21 Ocak Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 21 Ocak 2020 Salı

-Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin aylardır üzerinde çalıştığı infaz düzenlemesinin taslak metni ortaya çıktı. Henüz teklif halini almayan düzenleme ile çok sayıda suç infaz düzenlemesi kapsamına alınmayacak. Kapsam dışı tutulan suçlar şöyle sıralandı: "Terör suçları, örgütlü terör suçları, kasten adam öldürme, cinsel istismar, kadına ve çocuğa şiddet, soykırım suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, insan üzerinde deney suçu, organ ve doku ticareti, reşit olmayana cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı suçu, devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya veya devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya veya devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik fiiller, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs, TCK'nın 76'ncı maddesinde düzenlenen (Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişi hürriyetinden yoksun kılma, bilimsel deneylere tabi kılma, zorla hamile bırakma, zorla fuhşa sevk etme) suçların tamamı her türlü eziyet, işkence, Atatürk aleyhine işlenen suçlar ve Orman Kanunu'na aykırı suçlar."

-Ekonomi yönetiminin rakamlarla oynadığını söyleyen Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Yetmiyor tek seferlik vuruşlarla vergi çıkararak para toplamaya çalışıyorlar" dedi.

-İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, dernek adlarında olduğu gibi sendika adlarında da 'şehit' ve 'gazi' kelimelerinin kullanılabilmesi için izin alınmasını istedi.

-Türk Harb-İş Sendikası Adana Şube Başkanı Erdal Akalın, Amerikalı şirketin İncirlik Hava Üssü’nde çalışan 424 Türk işçinin çıkış işlemini başlattığını belirterek, “Amerika, Irak, Suriye ve Türkiye’den çekilmek istiyor bu nedenle de şirket işçi azaltıyor” dedi.

-Ankara'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığı belirlenen 21 kişiden 13'ü, gözaltına alındı.

-Kocaeli'de haklarında soruşturma yürütülen terör örgütü DEAŞ'ın sözde emirinin eşinin de aralarında bulunduğu 4 kadın, Suriye üzerinden Türkiye'ye giriş yaptıklarının tespit edilmesi üzerine Hatay'da gözaltına alındı.

-FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda yaşananlara ilişkin yeni güvenlik kamerası kaydı ortaya çıktı. Görüntülerde, darbecilerin akşam saatlerinde toplanmaya başladığı ve bir süre sonra görev dağılımı yaptıkları görülüyor.

-ABD ile Türkiye arasında kriz yaratan S-400 hava savunma sistemi ile ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı... Rus haber ajansı TASS'a konuşan diplomatik kaynaklar Rusya'nın Türkiye'ye 120 adet karadan havaya güdümlü füze teslim ettiğini ve 2 adet S-400 bataryası verdiğini aktardı. Rusların daha önce "kısmen verilebilir" dediği teknolojinin Türkiye'ye aktarılmayacağı belirtildi.

-Somali'de üç gün önce Türk inşaat şirketi çalışanlarını hedef alan bombalı saldırıda yaralanan Türk vatandaşlarını ülkeye getirmek için harekete geçildi. Türkiye yaralılar için askeri uçak gönderirken, o anlar uluslarası ajanslar tarafından görüntülendi.

-İran'da milletvekili Ahmed Hamzeh, ABD Başkanı Donald Trump'ın başına ödül koydu. Reuters'ın yaptığı habere göre Hamzeh, Trump'ı öldürene 3 milyon dolar vereceklerini söyledi.

-Salgın hastalıkla boğuşan Çin'den korkutan açıklama geldi... Bu ay sonunda kutlanacak "Çin yeni yılı" dolayısıyla milyonlarca kişinin seyahat edeceği ülkede son birkaç haftada artan zatürre salgınının insandan insana bulaşabildiği açıklandı. Daha önce bu virüsün sadece hayvanlardan insana bulaştığını açıklayan yetkililer birkaç haftada 6 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü, birkaç gün içerisinde salgının diğer ülkelere de sıçrama riskinin olduğunu açıkladı.

-Ay bir kez daha pek çok uzay ajansının gündeminde. Ancak bu kez hedef Ay'a gidip dönmekten ziyade orada kalıcı olmak.Ay'da bir koloni kurulduğunda gezegenimizin tek uydusunda 'nasıl seyahat edeceğiz?' sorusunun yanıtı Japonya merkezli otomobil üreticisinden geldi.Ay için tasarlanan araçlar görücüye çıktı ve Japonya merkezli şirket Ay’da kullanılabilecek konsept modellerini tanıttı.

- 21 Ocak 2020 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.04 artarak 122.667, Dolar %0.16 artarak 5.9279, Euro %0.25 artarak 6.5860, Altın % 0.40 azalarak 296.53, Petrol %1.66 azalarak 64.12, Bono %0.68 artarak 10.30'dan işlem gördü.

- 22 Ocak 2020 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 4, İstanbul 7, İzmir 12, Antalya 16, Edirne 9, Bursa 9, Kastamonu 4, Sivas 1, Trabzon 8, Erzurum -4, Van -1, Diyarbakır 8, Hatay 13, derece olacak.

OGÜNhaber