24 Ocak 2020 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 24 Ocak 2020 Cuma

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi'nin yeni binalarının açılış törenine katıldı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Merkel'e Paşabahçe tarafından özel olarak üretilen sırçalı saray aynası ile miğfer hediye etti. Ardından  Türk-Alman Üniversitesi açılışında konuşan Erdoğan, 'Son birkaç haftadır yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur. Bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir' dedi.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nca düzenlenen değerlendirme toplantısında konuştu. Soylu, "Zeytin Dalı Harekâtı'nı yapmasaydık Afrin, PKK tarafından dünyanın en büyük uyuşturucu merkezi haline getiriliyordu" dedi.

-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, trafiğe de çıkabilen elektrikli hizmet araçları Pilotcar'ı Intercity İstanbul Park Formula 1 pistinde kullandı. Pilotcar’ın trafiğe çıkış izinli ve plakalı aracını kullanan Bakan Varank, “Kendi alanında başarıya ulaşan böyle firmaları gündeme getirmek istiyoruz” dedi.

-Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yeni başkanı Muharrem Akkaya oldu.Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Üyesi olan Muharrem Akkaya, 24 Ocak 2023’e kadar YSK Başkanı olarak görev yapacak.Muharrem Akkaya görevi Sadi Güven’den devralacak.

-CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, yenilenen basın kartı başvurularının bir yıldır bekletildiğini, gazetecilerin ellerindeki mevcut basın kartlarının da gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini açıkladı.

-İstanbul’da cadde ve sokaklar da otopark işletmeciliği yapan İBB’nin iştiraki İSPARK’ın vatandaşlardan 4 kat fazla ücret aldığı ortaya çıktı.Sayıştay'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2018 yılı denetim raporunda çarpıcı bulgular yer aldı.

-Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), başörtülü anne ve başı açık anne çizimleri nedeniyle tepki çeken 'Psikososyal Önleyici Destek Programı' kitabıyla ilgili açıklama yayınladı. Bakanlık, "algı operasyonu" yapıldığını savundu, fakat soruşturma başlatıldığını açıkladı.

-Askerlik yerleri MSB'nin duyurusuyla birlikte erişime açıldı. 2000/1 celp dönemi ile askerlik görevini yerine getirecek olan yükümlüler ile birlikte bedelli askerlik yapmak için başvuruda bulunanlar nerede askerlik yapacaklarını öğrenmeye başladı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askeralma Müdürlüğü tarafından açıklanan askerlik yerlerini haberimizden sorgulayabilirsiniz.

-8 yıl arayla 24 Ocak'ta haince katledilen Gazeteci Uğur Mumcu ve Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan katledilişlerinin yıl dönümünde törenlerle anıldı.

-Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip Corona virüsü (Korona Virüs) dünyada korkuya neden oldu. Virüsün yayılmaya başladığı iddiaları üzerine İstanbul Havalimanı’nda karantina odası oluşturuldu.

-Soykırım anma etkinliklerinde İngiltere prensi Charles, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile el sıkışmaktan kaçındı. Sosyal medyada paylaşılan video bomba etkisi yarattı.

-Reuters’ın haberine göre, Netanyahu ile 28 Ocak’ta Beyaz Saray’da bir araya gelecek olan ABD Başkanı Trump, bu tarihe kadar açıklayacağını söylediği Orta Doğu'da dengeleri değiştirecek  olan'Yüzyılın Anlaşması'yla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.  söz konusu planla ilgili olarak, “Bu harika bir plan. Bu gerçekten işe yarayacak bir plan” ifadelerini kullandı.

-Irak'ın başkenti Bağdat'ta bugün son haftaların belki de en kalabalık gösterisine ev sahipliği yapıyor... Irak'ta siyasetçi ve din insanı Mukteda es-Sadr'ın "Bir milyon insan ABD'ye karşı toplansın" çağrısına yanıt veren çok sayıda Iraklı, ABD'nin bölgedeki varlığını protesto için sokaklara çıktı.

-Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Rot Am See'de silahlı saldırı düzenlendi. Alman polisi silahlı saldırıda 6 ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu.  Saldırganın yakalandığı bildirildi.

-Bilim insanları, 3 bin yıl önce mumyalanmış Mısırlı bir rahibin sesini yapay ses telleriyle hayata döndürdü.Rahibin, XI. Ramses’in şiddet dolu hükümdarlığı sırasında yaşadığı biliniyor.Ölümünden 3 bin yıl sonra  bu bulguyu elde eden ekibin çalışmasıyla, ölü bir insanın sesinin ilk kez bilim aracılığıyla hayata döndürüldüğü düşünülüyor.

-24 Ocak 2020 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.87 artarak 121.473, Dolar %0.17 artarak 5.9456, Euro %0.08 azalarak 6.5615, Altın sabit değerinde kalarak 298.25, Petrol %0.52 azalarak 61.70, Bono %0.09 azalarak 10.06'dan işlem gördü.

-25 Ocak 2020 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 6, İstanbul 10, İzmir 14, Antalya 14, Edirne 13, Bursa 12, Kastamonu 10, Sivas -2, Trabzon 8, Erzurum -3, Van 0, Diyarbakır 9, Hatay 13, derece olacak.

OGÜNhaber