20 Temmuz 2020 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri...

Haber Turu 20 Temmuz 2020 Pazartesi

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 46'ncı yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarına seslendi. Erdoğan; Türkiye'nin 46 yıl önce olduğu gibi bugün de Kıbrıs Türk'ünün huzurunun güvencesi olduğunu belirterek,"Ada'da hakça ve kalıcı bir çözüme varılması ancak Kıbrıs Türkü'nün eşit statüsünün kabulüyle mümkündür." dedi.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 19 Temmuz Türkiye günlük koronavirüs tablosu yayımlandı. Tabloya göre, ülkede 924 yeni vaka daha tespit edilirken, can kaybı ise 16 kişi daha artarak toplam 5.491'e yükseldi.

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye ziyareti gerçekleştiren Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı, Milli Savunma Bakanlığında düzenlenen askeri törenle karşıladı. Konuk bakan Başağa'nın Şeref Defteri'ni imzalamasının ardından iki bakan baş başa görüşme gerçekleştirdi.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 46. yıl dönümü kapsamında Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda geçit töreni düzenlendi. Törende konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Şehitlerimiz, Kıbrıs Türk halkı ilelebet var olsun diye canlarını verdi" ifadelerini kullandı.

- Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanlarını bir araya getiren AB Liderler Zirvesi toplantıları Brüksel’de fiziksel katılımla gerçekleştiriliyor. Cuma ve Cumartesi günleri 2 gün olarak planlanan toplantılar, liderlerin anlaşma sağlayamaması nedeniyle dördüncü güne uzadı.

- Van Gölü'nde kaçak göçmenleri taşırken batan ve Çarpanak Adası açıklarında 106.5 metre derinlikte tespit edilen tekneden, 1 cesedin daha çıkarılmasıyla hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı 60’a yükseldi.

- Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren akaryakıt özel ekibi ve Sahil Güvenlik Komutanlığının iş birliğiyle Bodrum’da bir tankerde 121 ton kaçak akaryakıt satıldığı tespit edildi. Denetim sonrasında sorumlular hakkında yasal işlem başlatılırken, izinsiz tadilat nedeniyle emniyetli seyre elverişli olmayan tanker Sahil Güvenlik Komutanlığınca seyirden men edildi.

- İçişleri Bakanlığı, Hakkari‘de “Yıldırım-2 Cilo" operasyonunun başlatıldığını duyurdu. Operasyon kapsamında tespit edilen bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik gece saatlerinde gerçekleştirilen hava destekli operasyonda, 3 teröristin silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiği bildirildi.

- Dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs salgını sırasında Güney Asya ülkeleri, sel felaketi ile boğuşuyor. Bangladeş, Hindistan, ve Nepal'de en az 221 kişi hayatını kaybetti. Sel felaketinin yaşandığı bölgelerde vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kalırken, selin vurduğu bölgelerden kaçamayan milyonlarca yerli vatandaş ise evlerinde mahsur kaldı.

- Yemen’in Taiz şehrinde yerel çeteler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Taiz’ın merkezinde yaşanan çatışmalar sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı. Çatışma sırasında çevrede bulunan araçlar alev aldı. Polis olayın ardından kaçan çete üyelerini arıyor.

- Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Kovid-19 tespit edilen kişi sayısı, dünya genelinde 14 milyon 647 bin 584’e ulaştı. Virüs nedeniyle 608 bin 987 kişi öldü, virüs saptanan 8 milyon 737 bin 852 kişi tekrar sağlığına kavuştu. En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ülke ABD'de, 3 milyon 898 bin 550 kişide Kovid-19 tespit edilirken salgın nedeniyle 143 bin 289 kişi hayatını kaybetti.

- 20 Temmuz 2020 Pazartesi günü borsa piyasaları; BIST %0.76 artarak 119.693, Dolar %0.04 artarak 6.8586, Euro %0.27 artarak 7.8604, Altın %0.15 artarak 399.70, Petrol %0.79 azalarak 42.80, Bono sabit değerinde kalarak 10.22'den işlem gördü.

- 21 Temmuz 2020 Salı günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara'da 32, İstanbul'da 29, İzmir'de 34, Antalya'da 40 derece olacak.
OGÜNhaber