25 Şubat 2022 Cuma Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 25 Şubat 2022 Cuma

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Daha kararlı bir adımı NATO'nun atması gerekirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin konuşan Erdoğan, “Sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeli. Daha kararlı bir adımı NATO'nun atması gerekirdi. Bu konuyla ilgili olarak sayın genel sekreter Stoltenberg ile yaptığımız net görüşmelerimiz var” dedi. Ayrıca Ukrayna’da kalan Türk vatandaşları ile ilgili açıklama yapan Erdoğan, “Hava taşımacılığı noktasında durum pek güvenli değil. Onun için karadan, güvenli bölgelerden taşıma işlemlerini; gerek büyükelçiliklerimiz gerek başkonsolosluklar yardımcı olmak suretiyle yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ve Borrell, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi hakkında telefon görüşmesi yaptı. Temsilci Borrell, "Kabul edilemez bu saldırganlığı mümkün olan en kısa sürede sonlandırmak için koordinasyon içinde olmak üzere mutabık kaldık." değerlendirmesinde bulundu

Kremlin’den yaptırımlara misilleme
Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, batılı ülkelerin Rusya’ya uygulayacağı yaptırımlara ilişkin “Rusya’ya uygulanacak yaptırımlara aynı şekilde karşılık verilecektir” dedi.

Rus tankı sivil aracı ezdi, sürücü ezilen araçta mahsur kaldı
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Rusya ordusuna ait tankın sivil aracı ezmesi sonucu, araçta mahsur kalan sürücü çevredekilerin yardımıyla çıkartıldı. Sürücünün daha sonra araçtan çıkarılarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Odesa'da vurulan Türk gemisi İstanbul'a ulaştı
Ukrayna’nın Odesa kenti açıklarında roket isabet eden Türk yük gemisi İstanbul'a ulaştı. Gemide meydana gelen hasar drone ile görüntülendi.

Formula 1 Dünya Şampiyonası Rusya'da düzenlenmeyecek
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat düzenlemesi, spor camiasını da etkilemeye devam ediyor. Formula 1 pilotları Alman Sebastian Vettel ile Hollandalı Max Verstappen'in Rusya Grand Prix'sine karşı tutum almasının ardından Formula 1 yönetiminden bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, Formula 1 Dünya Şampiyonası Rusya'da düzenlenmeyecek.

Rusya'nın temsil hakkı askıya alındı
Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi'nde ve Parlamenterler Meclisi'nde temsil hakkı askıya alındı. Açıklamada, Rusya'ya karşı yapılan başvuruların AİHM tarafından incelenmeye devam edileceği aktarıldı. Temsil hakkının askıya alınmasının geçici bir önlem olduğu ifade edildi.

Çin'den Rusya'ya kısıtlama
Rusya'yla Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, Moskova'nın yakın müttefiklerinden Çin, kamu bankalarının Rus emtialarına finansman sağlanmasını kısıtladı.

Ukrayna'ya destek mesajı
Video konferans yöntemiyle yapılan NATO Zirvesi'nin bildirisinde Ukrayna'ya destek mesajı ve Rusya'ya kınama yer aldı. Bildiride, Avro-Atlantik güvenliğine yönelik onlarca yıllık dönemdeki en büyük tehdidin görüşüldüğü belirtilerek "Belarus'un kolaylaştırdığı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik tam teşekküllü işgalini en kuvvetli şekilde kınıyoruz." ifadesi kullanıldı. Rusya'ya derhal saldırılarını durdurması ve güçlerini çekmesi çağrısı yapılan bildiride, saldırıların acımasız ve haksız olduğu, Avrupa'da barışın bozulduğu, Rusya'nın eylemlerinden sorumlu tutulacağı vurgulandı. "Kimse Rus hükûmetinin yalanlarına kanmamalı." ifadesine yer verilen bildiride, Rusya'nın diplomasi yolunu tercih etmediği, uluslararası hukuku ihlal ettiği hatırlatıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO zirvesi sonrası açıklama yaptı. Stoltenberg yaptığı açıklamada 'Bu hata yüzünden Rusya büyük bir bedel ödeyecek. 100'den fazla savaş jetimiz var. 120'den fazla gemimiz var. Hepsi hazır bekliyor.' ifadelerini kullandı. Öte yandan Stoltenberg, İttikfak'ın Ukrayna'ya hava savunma sistemi dahil olmak üzere daha fazla silah vereceğini söyledi.

Ekonomi Vitrini
BIST %4.93 artarak 1.943, Dolar %0.77 azalarak 13.9153, Euro %1.24 azalarak 15.6483, Altın %0.13 azalarak 854.22, Petrol %0.17 artarak 95.58, Bono %1.58 azalarak 23.11'den işlem gördü.

Hava Durumu
26 Şubat 2022 Cumartesi günü en yüksek hava sıcaklıkları Ankara Yağmurlu 8, İstanbul Bulutlu 11, İzmir ve Antalya Bulutlu 15, derece olacak.
OGÜNhaber