29 Ağustos 2019 Perşembe Yurt ve dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 29 Ağustos 2019 Perşembe

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden Şule Yüksel Şenler için Eyüp Sultan Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı.Şenler öğle vakti Eyüp Sultan Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından, Eyüp Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi

- Adalet Bakanı Abdülhamit Gül idam tartışmaları ile ilgili açıklamasında “bu konu parlamentonun vereceği bir karardır” dedi.  Gül, kadına şiddete yönelik yaptığı açıklamada, "Meclis açıldığında bu şiddeti önleyici ne gibi ilave tedbirler gerekiyorsa hepimiz üzerimize düşeni elbette yaparız." dedi.      

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 9 bin 576 boş kadroya yapılacak alımlar için tarih verip detayları paylaştı.Sağlık Bakanı Koca, "8 bin 876 tabip, 633 uzman tabip ve 67 yan dal uzman tabibi olmak üzere toplam 9 bin 576 boş kadro için duyurularımızı yaptık. Kura ile yerleştirme işlemleri, 11 Eylül 2019 Çarşamba günü noter huzurunda gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

- “Büyükşehir Belediye Başkanları Çalıştayı” adı altında düzenlenen etkinlikte ülke belediye başkanlarıyla buluşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu  ;“Demokrasiyi, özellikle Cumhuriyet’imizin çağdaş kavramlarla var ettiği demokrat kuralların, şehirlerdeki varlığını önemsiyoruz. Elbette ki toplumun barış, huzur ve mutluluk içinde yaşamasını sağlamak bizim temel ilkelerimiz. Bu temel felsefemizin yanı sıra güncel konulara da masalarımızda mutlaka yer vereceğiz ve çözümler arayacağız” dedi.

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün müjdesini verdiği “İstanbul’da 24 saat ulaşım”ın detaylarını basınla paylaştı. İmamoğlu’nun verdiği bilgilere göre, 30 Ağustos’tan başlamak üzere, cuma - cumartesi günleri, 6 metro ve 24 otobüs hattında gece 00.30’dan 05.30’a kadar 24 saat kesintisiz toplu ulaşım sağlanacak. 

- Bir süredir yeni parti hazırlığını sürdüren Ali Babacan'ın AKP'den istifasıyla başlayan kopuş Beşir Atalay ve Sadullah Ergin gibi bir dönem AKP'nin önemli isimleri arasında yer alan isimlerin istifa haberi ile devam ediyor. Atalay, AKP lideri Erdoğan'la görüşüp yeni parti çalışmaları içinde yer alacağını bu nedenle istifa ettiğini bildirirken, Ergin'in Yargıtay’ın internet sitesi üzerinden ‘parti üyeliğinden çıkma’ işlemlerini yaptığı öğrenildi. 

- Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2020 için 4+4, 2021 için 3+3 oranında zam yapılmasını kararlaştırdı. Hakem heyetinin zam kararını değerlendiren Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, "Kamu İşvereninin teklifi yetersiz, hakemin kararı ise adaletsizdir" ifadelerini kullandı.

- Tunceli'de güvenlik güçlerince terör örgütlerine yönelik son bir hafta içerisinde düzenlenen operasyonlarda 10 PKK'lı terörist öldürüldü, 3 TKP/ML terör örgütü mensubu sağ ele geçirildi.

- TSK ve MİT'in koordineli çalışmasıyla Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen 3 PKK'lı terörist, hava harekatıyla etkisiz hale getirildi.

- Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevden alınmasına ilişkin tartışmaya, attığı bir adımla, Avrupa Birliği de dahil oldu. AB ülkelerinin Ankara'daki Büyükelçileri görevden alınıp yerlerine kayyım atanan üç Büyükşehir Belediye başkanı ile bir araya geldi. Görüşmeye, AB üyesi olmayan Norveç ve İsviçre'nin de Büyükelçileri katıldı.

- Arnavutköy'deki evinde 31 Temmuz akşamı temizlik yaparken eve pencereden giren Murat Uslu tarafından 6 yaşındaki küçük kızının gözü önünde başından vurulan Tuğba Anlak, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Anlak yapılan tüm müdahalelere rağmen 28 gün sonra hastanede hayatını kaybetti. Anlak için Sultangazi Sultançiftliği Merkez Camii'nde öğleyin cenaze töreni düzenlendi. Törene, İYİ Partili ve AKP’liler, Anlak'ın yakınları sevenleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

- Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerine ait parçaların ikinci sevkıyat takvimi doğrultusunda Ankara'ya teslimatının başlamasının ardından, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Başkan Donald Trump'a çağrı yaptı.Komite Twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, “Başkan Trump, ABD yasaları gereği, S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulamalısınız. Türkiye’nin menfaatlerine en iyi Kremlin ile değil ABD ile ortaklık hizmet eder” ifadeleri yer aldı.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından, 45 yıldır kapalı olan ve ‘Hayalet Şehir’ olarak bilinen Maraş’a gazetecilerin girişi sağlandı.

- Pakistan ordusu, gece saatlerinde başarılı bir balistik füze denemesi yaptığını duyurdu.Füze denemesine ait görüntüler sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı. Son deneme, ülkenin bu yıl gerçekleştirdiği üçüncü füze denemesi oldu.

- ABD yönetimi, İran merkezli iki askeri tedarik ağını ve bazı İranlıları, İran'ın füze programlarına yardım ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

- İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Japonya'ya ABD'nin Hürmüz Boğazı için kurmaya çalıştığı uluslararası koalisyona katılmama çağrısı yaptı.

- 29 Ağustos 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %1.22 artarak 97.076, Dolar %0.45 artarak 5.8398, Euro %0.08 artarak 6.4636, Altın %0.32 artarak 288.73, Petrol %0.15 artarak 60.02, Bono %1.08 azalarak 16.49 dan işlem gördü.

- 30 Ağustos  2019 Cuma günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 30, İstanbul 29,İzmir 34,  Antalya 36 derece olacak.
OGÜNhaber