20 Mart 2020 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 20 Mart 2020 Cuma

- Sağlık Bakanı Koca sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168’İ pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta COVID-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız” dedi. Koca, bugün yaptığı açıklamada ise, 2-3 haftanın koronavirüsün yayılmasında zirve nokta olabileceğini belirterek, "O nedenle 2-3 hafta dikkat etmek ve evden çıkmamak gerekiyor" dedi. Ülke genelinde OHAl ilanına gerek olmadığını söyleyen Koca, "Sen kişisel OHAL'ini ilan et, tedbirini al" ifadesini kullandı. Koronavirüs testi yaptıran hastaların ise, test sonuçlarına e-nabız üzerinden ulaşabileceklerini bildirdi.

- Koronavirüs önlemlerine ilişkin konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılan gelir testlerine bağlı olarak en alt kesime 2 milyar liralık yardımı dağıtacağız" dedi. Kolonya ve maske dağıtımının ilk başta Ankara ve İstanbul'dan başlayacağını sonra projenin genişletileceğini söyleyen Selçuk, koronavirüs riskine karşı vatandaşların İŞKUR'a kayıtlı açık işlere elektronik ortamda başvurmalarını istedi.

- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bakanlık olarak yaş sebze ve meyvelerin toptan ve perakende satışına yönelik bazı tedbirler aldıklarını belirterek, bu tedbirlerin uygulanması konusunda 81 İl Valiliğine gerekli talimatın gönderildiğini açıkladı. Pekcan, market, manav ve pazar yerlerinde ambalajsız şekilde satılan yaş sebze ve meyveler tüketicilerce seçilmeden, satıcılarca gerekli hijyen koşullarına dikkat edilerek satışa sunulacağını bildirerek, virüsün yayılmasını önlemek adına vatandaşların alınan tedbirler konusunda gerekli hassasiyeti göstermesi önem arz ettiğini ifade etti.

- Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı birimlerine 2 bin yeni personel alınacak. Bakan Berat Albayrak Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Ekonomimiz için verdiğimiz mücadeleye katılmak isteyen arkadaşlarımıza yeni kadrolar açıyoruz. Böylece Hazine ve Maliye, Defterdarlık, Gelir Uzman Yardımcılıkları ile Vergi Müfettiş Yardımcılığı ve Avukat kadrolarını içine alan 2000 kadronun müjdesini veriyoruz."

- İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin hakimi B. Y.’nin bankacı olan eşinde korona virüs tespit edildi. Testin pozitif çıkmasının ardından hakim ile kalem personeli karantinaya alındı.Yapılan açıklamada, hakim B.Y. ile 2 çocuğunun bu sabah korona virüs için test yaptırdığı ancak testlerin henüz sonuçlanmadığı ifade edildi. Öte yandan İstanbul Adalet Sarayı’nda çalışan personellerden 60 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan personellerin HSK bildirgesi kapsamında idari izinli sayıldığı öğrenildi.

- İstanbul'da Türkmenistan uyruklu çok sayıda kişinin, saf (etil) alkol tüketiminden dolayı zehirlenerek ölenlerin sayısının 21’e yükseldiği belirtildi. Alkol zehirlenmelerine bağlı olarak 34'ü yoğun bakımda 60’a yakın kişinin ise çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü kaydedildi. Emniyet ekiplerince yürütülen soruşturma kapsamında dün ve önceki gün 11 kişi gözaltına alınırken, buna 5 şüphelinin daha eklendiği belirtildi. Son gözaltılarla birlikte 16 şüphelinin emniyette sorgulandı.

- Saat 06.00 sıralarında evine alkollü şekilde gelen İsmail K. ile eşi E.K. arasında tartışma çıktı. Çiftin M.K., K.K. ve M.K isimli üç oğlunun da evde bulunduğu sırada yaşanan tartışmanın büyümesi ile çıkan arbedede E.K., eşini iple boğarak öldürdü. Komşularının binadaki kavga seslerini duyarak ihbar etmesi üzerine eve polis ekipleri geldi. Polisler, evin etrafında güvenlik önlemi alarak, cinayete ilişkin çalışma başlattı. Ekipler, evde bulunan kadını ve 3 çocuğunu gözaltına aldı.

- Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle Avrupa'dan getirilen Türk vatandaşları, İstanbul'da 3 ayrı yurda yerleştirilmişti. Yurtlarda karantinada kalan vatandaşlar bu sabah 3. günlerine uyandı. Toplam 14 gün boyunca karantinada tutulacak vatandaşların yakınları ise onlara ulaştırmak için erzak getirdi. Karantinadaki vatandaşların pencerelerden dışarıyı izlediği görüldü.

- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün saat 20.53'de merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıklamıştı. 5.0'lık depremin ardından peş peşe artçı depremler meydana geldi. AFAD'dan alınan bilgiye göre son 12 saat içinde biri 5.0, 4'ü 3.1 ile 3.7 arasında değişen, diğerleri 1.1 ile 2.5 arasında olan toplam 55 deprem meydana geldi.

- İstanbul’da, internet ağı üzerinden ’ev arkadaşı’ arayan kişilerle iletişim kuran ve kaldığı evlerdeki insanları ilaçla bayıltarak soyan bir kişi yakalandı. üpheli hakkında yapılan araştırmalarda; benzer yöntemlerle 2014 yılında Esenyurt’ta, 2015 yılında Sancaktepe’de, 2017 yılında Beyoğlu, 2018 yılında Bayrampaşa ve Eyüpsultan ilçelerinde suça karıştığı, banka ve kredi kartı dolandırıcılığından uzun süredir arandığı, ayrıca ev ve iş yerlerinden hırsızlık gibi 12 farklı suçun faili olduğu tespit edildi. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından 11 Mart’ta adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu.

- Pendik’te 5 katlı bir binanın en üst katındaki evin balkonu bir anda çöktü. Olay, gece saatlerinde Pendik’te Batı Mahallesi Doktor Orhan Maltepe Caddesi'nde bulunan 5 katlı bir binada meydana geldi. Bina sakinleri evlerinde olduğu sırada 5. kattaki balkon olduğu yerden koparak, alt katlardaki üç balkonla birlikte büyük bir gürültüyle çöktü. O sırada bina altında ve balkonlarda kimsenin olmaması büyük bir faciayı önlerken, ortalık savaş alanına döndü. Balkonlarının çöktüğü bina drone ile havadan görüntülendi.

- Koronavirüs hız kesmeden yayılmaya ve can almaya devam ediyor. İran'da ölü sayısı bin 433' yükseldi. Vaka sayısı ise 19 bin 644'e ulaştı. İsrail ise, Orta Doğu'da virüsten en fazla etkilenen ikinci ülke oldu. Vaka sayısı 677'ye yükseldi. İtalya'da koronavirüs sebebiyle son 24 saatte 427 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki ölü sayısı 3405 olarak kayıtlara geçti. Bu sayının, Çin'de virüs nedeniyle ölenlerin sayısını geçtiği belirtildi.

- 21 Mart 2020 Cumartesi günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 12, İstanbul'da 14, İzmir ve Antalya'da 20 derece olacak.

- 20 Mart 2020 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %2.09 artarak 86.974, Dolar %0.45 azalarak 6.5149, Euro %0.29 azalarak 6.9811, Altın %1.60 artarak 314.99, Petrol %2.81 artarak 29.27, Bono %11.00 azalarak 10.84'den işlem gördü.
OGÜNhaber