28 Kasım 2019 Perşembe Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 28 Kasım 2019 Perşembe

-Hakkari'de 2 asker yıldırım düşmesi sonucu şehit düştü. Bir kötü haber de Şanlıurfa'dan geldi. Akçakale'de terör örgütü PKK/PYD tarafından atılan havan mermisinin hudut karakoluna düşmesi sonucu 2 asker şehit oldu. Bu haberlerin ardından bir acı haber de Pençe Harekatı bölgesinden geldi. 1 asker yıldırım düşmesi sonucu şehit oldu.

 

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen 6. Din Şurası Kapanış Programı’nda konuştu. Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çukurambar’da bir taksi durağında taksicilerle çay eşliğinde simit yiyip sohbet etti.

 

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, DEAŞ'lı teröristlerin ülkelerine iade edilmesiyle ilgili olarak "11 Fransız vatandaşı DEAŞ'lıyı aralık ayının hemen başında Fransa'ya gönderiyoruz." açıklamasını yaptı. Ayrıca Bakan Soylu, İzmir'de bir Alevi ailenin evinin işaretlenmesi ilgili olarak "O eve yapılan işareti, kendi evime yapılmış işaret olarak görüyorum. Adaletin önüne o kişi çıkacak ve bunun bedelini ödeyecek." diye konuştu.

 

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak çok konuşulan KYK  borçları hakkında açıklama yaptı ve KYK borçları ile ilgili adım atılacağı mesajını verdi. Albayrak'tan müjdeli bir haber de iktisadi idari bilimler fakültesi mezunlarına geldi. Bakan Albayrak, bu alandan mezun olan gençlerin gelir uzman yardımcılığı sınavı ile ilgili ihtiyaçlar kapsamında çalışma yaptıklarını ifade etti.

 

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "NATO Tüm müttefiklerin endişelerini karşılayacak şekilde hareket etmeli. Baltık için istenen bizim için de istenmeli" dedi.i,

 

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli "Öyle MHP gibi otopark, büfe alıp da koalisyon olmaz. En az 5-6 tane sağlam bakanlık isteriz.” diyen İYİ Partili Lütfü Türkkan için sert konuştu. Bahçeli "Kendi partisi bile ayaza bıraktı. Rezil oldu." dedi.

 

-Meclis’te ilk kez HDP’nin bir önergesi kabul edildi. Önergeye AKP de oy verdi. Önergenin kabulü ile, İçişleri Bakanlığı’nda mülki idare amirlerinin gerekli durumlarda birinci sınıftan çıkarılması için İçişleri Bakanına yetki veren düzenlemeden vazgeçildi.

 

-Rabia Naz Vatan başta olmak üzere şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması ve bu konuda alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Rabia Naz  soruşturmasında görev alan kamu görevlilerini, eski belediye başkanını ve ailenin yakınlarını dinledi. Olayın olduğu an görevli polis memuru, "Rabia Naz’ın ölümünün şüpheli olduğunu düşünüyorum" şeklinde ifade verdi.

 

-Görevden uzaklaştırılan ve yurt dışına çıktığı belirlenen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine tutuklama kararı çıkartıldı.

 

-Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara genelinde bazı kişilerin, terör örgütü IŞİD ve çatışma bölgeleriyle irtibatlı olduklarını tespit etti. Haklarında gözaltı kararı çıkarılan yabancı uyruklu 10 şüpheliden 9’unu yakaladı. Zanlılar, sorgulanmak üzere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi.

 

-Lüks araç kiralayarak Kayseri'ye gitmek için İstanbul'dan yola çıkan iş adamı mola yerinde soyuldu. Jandarmanın yaptığı araştırmada 623 bin liranın olduğu çantayı çalan dört şüpheliden birinin aracın şöförü olduğu ve kiralık araç firmasının da hırsızlık olayıyla bağlantılı olduğu tespit edildi.

 

-Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, "Herkes adına sizlere kalbi şükranlarımı sunuyorum çünkü Türkiye ve şahsen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardım etmek için yaptıkları akıllarda kalacak ve hiçbir zaman unutulmayacaktır" dedi.

 

-Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın, ABD ve Avrupa Birliği’ni de arkasına alarak Doğu Akdeniz’i tek taraflı olarak 'paylaşma' çalışmalarına, Türkiye’den karşı atak geldi. Türkiye ile Libya arasında 'deniz yetki alanlarının sınırlandırılması' anlaşması imzalandı.

 

-Irak’ta hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Necef kentindeki İran Konsolosluğu önünde toplanan eylemcilere polisin müdahalesinde 80 kişi yaralandı. Başkent Bağdat’taki gösterilerde ise 2 kişi hayatını kaybetti.

 

-ABD'de 2020'de yapılacak başkanlık seçimleri için Demokrat Parti'den aday adayı olan kişiler arasında eski Başkan Yardımcısı Joe Biden yarışı önde götürürken, India eyaletine bağlı South Beth Belediye Başkanı Pete Buttigieg (PİT BUDICEC) oylarını artırıyor.

 

-Bilim insanları Sibirya’da 18 bin yıl önce ölen ancak soğuk hava nedeniyle neredeyse ilk günki gibi kalan bir yavru hayvanın kalıntılarına ulaştı. Buldukları hayvanın köpek mi, kurt mu olduğuna karar veremeyen Rus araştırmacılar, örnekleri İsveç Paleogenetik Merkezi’ne gönderdi. 18 bin yıl yaşında olduğu ve Buzul Çağı’nda yaşadığı belirtilen hayvanın cinsi henüz netliğe kavuşmadı.

 

28 Kasım 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.95 artarak 106.857, Dolar %0.19 azalarak 5.7672, Euro %0.08 azalarak 6.3514, Altın %0.16 azalarak 269.88, Petrol %0.03 azalarak 62.99, Bono %0.49 azalarak 12.14 den işlem gördü.

 

29 Kasım 2019   Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 14, İstanbul 18, İzmir 20, Antalya 19, Edirne 18, Bursa 17, Kastamonu 12, Sivas 12, Trabzon 17, Erzurum 5, Van 8, Diyarbakır 13, Hatay 18, derece olacak.

 

OGÜNhaber