29 Kasım 2019 Cuma Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 29 Kasım 2019 Cuma

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un YPG/PKK'ya karşı Barış Pınarı Harekatı düzenleyen Türkiye'nin, NATO müttefiklerinden dayanışma beklememesi gerektiğine yönelik sözlerine tepki göstererek ''Macron 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşmiştir' diyor. Sayın Macron bak Türkiye'den sesleniyorum, NATO'da da söyleyeceğim, önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir'' ifadelerini kullandı.

 

-Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Son çeyrek büyümesinde Türkiye'nin doğal büyüme oranı dediğimiz yüzde 5'leri göreceğimiz bir çeyrek ile yılı inşallah kapatıp 2020'de bu ivmenin daha da üzerine koyarak çok güçlü bir 2020 yılını hep birlikte yaşayacağız." dedi.

 

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç’a çok sert sözlerle yüklendi. Bahçeli, Arınç için, "Kuyruk acısı varmış gibi konuşuyor, pompacı olarak vicdan edebiyatı yaptıklarının bir ara bombacı olduğunu unutmuşa benziyor. Arınç ağzını kapatsa iyi olacak, fazla konuşması kendisine zarar veriyor." dedi

 

-AKP'den istifa ederek yeni bir parti kurma çalışmaları başlatan eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partisini 2020'ye kalmadan, birkaç hafta içinde hayata geçirmesi bekleniyor.Partş yetkilerinden alınan bilgilere göre tüzük ve programın son aşamada olduğu, Davutoğlu’nun parlamenter sisteme dönülmesini önereceği belirtiliyor.

 

-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ'nin su fiyatlarındaki artış talebi İBB meclisinde reddedilmesine ilişkin yaptığı açıklamalarda bulundu izliyoruz.

 

-Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'nca merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısında, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok olmasıyla ilgili sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı. 

 

-15 Temmuz 2016 FETÖ darbesi sonrasında, kamuya girişlerde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının yapılması zorunluluğu getirilmişti ve bugün itibriyle kamuya girişlerde güvenlik soruşturması şartı arayan düzenleme iptal edildi .Ana muhalefet partisinin açtığı davada, Anayasa Mahkemesi, vatandaşların kişisel veri niteliğindeki bilgilerinin memuriyete girişte değerlendirmeye tabi tutulmasının Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.

 

-OGÜNhaber’in geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı, ‘Halk Otobüslerinin zararını kim karşılayacak?’ başlıklı haber ses getirdi ve konu ile ilgili İBB harekete geçti. İBB tarafından bugünlerdeki seferler için Halk otobüslerine ödeme yapılmamasıyla   mağduriyet yaşayan halk otobüsü görevlilerinin sorunlarını aktarmak adına Ogün Haber'in yayına aldığı haber sonrası  CHP PM Üyesi ve Milletvekili Haydar Akar ve CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin gazetemize ulaşarak bilgi paylaşımında bulundular.  CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, konunun İBB yetkililerinin bilgisi dahilinde olduğunu belirtirken, ‘En kısa sürede ödemeler gerçekleştirilecek. Kesinlikle hiçbir Halk otobüsü esnafımız mağdur olmayacak, bizler de konunun takipçisiyiz’ ifadelerini kullandı. CHP PM üyesi ve milletvekili Haydar Akar ise konuyu yetkililere aktardıklarını, yetkililerin konu ile ilgilendiklerini de belirtirken Ogün Gazetesi’ne haberin iyi niyetli ve yapıcı bir dille yazılmasından dolayı teşekkür etti.


-Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İstanbul Liman Başkanlığı’nın sitesinde “Duyurular” kısmında yer alan “SÖ” adlı başlıktaki paylaşım kafaları karıştırdı. Resmi bir dilden uzak oldukça ilginç ifadelerin yer aldığı duyurunun amacı ve kime mesaj verdiği ise anlaşılamadı.Söz konusu paylaşımda,  “İstanbul Liman Başkanlığı, Koruma ve Güvenlik Görevlisi S.Ö ye mi emanet???? Kime emanet???? Dolandırıcı, yan kesici, suç dosyası kabarık, Müfettişi, İcrası eksik olmayan… Hem kendi çalışma arkadaşlarını, hem de gariban, ekmeğinin peşinde koşan vatandaşı dolandıran… Hem de defalarca… Aleni, açık mı???? Evet… Peki gelen, giden, soruşturan, yazan, çizen ne yaptı bugüne kadar????? Hiçbir şey…”ifadelerine yer verildi. MDevletin resmi sayfasından yapılan bu paylaşım  hakkında  İstanbul Liman Başkanlığı’ndan henüz bir açıklama yapılmadı.

 

-Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel'in öldürülmesine ilişkin davada, sanık Hasan İsmail Hikmet'in ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması istendi.Dava 24 Ocak'a ertelendi.

 

-Trabzon'da, polisin durdurduğu otomobilde narkotik köpeği 'Roma'nın tepki vermesi üzerine yapılan aramada, piyasa değeri 8 milyon lira olan 26 kilogram eroin ele geçirildi.

 

-Kıbrıs Rum Yönetimi ile birlikte Doğu Akdeniz'i tek taraflı 'paylaşma' çalışmaları yürüten Yunanistan, Türkiye ile Libya arasında yapılan 'deniz yetki alanlarının sınırlandırılması' anlaşmasının ardından Atina Büyükelçisi Burak Özügergin'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, mutabakatın uluslararası deniz hukukunun ihlali anlamına geldiğini ve iyi komşuluk ilişkileri prensibiyle bağdaşmadığını savundu.

 

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Milli Dernekler Platformu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, 51 yıldır süren federal çözüm çabalarının sona erdirilmesi ve yeni çözüm modellerinin masaya konulması ile ilgili görüşlerin yer aldığı mektup gönderdi.

 

-ABD Başkanı Donald Trump Afganistan'daki ABD askerlerine sürpriz bir Şükran Günü ziyareti düzenledi. Burada çarpıcı açıklamalarda bulunan Trump, Taliban'la yeniden müzakerelere başladığını duyurdu.

 

-ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü Doğal Kararlılık Harekâtı'nın Birleşik Ortak Görev Gücü komutanlarından Robert White, ABD güçlerinin Suriye’nin doğusunda yeniden konumlandığını ve IŞİD’e karşı terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile operasyonlara yeniden başladığını ifade etti.

 

-Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği toplantısına katıldı.Merkel, konuşma yapmak üzere kürsüye çıkacaktı ancak bir anda yere düştü.Yardım almadan ayağa kalkıp kürsüye çıkan 65 yaşındaki Merkel, yaşadığı talihsizliğe esprili bir dille yaklaştı: "Basamakları görmedim. Gelecek sefer onları kullanacağım."dedi.

 

-Çin Bilimler Akademisi araştırmacıları, Samanyolu Galaksisi’nde Güneş’in kütlesinin 70 katı büyüklüğünde bir karadelik tespit ettiklerini açıkladı.Dünya’ya 15 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtilen LB-1 isimli karadeliğin bugüne kadar keşfedilenlerin en büyüğü olduğu tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bilim insanları “Şu an ki bilimsel gelişmelere ve algımıza göre bu karadelik var olmamalıydı” dedi.

 

29 Kasım 2019 Perşembe günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.40 azalarak 106.696, Dolar %0.15 azalarak 5.7521, Euro %0.31 azalarak 6.3271, Altın %0.25 azalarak 269.42, Petrol %0.63 azalarak 62.88, Bono sabit değerinde kalarak 12.14 den işlem gördü.

 

30 Kasım 2019   Cumartesi günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 15, İstanbul 19, İzmir 20, Antalya 21, Edirne ve Bursa 18, Kastamonu ve Sivas 13, Trabzon 17, Erzurum 5, Van 9, Diyarbakır 13, Hatay 18, derece olacak.


OGÜNhaber