23 Ağustos 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 23 Ağustos 2019 Cuma

- Ülkemizin dört bir yanından her gün  kadın cinayeti haberleri gelmeye devam ediyor. Emine Bulut isimli bir anne , bu kez Kırıkkale'den 'Ölmek İstemiyorum''diye feryad etti ve ne yazık ki sesini yine kimse duymadı! 
Bir restaurantta eski eşi Fedai Baran ile bir araya gelen Emine Bulut’un yanında 10 yaşındaki kızı da vardı. Eski eşler arasında, çocuklarının velayeti konusunda tartışma çıktı. Fedai Baran eski eşini gözü dönmüş bir şekilde defalarca bıçakladı ve boğazını kesti. Kızının gözü önünde kanlar içinde kalan Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” feryadı yürekleri dağladı, talihsiz kız ise “anne ne olur” ölme diyerek çaresizce annesine seslendi. Katil Fedai Baran, taksi ile olay yerinden kaçtı. Emine Bulut, hastaneye kaldırıldı fakat kurtarılamadı.Bulut'u bıçaklayan Fedai Baran ise  yakalanarak tutuklandı. Geriye ise çok geç duyduğumuz, bir kadının ve kızının feryadının görüntüleri kaldı…

Türkiye'nin konuştuğu bu korkunç olayla ilgili;  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Çocuğumuzun ve ailenin durumu olayın yaşandığı andan itibaren ekiplerimizce 7/24 takip edilmektedir." denildi..

- Emine Bulut'un son görüntüleri kadın cinayetlerinin korkunç yüzünü bir kez daha ortaya serdi ve yaşanan dehşeti kınayan mesajlar yayınlandı.  İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu; twiter üzerinden bir mesaj yayınladı ve ''Ölmek istemiyorum” Bugüne kadar cinayete kurban giden tüm kadınların çığlığıydı aslında.“Anne lütfen ölme”Öksüz kalan tüm evlatların gözyaşları,EmineBulut'u erkek şiddeti nedeniyle kaybettik. Şiddetle mücadelede kadın ve çocukların yanındayız, olmaya devam edeceğiz.'' dedi.  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, ''Bir annenin çaresizliği ve evladının gözlerindeki korkunun tarifi mümkün değil.Kadına yönelik cinayetleri durdurmak zorundayız. Katilin bir an önce gerekli cezayı almasını diliyorum.'' ifadelerini kullandı. Galatasaray ve beşiktaş spor klüplerinden de olayı ve kadın cinayetlerini kınayan açıklamalar yayınlandı. 

- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.Erdoğan ile Putin görüşmesi, Suriye’de Türkiye’ye ait askeri gözlem noktalarından birinin rejim güçlerince abluka altına alındığı yolundaki haberlerin yayılmasının hemen ardından geldi.

- Kuru üzüm rekolte açıklaması için Manisa'da bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, dünya devi otomobil firması Volkswagen'in yatırım için Manisa'yı seçtiğini ifade ederek, Volkswagen firmasının yatırımı için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Manisa'da çalışmalara başladığını da sözlerine ekledi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir'de yaptığı konuşmada bayrak polemiğine ilişkin söylemde bulundu. Kılıçdaroğlu, "Atatürk'ün kurucusu olduğu bir partinin liderine bunu söylemezsin" dedi. Kılıçdaroğlu sözlerini noktalarken de "Bize oy versin vermesin bütün vatandaşlarıma sesleniyorum. Türkiye çok yakında daha güzel bir yolun başında yürüyecek." diye konuştu.

- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, 26 Ağustos'ta gerçekleşecek Malazgirt Zaferi kutlamaları öncesi partisinin il başkanlıklarına genelge gönderdi. Genelgede, kutlamalar çerçevesinde parti bayrağı yerine sadece Türk bayrağı taşınması ve siyasi sloganların atılmaması istendi.

- AKP'den ayrıldıktan sonra yeni parti kuruluşu için çalışmalara hız veren Ali Babacan'ın partisinin kuruluş tarihi Babacan'ın ekibinde yer alan bir siyasi BBC Türkçe'ye anlattı ve partinin kuruluşu için, "Kasım sonu, Aralık başı gibi, yani 2019 bitmeden bu işin ete kemiğe bürünmesi, partinin tüzel kişilik kazandırılması isteniyor" bilgisini verdi.

- İzmir'de günlerce devam eden ve yüzlerce hektarlık ormanı yok eden yangın sonrası gündeme gelen Türk Hava Kurumu'na (THK) ait yangın söndürme uçakları bugün uçuş yaparak tatbikat yaptı. Bakan Pakdemirli'nin dün yangın söndürme uçakları hakkında 'motorları yok, uçmaz' açıklamasının ardından THK'dan bir açıklama henüz gelmedi ancak dün uçakların çalışır durumda görüntüleri yayınlandı. Bugün de aynı uçaklar tatbikate çıkıp başarılı bir şekilde söndürme çalışması yaptı.

- Adana’da 4 dönem Büyükşehir belediye Başkanlığı yapan ve 5. Dönem seçildikten hemen sonra görevinden uzaklaştırılan Aytaç Durak, İçişleri Bakanlığı'na 200 bin TL Hak İhlali Tazminat Davası açabilmek için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 31 Mart seçimlerinin hemen ardından mazbatasını almadan yaptığı ve iktidarın tepkisine neden olan Anıtkabir ziyareti sırasında Anıtkabir komutanı olan Albay Cüneyt Rakunt’un, haziran ayı atamalarında görevinden alındığı ve Genelkurmay Karargâhı’nda görevlendirildiği öğrenildi. CHP’li Çakırözer, “Anlaşılan Rakunt’a ikazla yetinilmemiş. İstanbul yenilgisinin faturası Anıtkabir komutanına mı çıkarılmak istenmektedir” dedi.

- 20 Ağustos’ta gece saatlerinde polis ekipleri tarafından evi basılarak gözaltına alınan edebiyatçı, doktor Ayşegül Tözeren bugün savcılık ifadesi için Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Tözeren, ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

- Ankara'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli 34 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerden 21'i, 17 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alındı. Ayrıca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün kapatılan eğitim kurumlarında çalışan 52 kişi hakkında gözaltı kararı verildi, 36 şüpheli yakalandı.

- Washington-Ankara hattında S-400 krizi sürüyor... Amerikan yayın kuruluşu CNN, ABD'nin Türkiye'ye yaptığı Patriot hava savunma sistemi teklifini resmen geri çektiğini duyurdu.

- ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildikten sonra yaptığı denemelerin ardından Rusya'dan flaş bir yanıt geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri ve Savunma bakanlıklarına olası tehditleri analiz etmeleri çağrısı yaparken, orduya da gerekli karşılıkların verilmesi için hazır olun emri verdi.

- Pakistan Başbakanı İmran Han, "Dünya Hindistan işgali altındaki Keşmir'de yaklaşmakta olan soykırımın önlenmesi için harekete geçmeli" dedi.

- Türkiye doğal afet riski taşıyan ülkeler arasında 112’nci sırada yer aldı.Doğal afetin medyaya yansımaları incelendiğinde ise 2019 yılı başından itibaren bu başlık altında 8 bin 167 basın haberinin yayınlandığı belirlendi. 

- 23 Ağustos 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.68 artarak 96.041, Dolar %0.01 artarak 5.7707, Euro %0.18 azalarak 6.3884, Altın %0.37 artarak 278.98, Petrol %2.55 azalarak 58.39, Bono sabit değerinde kalarak 16.18 den işlem gördü.

- 24 Ağustos  2019 Cumartesi  günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 32,İzmir 38,  Antalya 36derece olacak. 
OGÜNhaber