23 Aralık 2019 Pazartesi Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 23 Aralık 2019 Pazartesi

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İktidara gelince Kanal İstanbul projesini iptal edeceğiz" sözlerini yorumlayarak "Ya sen zaten iktidara gelemeyeceksin ki..." dedi.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, il emniyet müdürlerine hitaben, "Çok yakın bir zaman dilimi içinde içerinizdeki arkadaşlardan Avrupa'dan başta Almanya olmak üzere sizden destek ve yardım isteyecekler. 'Gelin, bizi bu PKK teröründen, FETÖ anlayışından, milletimizi huzursuz hale getirmek isteyen bunlardan kurtarın' diyecekler." ifadelerini kullandı.

-CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a tam destek verdi. Kılıçdaroğlu, Ankara’daki Togo Kuleleri inşaatının mühürlenmesinin ardından CHP’nin eski milletvekili Sinan Aygün’ün ortaya attığı rüşvet iddialarını değerlendirdi. Belediye Bakanı Mansur Yavaş’a sahip çıkan Kılıçdaroğlu, “Rantla mücadele gerekiyor. Mansur Bey de bunu yapıyor” dedi.

-Eski CHP vekili Sinan Aygün’ün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Meclis Üyeleri Berkay Gökçınar ile Haydar Demir'i kastederek, “rüşvet istediler” iddiasına, CHP’li Belediye Meclis Üyelerinden sert yanıt geldi. Gökçınar ve Demir, Sinan Aygün’ün “iftira” attığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Mansur Yavaş da bugün, Aygün hakkında suç duyurusunda bulundu.

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu,

 'Kanal İstanbul işbirliği protokolü'nden çekildiklerini açıkladı. İmamoğlu bugün itibari ile bakanlıklara konuyla ilgili yazı gönderildiğini söyledi. İmamoğlu konuşmasında  "Her inanca adil davranan birmekanizma kuramamışsanız, adil bir kentten asla ama asla bahsedemezsiniz. Bu nedenle önemli bir adım daha atıyoruz. Cemevlerinin statüsünü ocak ayında İBB Meclisi'ne getiriyoruz.İstanbul'un tamamında cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması için adımlarımızı atıyoruz' açıklamasında bulundu.

-75 milyar liralık yatırım maliyeti ile tartışma konusu olan Kanal İstanbul projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu açıklandı. Rapora göre; kanal güzergahı boyunca toplamda 21 takım, 44 familyaya ait 124 kuş türü tespit edildi.Raporda tespit edilen kuş türlerinden bazılarının proje alanının belli kesimlerini kışlama alanı, üreme alanı ve konaklama alanı olarak kullandığı belirtilerek “Proje faaliyetinin kuşlar üzerine olacak en büyük etkisinin habitat kaybı olacağı düşünülmektedir.denildi.

-Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde öğrencilerle buluşan, Eski TBMM Başkanı ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, kredi affı sorusunu soran öğrenciye, "Koltuk elden gitti. Benim hükümetin bir üyesi olduğumu mu zannediyorsun” şeklinde yanıt verdi.

-MHP Urla İlçe Başkanı İsmail Taşoku, İzmir'in Buca ilçesinde uğradığı silahlı saldırıda ağır yaralandı.Motosikletli saldırgan, suç aleti tabancayı atarak kaçtı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.Taşoku’nun hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

-Antalya'da, yerel seçimden 2 gün önce ortaya çıkan, eski Büyükşehir Belediyesi Başkanı AK Parti'li Menderes Türel'in eşi Ebru Türel'e ait ses kaydıyla ilgili iddianame hazırlandı. Soruşturma kapsamında, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in oğlu Mustafa Gökhan Böcek ve yeğeni Cemil Böcek'in de aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

-DİYARBAKIR'da, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen 61 aile, HDP il binası önündeki oturma eylemini 112'nci günde de sürdürdü. Ağrı Anadolu Lisesi 2'nci sınıf öğrencisiyken 2014 yılında terör örgütü tarafından kaçırılan kızı Çiğdem (21) için oturma eylemini sürdüren Yasin Kaya, "Kızım Türkçe öğretmeni olacaktı, çocukları eğitecekti, hayalini yıktılar" dedi.

-PKK'nın patlayıcı sevk ağı çökertildi; Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 371 kilo 475 gram patlayıcı ele geçilirdi. Tutuklu zanlılar arasında yer alan baba-oğlun üç yıl önce 39'u polis, 47 kişi şehit olduğu Beşiktaş saldırısı için İstanbul'a patlayıcı madde getirdikleri ortaya çıktı.

-Ordu'da, 20 yaşındaki Ceren Özdemir'i bıçaklayarak öldüren,Özgür Arduç'un yargılanmasına bugün başlandı. Mahkeme başkanı ilk olarak Arduç'a cinayeti neden işlediğini sorarken; Arduç, 'Çocukluğumda 2 kez tecavüze uğradım. Akli dengem yerinde değil. Beni çıkarmayın, ben çıkınca yine öldürürüm, beni tedavi ettirin' diyerek yanıt verdi. Davada sanık Özgür Arduç'un Adli Tıp Kurumu'na sevkine karar verildi, duruşma 20 Ocak 2020'ye ertelendi.

-Trabzon'un turizm merkezlerinden Uzungöl'de imar barışına aykırı kaçak yapıların yıkımına başlandı. Yıkım ekiplerini engellemek isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sabaha karşı kaçak yapılara ilk kepçe vuruldu.

-İzmir'in Menemen ilçesinde 89 yıl önce gericiler tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve arkadaşları, düzenlenen törenle anıldı. Yüzlerce İzmirli, Yıldıztepe'de bulunan şehitliğe gelerek, törene katıldı. Ardından şehitler için dualar okundu.

-Uluslararası ajansların geçtiği son dakika haberine göre Suudi Arabistan'da mahkeme, Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 5 kişiye idam cezası verdi. Suikast timinin başındaki Suud el Kahtani başsavcılık tarafından aklanırken, Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asir serbest bırakıldı. Öte yandan, Suudi Arabistan'ın eski İstanbul Başkonsolosu Muhammed el Uteybi'ye de suçlama yöneltilmedi.

-Türkiye ile Libya arasındaki yakınlaşmaya karşı bir hamle yapan Yunanistan dün Libya'da meşru olmayan Hafter ve sözde yönetiminin temsilcileriyle "resmi temasta" bulundu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Bingazi kentindeki sözde yönetimle görüştü. Dendias, Libya'nın meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) Türkiye ile "mutabakat zaptı imzalama hakkının bulunmadığı''nı öne sürdü.

-Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve İsrail Doğu Akdeniz'de enerji alanında işbirliğini güçlendirmek amacıyla EastMed doğal gaz boru hattının inşası için 2 Ocak'ta anlaşma imzalayacaklarını ilan etti.

-Yunanistan'ın Selanik kentinde kimliği belirlenemeyen saldırganlar Türk konsolosluğu çalışanlarından birine ait aracı ateşe verdi.

-Almanya'nın Duisburg kentinde bir camiye, domuz fotoğrafı bulunan ve hakaret içerikli ifadeler yer alan mektup gönderildi. Münih’ten posta yoluyla gönderilen mektuptaki gönderici ismi ve adresinin sahte olduğu tahmin ediliyor. Posta kutusundan cami derneği yöneticilerince alınan mektubun, yarın polise intikal ettirileceği belirtildi

-ABD ordusunda pilot olarak görev yaptığı sırada kaydettiği UFO görüntüleriyle gündeme oturan Chad Underwood, 15 yıl sonra çarpıcı açıklamalarda bulundu. Underwood, söz konusu videodaki cisim için "Fizik kanunlarını ihlal ediyordu" dedi.lk kez 2017’de halkın erişimine açılan video görüntülerinin gerçekliği en sonunda bu yılın başlarında Pentagon tarafından doğrulandı. Yetkililer kaydedilen bu nesnenin ne olduğu hakkında hala bir fikirlerinin olmadığını ifade etti. Hava olayları, insan yapımı araç ve kuş ihtimallerinin hepsi elendi.

23 Aralık 2019 Pazartesi günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.67 artarak 111.921, Dolar %0.08 artarak 5.9453, Euro %0.20 artarak 6.5950, Altın %0.49 artarak 283.62, Petrol %0.08 artarak 66.19, Bono %0.58 azalarak 11.90'dan işlem gördü.

24 Aralık 2019 Salı günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 9, İstanbul 11, İzmir 14, Antalya 16, Edirne 10, Bursa 12, Kastamonu 6, Sivas 5, Trabzon 17, Erzurum 4, Van 7, Diyarbakır 11, Hatay 9, derece olacak.

OGÜNhaber