26 Aralık 2019 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 26 Aralık 2019 Perşembe

- Asgari ücret komisyonu bugün son toplantısını gerçekleştirdi ve yeni yılda asgari ücretin 2324 Lira olduğu açıklandı.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya'ya asker gönderme tezkeresini Meclis'e sunacaklarını söyledi. Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef alan Erdoğan, "Nasıl olduysa işte İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı aldılar ama İstanbul seçimini Ak Parti kazandı. Zaten bunun kararını verme yetkisi bize aittir. Senin böyle bir yetkin yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili olarak da; ''Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz." dedi.

- Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karadeniz Bölgesi'nde dört gündür süren yangınların tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Adana’da 4 gündür devam eden şiddetli yağmurdan dolayı evleri zarar gören vatandaşları ziyaret etti. Kurum, burada vatandaşlara "Kentsel dönüşüm projesi başlayacak" sözü verdi.

- Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı bir görüşmede, "Bu projeden vazgeçilmesi ve tekrar değerlendirilmesi" yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Davutoğlu, partisinin söz konusu projeyle ilgili raporunu da yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi.

- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Kanal İstanbul Projesine İstanbul'un geleceği ve milletimizin ortak faydası için inanıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi diğer projelere de başlayacak ve bitireceğiz." dedi.

- Kanal İstanbul Projesi'nin iptali için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), bir itiraz dilekçesi hazırladı. Bu dilekçenin bir örneğini çıkaran vatandaşlar, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne akın etti. Dün başlayan dilekçe mesaisi bugün de sürüyor.

- Çocukları terör örgütünce kaçırılan ailelerin eylemi sürerken, bir annenin daha yüzü güldü. 15 yaşında dağa götürülen Mekiye Kaya, Kandil’den kaçarak güvenlik güçlerine teslim oldu.

- Van Gölü'nde düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı. Bitlis Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, 7 kişi öldü, 64 kişi kurtarıldı.

- FETÖ'nün bankası Bank Asya'ya yatırılan para tutarı belli oldu. OHAL Komisyonu örgüte destek için Bank Asya'ya yatırılan para tutarının 2 milyar 369 milyon lira olduğunu açıkladı.

- Yılbaşını fırsat bilip İstanbul'daki eğlence merkezlerine sahte içki satmaya çalışan şebekeye baskın yapıldı.. Yapılan operasyonda beş ton sahte votka, viski ve rakı ile 2.5 milyon adet sahte bandrol ele geçirildi.

- Kastamonu'nun Tosya Kaymakamı Deniz Pişkin, kendi sosyal medya hesabından cep telefon numarasını paylaşıp, ilçede zor durumda bulunanların kendisine ulaşmasını istedi. Kaymakamın bu hareketi büyük takdir topladı.

- Binlerce kişinin kar vaadiyle dolandırıldığı gerekçesiyle aralarında ‘Tosuncuk’ olarak bilinen firari sanık Mehmet Aydın’ın da bulunduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasında, aylarca firari olan Niyazi Karakoç duruşmaya gelerek savunma yaptı. Müştekilerin, kendisi Çiftlik Bank’ta çalışmaya başlamadan önce sisteme para yatırdığını söyleyen Karakoç, “Müştekiler de sisteme yatırdıkları para nedeniyle gelir sağladıkları için oldukça mutluydular” ifadelerini kullandı.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Libya konusunda yaptığı açıklamalar uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu. Fransa, Macaristan, Amerikan, İtalyan ve Avusturya ülkelerinin saygın medya kuruluşları ve haber kanalları başta olmak üzere birçok haber ajansı Erdoğan'ın "Meclis açılır açılmaz ilk iş asker gönderme tezkeresini meclisimize sunacağız" sözlerini manşetlerine taşıdı.

- Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Trablus'ta savaşın tırmanması durumunda Türkiye'den askeri destek isteyeceklerini açıkladı.

- Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin ardından tansiyonun yükseldiği Ankara-Atina hattında sıcak bir gelişme yaşandı... Yunanistan Başbakanı Miçotakis Noel tatili için gittiği Çoban Adası'nda Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.Miçotakis, Bugün burada bulunmam ulusal haklarımıza ve ulusal birlik ve toprak bütünlüğümüze olan inancımızın sembolüdür. Yunanistan her zaman komşusu ile farklarını barışçıl yollardan çözmek istemektedir. Haklarımıza güveniyoruz ve uluslararası kanunlara inanıyoruz çünkü kanunlar bizim tarafımızda” ifadesini kullandı.

- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, seçim kampanyası etkinliği sırasında gerçekleşen roket saldırısı nedeniyle korumaları tarafından sahneden indirildi. Salondaki şok anlar sosyal medyada yayınlandı.

- Taliban militanlarının, Afganistan'ın kuzeyindeki Belh'te askeri karakola bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 6 askerin öldüğü bildirildi.

- Norveç Prensesi Martha Loise'in eski eşi Ari Behn'in 47 yaşında intihar ettiği açıklandı. Roman ve oyun yazarı olan Ari Behn, Prenses Martha ile 2002 yılında evlenmişti. Üç çocuğu olan çift iki yıl önce ise ayrılmıştı.

- 2019'un son Güneş Tutulması, Asya, Afrika ve Avustralya'nın da aralarında olduğu birçok bölgeden izlenebildi. Ay'ın görünür boyutunun Güneş'ten daha küçük kalması nedeniyle Güneş tamamen kapanamadı. Bu nedenle de Güneş halka şeklinde görüldü.Bundan sonraki ilk Halkalı Tam Güneş Tutulması 21 Haziran 2020, ilk Tam Güneş Tutulması da 14 Aralık 2020'de gerçekleşecek.

- 26 Aralık 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.93 artarak 114.385, Dolar sabit değerinde kalarak 5.9407, Euro %0.01 artarak 6.5911, Altın %0.31 artarak 287.41, Petrol %0.42 artarak 67.48, Bono %0.25 azalarak 11.77'den işlem gördü.

- 27 Aralık 2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 5, İstanbul 8, İzmir 11, Antalya 18, Edirne 7, Bursa 8, Kastamonu 2, Sivas 4, Trabzon 14, Erzurum 2, Van 4, Diyarbakır 7, Hatay 12, derece olacak.
OGÜNhaber