başkan’ın toplantı çağrısının yasalara aykırı olduğunu söyledi.TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Anayasa’nın 93, iç tüzüğün yedinci maddesi” uyarınca olağanüstü toplantı çağrısı yaptığını söyledi.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’in açılışının 100. Yıl etkinlikleri kapsamında yürütülen hazırlıkları anlattı. “Parlamentonun 100 yıl devam etmesi geleceğe yönelik güçlü bir umudu ortaya koyuyor” diyen Şentop, 23 Nisan’da ‘Birinci Meclis’in açılışını’ canlandıracaklarını söyledi.

-İzmir'in Çeşme, Bergama, Menderes, Karaburun ve Dikili ilçelerinde, jandarma ekipleri tarafından yeni yılın ilk günü 181 göçmen yakalandı.

-Ankara'da tamamı Suriyeli şahıslardan oluşan uyuşturucu şebekesi çökertildi. 19 adrese düzenlenen operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

-Milli Piyangonun yılbaşı özel çekilişinde çeyrek bilete isabet eden 80 milyon liralık büyük ikramiyeyi kazanan 4 talihliden 2'si ortaya çıktı. Cebindeki son paraya iki adet çeyrek bilet alan Bursa talihlisinin diğer biletine de 20 bin liralık teselli ikramiyesi isabet etti.

-Yunanistan ile Türkiye arasında devam eden gerilimde sıcak bir gelişme yaşandı... Yerel basın, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yakın zamanda gerçekleştireceği ABD ziyaretinde Başkan Donald Trump'a F-35 satın alma ve F-35 yapım sürecine dahil olma isteğini ileteceğini yazdı. Ankara ile Washington arasında yaşanan S-400 gerilimi sonrasında Türkiye F-35'in üretim sürecinden çıkarılmıştı.

-İsrail Başsavcısı'nın, 3 ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle hakkında dava açmaya karar verdiği Başbakan Binyamin Netanyahu, Meclis'e dokunulmazlık başvurusunda bulunacağını açıkladı.

-Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, dünyanın yakın gelecekte ülkesinin geliştirdiği yeni stratejik silahlara şahitlik edeceğini belirtti.

-İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ne saldırıyla ilgili İran'ı tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump'a, "İran, savaş peşinde değil ancak milletimizin menfaatlerine, onuruna ve ilerlemesine yönelik tehditlere tereddütsüz sert bir darbe indireceğiz" cevabını verdi.

-Aşırı yağışlar Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya'da büyük felakete yol açtı. Başkent Cakarta'nın büyük bölümü ile çevre kasabalar sular altında kaldı. Faciada en az 21 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yerinden oldu.

-Meksika'da bir hapishanede çıkan kavgada 16 mahkum öldü. Mahkumların silah, bıçak ve sert cisimlerle birbirine saldırdığı cezaevindeki kavgada güvenlik güçlerinden ölen ya da yaralanan olmadı.

-Avustralya'yı kasıp kavuran ve bir türlü kontrol altına alınamayan orman yangınları dehşet boyutlara vardı... Güneydoğu kıyı hattı boyunca en az 200 ev yanıp kül oldu. Faciada hayatını kaybedenlerin sayısı da artıyor.

-Tayvan'da Askeri helikopter yoğun sis yüzünden acil iniş yapmak zorunda kaldı, hava şartlarından dolayı uçağın pervanesinin parçalandığı belirtildi.ilk belirlemelere göre Tayvan'ın genelkurmay başkanı yaşamını yitirdi.5 kişi sağ olarak kurtuldu.

-Batı Afrika ülkesi Senegal'de yılbaşı dolayısıyla 709 mahkum affedildi.Afla salıverilen mahkumlar arasında küçük yaştakiler, yaşlılar ve ağır hastalar bulunuyor. Senegal geleneklerine göre, cumhurbaşkanı yılbaşı, bağımsızlık günü, ramazan ve kurban bayramlarında af yetkisini kullanabiliyor

2 Ocak 2020 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.84 artarak 115.383, Dolar 0.21 artarak 5.9594, Euro %0.05 artarak 6.6728, Altın %0.46 artarak 291.51, Petrol %0.21 artarak 66.14, Bono %0.68 azalarak 11.70'den işlem gördü.

3 Ocak 2020 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 9, İzmir 11, Antalya 16, Edirne 7, Bursa 8, Kastamonu 2, Sivas 4, Trabzon 14, Erzurum 2, Van 4, Diyarbakır 7, Hatay 12, derece olacak.
OGÜNhaber