27 Kasım 2019 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 27 Kasım 2019 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin toplantısında konuştu. Erdoğan, 6.4 büyüklüğündeki depremde büyük zarar gören Arnavutluk için yardım çağrısında bulundu.

 

-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasında yaşanan S-400 gerilimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerimizi zehirleyen konular var biri S-400. Mutabık kalmadık. Farklı düşünüyoruz ama konuşmaya devam edelim" dedi.

 

-CHP içindeki tartışmaya dahil olan MHP Lideri Devlet Bahçeli,"Kılıçdaroğlu bir projeyle geldi, başka bir projeyle de gideceği gözüküyor" dedi.

 

-Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Suriyeli sığınmacılar için 8.5 yılda 40 milyar dolar harcandığını, Avrupa Birliği kaynaklarının ise son üç yılda sadece 3.5 milyar dolar destek verdiğini açıkladı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin Türkiye'de barınması için harcanan 43.5 milyar doların yüzde 8'ini Avrupa, yüzde 92'sini ise Türkiye ödemiş oldu. 

 

-CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Sayın Muharrem İnce partimizin bir üyesidir, bu parti kendisini cumhurbaşkanı adayı yapmıştır, dolayısıyla İnce'nin CHP'ye gelmesi olağandır. Olağan olmayan gelmemesidir. Gelir de gider de her zaman." dedi.

 

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçtiğimiz günlerde açıklanan belediyenin 200 günlük raporu için muhalefetin alınganlık gösterdiğini söyledi.Belediyenin son mali durumunu yakın zamanda halka açıklayacağını ifade eden Yavaş, “Madem 350 milyon bütçe fazlanız var, buradan yapın ne yapacaksanız’ denildi. Şunu unuttular; belediyenin 8,5 milyar borcunu. Şu anda eskiden kalan 400 milyon liralık SGK pirim borcu var. Bununla ilgili hacizler geliyor belediyeye. Böyle olunca acil projeleri hayata geçirmek için 700-750 milyon liralık kredi istemiştik. MHP tümüyle reddetti’ hiç verilmesin’ diye. açıklarında bulundu.

 

-Aydın Bozdoğan Belediye Meclisi, önceki gün yaptığı olağanüstü toplantı ile belediyede çalışan 93 kişinin iş akdinin sonlandırılması için AKP'li Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş’a yetki verdi. Karar sonrası başlayan tartışmalarla ilgili açıklama yapan Başkan Altıntaş, belediyeyi önceki dönemden 98 milyon TL tutarında bir borç ile devraldığını belirterek "Belediye olarak borç batağındayız. İşçi düşmanı değiliz. Personele maaş ödeyemediğimiz için böyle bir karar alıyoruz" dedi. Altıntaş 'neden kadrolular çıkarılıyor?' sorusuna da "bir kadrolu iki buçuk asgari ücretliye bedel. Yani ben 2 tane kadrolu eleman çıkarırsam 5 asgari ücretliyi kurtarmış olacağım” diye yanıt verdi.

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak enflasyonda 2022 hedefinin yüzde 4.9 olduğunu söyledi.

 

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, PKK/KCK talimatıyla "çukur olayları" eylemine katıldığı belirtilen ikisi eski milletvekili 17 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Operasyon kapsamında HDP'li eski milletvekili Behçet Yıldırım'ın gözaltına alındı.

 

-Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Barış Pınarı Harekâtı'nı eleştirerek "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir" açıklamasının ardından flaş bir gelişme yaşandı. NATO, "akil insan" uygulamasına başlatmayı gündemine aldı. Diplomatlar, "Macron'un ya da Erdoğan'ın ne diyeceğini bilemiyoruz" yorumunu yaptı.

 

-Balkan ülkesi Arnavutluk'ta dün yerel saatle 03.54'te yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 24'e yükseldi. Depremin merkez üssü Dıraç kentine giden Türk arama-kurtarma ekipleri de çalışmalarını sürdürüyor.

 

-Moritanya açıklarında İlhan Yılmaz 5 adlı Türk balıkçı teknesi battı. İlhan Yılmaz’a ait Türk balıkçı teknesideki mürettebatın kurtarıldığı öğrenildi.

 

-Yunanistan'da, Mora Yarımadası'nın güneyinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem 20 kilometre derinlikte meydana geldi.

 

-ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan bir petrokimya tesisinde büyük bir patlama meydana geldi. Patlama anı güvenlik kamerasına yansıdı.

 

-Amerikan polisi yeni geliştirilen robot polis köpeğini kullanmaya başladı. Dört ayaklı, kapıları açabilen ve uzaktan gözlem aracı olarak görevlendirilen robot polis köpeklerinin oldukça kuvvetli olduğu, şüpheli paketleri araştırmak veya bir şüphelinin nerede saklanabileceğini tespit edebildiği belirtildi.Ayrıca robot köpekler sarsıldığında, itildiğinde veya dengesini kaybedip düştüğünde ise kendi başına kalkabiliyor. Hızlı koşabilen, gerekirse karate vuruşları yapabilen bu robot  köpeklerin silahlandırılma olasılığı ise eleştirilere konu oldu.

 

27 Kasım 2019 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.24 artarak 106.237, Dolar %0.05 artarak 5.7647, Euro %0.12 azalarak 6.3473, Altın %0.26 azalarak 270.16, Petrol %0.19 artarak 63.33, Bono %0.17 artarak 12.02 den işlem gördü.

 

28 Kasım 2019   Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 14, İstanbul 18, İzmir 19, Antalya 20, Edirne 18, Bursa 17, Kastamonu 12, Sivas 12, Trabzon 17, Erzurum 5, Van 8, Diyarbakır 13, Hatay 18, derece olacak.

 

OGÜNhaber