28 Ocak 2020 Salı Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 28 Ocak 2020 Salı

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da yıkıma sebep olan depremle ilgili son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Dün geceden itibaren Elazığ'ın bütün köylerine tek tek yeniden ulaşıldığını ve çadır eksiklerinin giderildiğini belirten Soylu, şu ana kadar 10 bini Elazığ merkezde olmak üzere 16 bin çadır kurulduğunu söyledi. Soylu ayrıca "İlk yıkılan 58 binanın acil kira yardımı bugün orada oturan kişilerin hesaplarına gönderilecek" dedi.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ ve Malatya'yı vuran 6.8 büyüklüğündeki Sivrice depremi sonrası kürsüye çıktı. AKP iktidarına seslenen Kılıçdaroğlu, "Vatandaş deprem vergisini ödedi, önlemi almak size düşüyor. 34 milyar dolar nereye gitti?" diye sordu.

- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a yüklendi: Burası çok önemli Damat Bey elektrik zammını az bulmuş. Buyurun size şımarıklığın resmi. dedi.

- 17 Ağustos ile Elazığ depreminin kıyasını yapan isimlerden biri eski Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Üyesi Burhan Kuzu'ydu. Kuzu, sosyal medyada, “17 Ağustos sonrası dönemin Ecevit hükümeti, depremzedeler için gelen yardım paralarıyla memur maaşlarını ödedi” diye yazdı.Kuzu'ya yanıt MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'tan geldi. Enginyurt, “ Rahmetli Ecevit de Devlet Bey de 1 kuruş haram yemedi. 1999 yılıyla uğraşınca Elazığ depremi aklandı mı?” diye  sordu.

- Türkiye, Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmaya çalışırken, korkutan bir haber de Manisa'dan geldi. Son dakika haberine göre; Manisa Kırkağaç'ta Kandilli Rasathanesi verilerine göre 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem AFAD'ın ölçümlerine göre 4.8 büyüklüğünde gerçekleşti.

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kentteki 39 ilçenin afet sonrası "Toplanma ve Geçici Barınma Alanları"nı belirleyerek kamuoyuna açıkladı. Yıllardır imara açıldığı için tartışma konusu olan toplanma alanlarının yerine belirlenen yeni toplanma alanlarına İBB internet sayfası adresinden ulaşılabilecek.

- Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş adamı Osman Kavala, gazeteci Can DündarAyşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 1'i tutuklu 6'sı firari 16 sanığın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan yargılandığı davanın altıncı duruşması görüldü.İstanbul Silivri’de görülen Gezi Davası’nda mahkeme heyeti, Osman Kavala’nın tahliye talebini bir kez daha reddetti.

- İstanbul'da bir turizm şirketine ait araç, iddiaya göre, Başakşehir'den aldığı müşteriyi Sapanca'ya götürmek üzere yola çıktı.Ancak aracın yolu bir süre sonra taksiciler tarafından kesildi. Taksiciler şoförün evraklarını alıp kontrol etti.Bu sırada şoförün cep telefonuyla yaşananları görüntülediğini fark eden taksiciler tepki göstererek şoförün görüntü çekmesini engelledi.

- İstanbul Havalimanı'nda yurt dışına valiz içinde saka kuşu kaçırmak isterken polis tarafından yakalanan Libya uyruklu yolcuya Doğa Koruma ve Milli Parklar İstanbul Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yaklaşık 95 bin lira idari para cezası kesildi.

- Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın telefonda görüştüğünü açıkladı. Görüşmede Libya ve İdlib'in ele alındığı belirtilirken, Trump'ın Elazığ depremi dolayısıyla Erdoğan'a taziyelerini ilettiği kaydedildi.

- ABD Başkanı Donald Trump, uzun süredir gündemde olan Orta Doğu barış planını bugün açıklayacağını ve Filistinlilerin konuya mesafeli olmalarına rağmen ileride uyum sağlayacaklarına inandığını ifade etti.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump, ABD hükümetinin Çin'e corona virüsü ile ilgili  yardım için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtti.

- İran Yönetimi, Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani'ye yönelik suikastı planlayan üst düzey CIA yetkilisinin Afganistan'da düşen uçakta bulunduğunu iddia etti.

- Katar'da sıcak bir gelişme yaşandı... Ülkenin başbakanı Abdullah bin Nasır es-Sani istifa etti. Reuters haber ajansının son dakika gelişmesi olarak servis ettiği haberde Katar Emiri'nin istifayı kabul ettiği belirtildi. Katar Emiri, Şeyh Halid bin Halife bin Abdülaziz es-Sani'yi yeni başbakan olarak atadı.

- Çete savaşlarının bitmek tükenmek bilmediği Meksika'da yine dehşet dolu bir hafta sonu yaşandı. Guanajuato eyaletinde Cuma gününden bu yana 48 kişi öldürüldü.

- Dünyanın dört bir yanındaki gök bilimciler 'hayatta bir kez başlarına gelebilecek' bir olayı kaçırmamak için gözlerini neredeyse gökyüzünden ayırmıyor. Bilim insanları, Dünya'dan bakıldığında gözle görülen en parlak yıldızlardan biri olan Betelgeuse'ün bir supernova olarak, beklenenden daha erken patlayacağını öngörüyor.

- 28 Ocak 2020 Salı günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.47 azalarak 119.590, Dolar %0.02 artarak 5.9455, Euro sabit değerinde kalarak 6.5503, Altın % 0.17 azalarak 302.06, Petrol %0.84 azalarak 58.09, Bono %0.10 artarak 10.11'den işlem gördü.

- 29 Ocak 2020 Çarşamba günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 10, İstanbul 14, İzmir 18, Antalya 16, Edirne 17, Bursa 16, Kastamonu 8, Sivas 4, Trabzon 13, Erzurum 0, Van 1, Diyarbakır 8, Hatay 13, derece olacak.
OGÜNhaber