23 Mayıs 2019 Perşembe, Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 23 Mayıs 2019 Perşembe

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı Toplantısı'nda konuştu. ''İlme sevdalıysanız ilmin, ilim adamlarının önünü açacaksınız. Biz bunu yaptık.
Önümüzdeki dönemde ülkemizi tüm bilim insanları için cazibe merkezi haline getireceğiz.'' dedi.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, YSK'nin dün gerekçeli kararını açıklamasının ardından 'çaldılar' iddialarına ilişkin Binali Yıldırım'ın yaptığı açıklamayı yineleyerek 'Bir takım aklı evveller diyorlar ki, YSK kararında çalmayı söylemedi. Tam da söyledi. Hukuk diliyle söyledi' dedi.

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak piyasaların merakla beklediği İVME Finansman Paketi'ne ilişkin detayları açıkladı. Bakan Albayrak tarafından açıklanan bu paketle birlikte cari açık düşecek, katma değerli ve teknolojik üretim yapanların teşvik edilmesi sağlanacak.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Siyasi ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Kazım Seccadpur ile bir araya geldi.
İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, “İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Siyasi ve Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü Başkanı Kazım Seccadpur ile ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ve ortak meydan okumaları ele aldık.” ifadelerini kullandı.

-Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD temsilciler meclisi dış ilişkiler komitesinde kabul edilen 'ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi' için endişeye mahal olmadığını belirtti.

-Yeni Askerlik sistemiyle ilgili kanun teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Sistemle ilgili açıklama yapan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren askerlik süresinin 6 ayını dolduranlar terhis olabilecek." dedi

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek YSK'nın gerekçeli kararını eleştirdi, Erkek 7 üyenin iptal kararını hukuken vahim olarak niteleyerek '38 sayfalık muhalefet şerhinde tam bir hukuk dersi var. YSK'nın 7 üyesi bu kararla kendilerini imha ettiler." diye konuştu.Erkek açıklamasında ,''Bizim kanunumuzda sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmaması nedeniyle sandık iradesinin yok sayılmasına ilişkin bir hüküm yoktur, nasıl iptal ediyorsunuz seçimi bunlara yanıt verememişler, hani 4 oydan 1’ini neden iptal ediyorsunuz bunu da açıklayamamışlar. ''ifadelerini kullandı.

-TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, bankacılık sektöründe sorunlu olma potansiyeli olan kredilerin belirlenmesinin, sınıflandırılmasının ve duruma özel çözümler üretilmesinin gerektiği söyledi. Bu kredileri bankaların bilançolarının dışına çıkaracak mekanizmaların tasarlanmasının bankacılık sektörünün ekonomiye taze kredi sağlayabilmesi açısından son derece önemli olduğunu belirten Kaslowski, "Bugün en acil ihtiyacımız biriken risklerimizi azaltmak” dedi.

-Elazığ'ın Arıcak ilçesi kırsalında güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyonda 2 terörist etkisiz hale getirildi.

-Balıkesir’de polis ekipleri Adnan Oktar Organize Suç Örgütüne yönelik operasyon düzenledi. Polisin Balıkesir geneli yaptığı operasyonlarda 4 kişi yakalanırken, çok sayıda Adnan Oktar kitabı ele geçirildi.

-Bayburt'ta uçurumdan düşerek kaybolan AA muhabiri Abdülkadir Nişancı'nın arama çalışmalarından bugün gelen habere göre;muhabirin cansız bedeni  dere yatağında bulundu.

-Aydın yolunda, otomobillerine arkadan çarptığı 3 kişinin ölümüne neden olan ve yargılandığı davada 13 yıl 4 ay hapis cezası alan, ‘Behzat Ç.’ dizisinin senaristi ve yazar Emrah Serbes’e verilen cezayı onadı.

-ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu, 10 Mayıs’ta sunulan ve Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alması halinde F-35 programından çıkarılması çağrısı yapan karar tasarısını kabul etti. Türkiye’ye S-400 silah sistemi alımını iptal etmesi çağrısı yapıldı.

-ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Kongrede katıldığı oturumda, "Başkan Donald Trump, YPG ve PKK arasındaki siyasi bağın farkında. Türkler ve yerel ortaklarımızla güvenli bölge oluşturulması için çalışıyoruz." dedi.

-The Times gazetesi, İngiltere Başbakanı Theresa May'in yarın istifa etmesi beklendiğini ileri sürdü. Başbakan May, Avam Kamarasında daha önce 3 kez reddedilen Brexit anlaşmasını haziran başında yeniden milletvekillerinin oyuna sunacağını açıklamıştı. -İngiliz basını bugün ayrıca, 'arka koltuktaki gözyaşları' manşetleriyle Theresa May'e yer verdi.

-ABD Savunma Bakanlığı, yıllardır gizlenen özel bir araştırma programını ilk defa itiraf etti. Pentagon, "Gelişmiş Uzay Tehdidi Tespit Programı" adı altında yıllardır UFO'ları incelediğini açıkladı.

-İzmir'in Bayraklı ilçesinde, Rıza Tosun (47), evde annesi Sevdiye Tosun'u (79) kablo ile boğarak öldürdükten sonra çok sayıda ilaç içip, bileklerini ve boynunu keserek intihara kalkıştı. Yaralanan Tosun, hastanede tedaviye alındı.

-Muğla'nın Milas ilçesinde bir kişi, eşiyle ilişkisi olduğunu iddia ettiği kişiyi av tüfeğiyle öldürdü. Şüpheli C.K. olay yerine gelen polis ekiplerine, "Ben de sizi bekliyordum" diyerek teslim oldu.

-Eyüpsultan’da bir inşaatta 9 yaşındaki İhsan Baran Geldi’nin çukura düşerek hayatını kaybetmesi ile ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alınan müteahhit Emrah D. tutuklandı.

-23 Mayıs Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.77 artarak 84.317, Dolar %0.70 artarak 6.1359, Euro %0.67 artarak 6.8496,  Altın %1.00 artarak 252.04, Petrol %1.66 azalarak 69.81,Bono %0.78 artarak 25,92 den işlem gördü.

-24 Mayıs 2019 Cuma  günü bazı illerimizde en yüksek hava sıcaklıkları ; Ankara ve  İzmir 28 ,Antalya 27, İstanbul 23 derece olacak.
OGÜNhaber