25 Ekim 2019 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri HaberTuru programımızda.

Haber Turu 25 Ekim 2019 Cuma

-Cuma namazını İstanbul'daki Çamlıca Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, namazın ardından cami cemaatine seslendi. Fetih Suresi’nden bir ayeti okuyarak başladığı konuşmasında, ayetin Türkçesini de aktardı. Erdoğan, cemaate şöyle seslendi:

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin YPG'li terörist Mazlum Kobani'nin iadesi için ABD'ye yaptığı başvuru için "Yazılı bir nota ile ABD'ye bildirdik" dedi. Terörist için çıkarılan kırmızı bülten 196 ülkede geçerli.'' ifadelrini kullandı izliyoruz.

 

-Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, YPG'li terörist Mazlum Kobani'nin iade süreciyle ilgili, "ABD ile aramızda suçluların iade anlaşması olduğu için bu terör elebaşının iadesi gerekiyor. Türkiye olarak bu hakkımızı tekrar hatırlattık." dedi.

 

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da yayımlanan Le Point dergisi yayın direktörü Etienne Gernelle ve yazarı Romain Gubert hakkında suç duyurusunda bulundu.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, müvekkili Erdoğan adına Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği 11 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, söz konusu derginin 24 Ekim'deki sayısının kapağında Erdoğan'ın fotoğrafı kullanılarak Fransızca hakaret edildiği belirtildi.

 

-İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 7’nci ilçe ziyaretini AKP'li Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım'a yaptı. “Seçim bitti, işimiz insanlara hizmet” diyen İmamoğlu, “Biz, onların deneyiminden faydalanacağız, Büyükşehir hizmetlerine yön vereceğiz." dedi.  

 

-Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve gece kartalları olarak bilinen bekçiler Yenimahalle’de şüphelendikleri bir aracı durdurdu. Sürücü ile araçta bulunan bir kadına GBT sorgusu yapıldı. Kadının, ekiplere gösterdiği kimliğin sahte olduğu anlaşıldı. Kadın gerçek kimliği sorulmasına rağmen yine başka bir isim verdi. Bunun üzerine ekipler kadını, kimliğinin tespiti için Beykoz ilçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.Burada yapılan parmak izi çalışmasında kadının FETÖ/PDY terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen'in 30 yaşındaki yeğeni Zeynep Gülen olduğu anlaşıldı. Hakkında sahte kimlik bulundurmaktan işlem yapan ekipler Zeynep Gülen'i Beykoz Adliyesi’ne sevk etti.

 

-Hükümet, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi düzeni için düğmeye bastı. Yeni vergi düzenlemesine göre; Gelir Vergisi'nde üst dilim yüzde 35'ten 40'a çıkıyor. Sporcuların vergisi yükseliyor. Spor hakemlerinin kazancında vergi istisnası kalkıyor. Kurumlar Vergisi düşecek. Uluslararası alanda uygulamaları bulunan bazı yeni vergiler de getiriliyor. Buna göre, dijital hizmetlerden vergi alınacak. Konaklama ve değerli konut vergisi de geliyor.

 

-Kocaeli'nin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajında su seviyesi yüzde 29'lara düşerken, barajdaki suyun 76 gün daha şehre yetebileceği açıklandı.

-Rusya Savunma Bakanlığı, "Çeçenistan Cumhuriyeti'nden Rusya Silahlı Kuvvetlerinin 300 askeri polisi, özel görevler yapmak için Suriye'ye ulaştı" açıklamasını yaptı.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasında Soçi'de varılan mutabakat çerçevesinde gönderilen takviye birliklerinin Türkiye-Suriye sınırına ulaştığı belirtildi.

 

-Irak'ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetindeki yetersizlik nedeniyle hükümeti protesto etmek isteyen göstericiler sabah erken saatlerde başkent Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda toplandı. Hükümetin binalarının bulunduğu Yeşil Bölge'ye yürümek isteyen göstericilere güvenlik güçleri sert müdahale etti.

 

-Şili'de yoğun olarak kullanılan metroya zam getirilmesi sonrasında geçen hafta şiddetlenerek ülke çapına yayılan ve yağma olaylarına neden olan protestolar nedeniyle ölenlerin sayısı 19'a yükseldi.

 

-İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 12 Aralık'ta erken genel seçime gidilmesini istedi. Johnson, bu tarihte seçime gidilmesini kabul etmeleri halinde, milletvekillerine Brexit Anlaşması'yla ilgili yasa tasarısını incelemeleri için 6 Kasım'a kadar süre vereceğini söyledi.

 

-İtalya'nın kuzeydoğusunda kanallarıyla ünlü tarihi kent Venedik'in belediye meclisinde alınan kararla, gelecek yıl temmuzdan itibaren kente gelenlerden giriş ücreti alınacak.

 

25 Ekim 2019 Cuma günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.08 azalarak 100.266, Dolar %0.02 azalarak 5.7640, Euro %0.01azalarak 6.4083, Altın %0.26 artarak 279.54, Petrol %0.19 azalarak 61.55 Bono %1.21 azalarak 13.09 dan işlem gördü.

 

26 Ekim 2019 Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara ve İstanbul 21, İzmir 25, Antalya 30 derece olacak.

OGÜNhaber