29 Ocak 2020 Çarşamba Yurt ve Dünya bültenlerinden derlenen haber bülteni. Günün son video haberleri. Günün önemli gelişmeleri Haber Turu programımızda.

Haber Turu 29 Ocak 2020 Çarşamba

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin İsrail-Filistin meselesine yönelik planını eleştirdi. ''Kudüs Müslümanların kutsalıdır" diyen Erdoğan, "Kudüs'ün İsrail'e verilme planı asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem vergileriyle ilgili bir açıklama yaparak "Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok" dedi.

-İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ ve Malatya'nın 4 ilçesinde yarı yıl tatilinin uzatıldığını açıkladı. Okullar 10 şubat, üniversite ise 17 Şubat'ta açılacak.

-Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Ankara Sanayi Odası’nın meclis toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Deprem vergileriyle ilgili tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, “Devletin harcadığı her kuruşun hesabını veriyoruz. Toplanan vergiler özel fona harcanmamış, bütçenin genel geliri olmuş. Alnımız açık ve kimsenin konuşamayacağı bir şey yok” dedi.

-Yıllardır “kapatılacak, yıkılacak, yerine AVM yapılacak” denilen Milli Kütüphane deprem güçlendirmesi için ihale açıldı

Son olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri  Ersoy, “Milli Kütüphane çalışmaları aynen devam etmektedir” dedi. Kültür Sanat Sen Başkanı Hülya  Eryetli, “Şeklen kapatma yok ama salon kapatıldı, Milli Kütüphane tabela kurum haline getirildi” diyerek tepki gösterdi.

-Ankara 11. İdare Mahkemesi, ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ün yargılanmasına karar verdi. YÖK daha önce Kök’ün yargılanmasına gerek olmadığı kararı almış, ancak Mimarlar Odası itirazda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren mahkeme de YÖK’ün bu kararını kaldırdı.

-Yıldız Teknik Üniversitesi, Prof. Dr. Bedri Gencer'in Elazığ depremiyle ilgili büyük tepki çeken sözlerine ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu. Üniversite, açıklamasında, "haddini aşan ve kabul edilmesi mümkün olmayan paylaşım" ifadelerine yer verdi.

-Elazığ-Malatya Depremi’nin ilk gününde para yardımı çağrısıyla tepki çeken Kızılay’ın Ensar Vakfı’na 8 milyon dolar bağışta bulunduğu ortaya çıktı.Kızılay Genel Müdürlüğü de Ensar'a bağış belgesini paylaşarak haberi doğruladı.

-İstanbul Esenyurt'ta polis merkezi önünde toplanan taksicilerle turizm firması şoförleri arasında kavga yaşandı. Polis polis kavgaya karışan tarafları havaya ateş açarak ayırdı. Olayda 11 kişi gözaltına alındı.

-ABD lideri Donald Trump, Beyaz Saray’da “Bugün İsrail, barışa yönelik büyük bir adım atıyor” diyerek duyurduğu planla şu tekliflerde bulundu.

* ABD, plan dahilinde İsrail’in parçası olarak görülen topraklarda İsrail’in egemenliğini tanıyacak.Filistin toprakları iki katından fazlaya çıkacak ve Filistin’in başkenti Doğu Kudüs’te olacak. ABD bu noktada bir büyükelçilik açacak.Kudüs İsral’in “bölünmemiş başkenti” olarak kalacak.Haritada Filistinlilere tahsis edilen topraklarda, dört yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmayacak. Bu süreçte Filistinliler, İsrail ile anlaşmayı müzakere edecek ve devlet olmak için gerekli kriterleri yerine getirecek.50 milyar dolarlık bir finansmanla yeni kurulacak Filistin devletinin ekonomisinin oluşturulmasına katkı sağlanacak.

Dünya basında ;İsrail-Filistin sorununu çözmek amacıyla oluşturulduğu iddia edilen bu maddeler doğrultusunda  hazrılanan planın, meseleyi çözmekten ziyade İsrail işgalini meşrulaştırdığı ve Filistin'i bölmeyi hedeflediği konuşulmaya başlandı.

-Suudi Arabistan ile Yemen arasında tansiyonu zirveye çıkaran bir gelişme yaşandı. Reuters'ın son dakika olarak duyurduğu habere göre, Husiler, Suudi Arabistan'daki Aramco petrol tesislerini vurdu. Yemen merkezli Masirah kanalı kaynak gösterilen haberde, Abha Uluslararası Havalimanı ve bir askeri üssün de hedef alındığı öne sürüldü.

-Dünya genelinde paniğe yol açan corona virüsü can almaya devam ederken, Kolombiya’dan yeni bir salgın haberi geldi. Kaynağı henüz belirlenemeyen salgında altı günde altı çocuk hayatını kaybetti.

-2020’ye girdikten sonra yaşanan depremler, suikast, terör olayları ve virüs krizi derken bilim insanları yeni bir tehlikenin daha haberini duyurdular. Dünyanın etrafında dönen iki eski uydunun ABD’nin Pittsburgh şehrinin üzerinde birbirine çarpabileceği belirtildi.Uzay izleme şirketi LeoLabs,   iki eski uydunun yakın zamanda birbirlerinin yakınından geçeceğini ve bunların çarpışıp ABD’nin Pensilvanya eyaletinde bulunan Pittsburghşehrine üzerinde çarpışacağını duyurdu. Boyutları göz önüne alındığında, iki uydu arasındaki çarpışma büyük miktarda tehlikeli enkaz yaratacak ancak yörünge yükseliğinden dolayı insanları ne kadar etkileyeceği henüz hesaplanamadı.

-29 Ocak 2020 Çarşamba günü borsa piyasalarına göz atalım; BİST %0.28 artarak 120.143, Dolar %0.29 artarak 5.9584, Euro %0.10 artarak 6.5563, Altın % 0.36 artarak 300.85, Petrol %0.66 artarak 59.20, Bono %0.50 azalarak 10.04'den işlem gördü.

-30 Ocak 2020 Perşembe günü bazı illerde en yüksek hava sıcaklıkları; Ankara 7, İstanbul 10, İzmir 17, Antalya 18, Edirne 12, Bursa 11, Kastamonu 3, Sivas 4, Trabzon 13, Erzurum -1, Van 2, Diyarbakır 8, Hatay 16, derece olacak.

OGÜNhaber