24 Aralık 2019 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 24 Aralık 2019 Salı

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir. Görüşmede, Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alınmıştır" denildi.

-Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu. Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'protokolden çekiliyoruz' açıklamasıyla ilgili, "ÇED sürecini tamamladık. 10 gün süreyle askıya bıraktık. 10 gün sonunda olumlu ya da olumsuz taleplere göre değerlendireceğiz. İBB protokolden çekildiğini belirtmektedir ancak Meclis kararı olmadan tek taraflı çekilme hakkı yok" dedi.

-Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Barış Pınarı Bölgesi'nin batısında ve doğusunda kalan kesimlerde hala teröristlerin olduğunu söyleyerek, "Arkadaşlarımız gece-gündüz takip ediyorlar. Şu anda bir heyetimiz Moskova'da, onlar bu konuları görüşüyorlar. Diğer taraftan arazide general, albay düzeyinde çeşitli temaslarımız var" dedi.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Kanal İstanbul projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Kanal İstanbul'dan rahatsızlık duyanların şuursuz ve gayri milli olduğunu söyledi.

-Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi Çalıştayı'nda konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, vatandaşın, bu şehrin sahibi olduğunu yüreğinden hissetmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşların yaşadıkları şehrin, ülkenin sahibi olduğunu unutması halinde yöneticilerin de sahip oldukları değerleri ve yönlerini kaybedeceğini ifade eden İmamoğlu, "Kibir, israf gibi birtakım hususlar, gerçekten toplumu tehdit ediyor." dedi

-CHP'li Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çin’in Panjin kenti ile kardeş şehir ilişkisini askıya aldı. Salman buna gerekçe olarak Doğu Türkistan'da yaşananları gösterdi.

-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek, Eruh ilçesinde darp sonucu yaralandı. Bilek'in, ilçe merkezindeki 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda, aralarında bir konuda anlaşmazlık bulunduğu öğrenilen, kimlikleri henüz belirlenemeyen kişilerce darp edildiği öğrenildi.

-Aydın'da MHP Nazilli İlçe Başkanı Cüneyt Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleri, görevlerinden istifa etti. Korkmaz, MHP Genel Merkezi tarafından partinin Aydın İl Başkanlığı görevine atanan Nazilli eski Belediye Başkanı Haluk Alıcık'a yeni görevinde başarı dileyip, istifalarının nedenini yeni yönetimin önünü açmak olarak açıkladı.

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve babası Hasan İmamoğlu aleyhine, "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ertelendi. Duruşmaya katılan 3 şikayetçi, "Şikayetimizden vazgeçtik" dedi.

-Gezi Parkı davası kapsamında 784 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ve 15 sanığın yargılandığı davanın 4. duruşması  bugün Silivri'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme Kavala'nın tutukluluğunun devamına karar verdi.

-Kastamonu'nun İnebolu ve Küre ilçeleri sınırlarındaki Küre çayına yapılması planlanan HES projesine onay veren ÇED raporu, köylülerin açtığı davayla iptal edildi. İdari Mahkeme itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi.

-İstanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen FETÖ operasyonunda, haklarında gözaltı kararı bulunan 8'i muvazzaf 54 askerden 34'ü yakalandı.

-Fas'tan Türkiye'ye, midelerinde 400 kapsül içinde 3 kilo 400 gram marok (Fas esrarı) getirdikleri belirlenen dört kişi Antalya Havalimanı'nda gözaltına alındı.

-Çekmeköy'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği İETT otobüsü yoldan çıkarak yan yattı. Kazada 14 kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla hastanelere kaldırıldı. Tedavi altına alınan yaralılardan biri hayatını kaybetti. Kaza sebebiyle Şile Otoyolu Ümraniye istikameti trafiğe kapandı. Yolda uzun araç kuyrukları oluştu.

-Esad rejiminin İdlib'in güneydoğusuna saldırılarını artırmasının ardından evlerini terk etmeye zorlanan 120 bini aşkın Suriyeli eşyalarını da taşıdıkları uzun araç konvoylarıyla Türkiye sınırına geldi. Suriyeliler Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları sonrasında terörden arındırılan bölgelere yerleşti.

-Washington Post gazetesi, yazarları Cemal Kaşıkçı davasının karara bağlanmasıyla ilgili bir yazı yayımladı. Gazete Yayın Kurulu, "Suudi Arabistan, Kaşıkçı cinayetinde, adaletle utanmasızca alay eden bir karar aldı" ifadesini kullandı.

-Rusya’nın Habarovsk bölgesinde beşinci nesil savaş uçağı test uçuşu sırasında düştü. Ankara'nın satın alma planları yaptığı aynı model  uçağı geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan da Rus lider Putin ile birlikte yakından incelemişti.

-Batı Afrika ülkesi Nijerya açıklarında bir petrol tankerinin korsanlar tarafından saldırıya uğraması sonrası kaçırılan biri Türk 19 kişilik mürettebat kurtarıldı.

-Yerli otomobilin tanıtımı için geri sayım sürüyor. Cuma günü tanıtılacak yerli otomobillle ilgili her gün saat 14.30'da bir ayrıntı belli olacak. Bugün yerli otomobille ilgili bir ayrıntı daha belli oldu.Türkiye'nin Otomobili Girişimi Grubu'nun resmi Twitter sayfası "Türkiye’nin Otomobili"nde  yayımlanan fotoğrafta karanlık bir ortamda otomobilin aynalarının görüntüsünü paylaştı.

24 Aralık 2019 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.88 artarak 113.159, Dolar %0.03 azalarak 5.9475, Euro %0.20 azalarak 6.5920, Altın %0.28 artarak 284.99, Petrol %0.38 artarak 66.64, Bono %0.08 azalarak 11.89'dan işlem gördü.

25 Aralık 2019 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 10, İzmir 13, Antalya 16, Edirne 8, Bursa 9, Kastamonu 5, Sivas 4, Trabzon 17, Erzurum 4, Van 6, Diyarbakır 11, Hatay 9, derece olacak.

OGÜNhaber